Pass The Ammo #1 трае само 24 часа и ни показва визуални творби с кауза

Творби, сътворени само за 48 часа и показани само за 24, те очакват на поп-ъп изложба, представяща изкуството като оръжие за социална промяна

0 коментара Сподели:

Радина Ганчева/ илюстрация:Borislava Willnevermadeit & Stalker since 1993

Само на 27 февруари от 18:30 часа до 28 февруари, отново до 18:30 часа в Гьоте-институт София на ул. „Будапеща“ 1 ще имаш възможност да се насладиш на поп-ъп изложбата Pass The Ammo # 1. Това не е просто ивент, а уникален проект, който е плод на Fine Acts Sprints – интензивен формат, в който артистите имат само 48 часа, за да създадат своите произведения. Всички те са обединени под мотото на социално отговорни теми, като първото издание на Sprints беше посветено на правата на жените с фокус върху полови стереотипи и насилие.

Интензивният творчески формат отправя погледите ни към пресечната точка на човешките права и визуалното изкуство. 

Едни от най-интересните визуални артисти у нас, като Яна Лозева, Русен Минчев, Деси Баева, Габриел Минев, Виктория Нешева и др. имаха възможност в рамките на един уикенд да създадат творби, които работят добре като campaign материали – например илюстрации в социални медии, постери, видеа и т.н. Участниците получиха бриф по темата седмица преди събитието, като в петък вечерта (22 февруари) се проведе брифирането на живо, а в неделя вечерта (24 февруари) се предадоха и обсъдиха готовите творби.

Най-хубавата страна на инициативата е, че след изложбата всички създадени визуални произведения ще бъдат публикувани онлайн за свободно ползване под Creative Commons лиценз. С включването на произведенията в безплатната онлайн платформа организации и активисти от цял свят ще могат абсолютно безвъзмездно да ги използват в своите кампании и комуникации. Това е супер, защото, както знаеш, добрите, зелени или социално отговорни кампании не често се ползват с голям финансов ресурс, а така ще бъдат подкрепени от визуалните артисти, за да могат по-лесно да достигат до повече хора.

Поясняваме, че Fine Acts e глобална платформа за социално ангажирани креативни решения.

Организацията има мисията да свързва артисти и активисти от гражданския сектор, за да работят по съвместни проекти в сферата на изкуството, които комуникират и промотират защитата на човешките права и предизвикват промяна в обществените нагласи. Фондацията има серия от национални и международни проекти, сред които Паметник №1, BEAT, Project Light.

За финал пък ти казваме, че ако искаш да „освободиш“ твоя визуална творба и да я включиш в платформата в помощ на активистите по света, можеш да пишеш на hello@fineacts.co. Търсят се качествени и ефективни материали по всякакви теми, засягащи човешките права, равноправието и свободата. В аванс ти издаваме и че следващите потвърдени издания на Fine Acts Sprints са на тема ЛГБТ права (май) и Свобода на изразяване (септември). Успех, ще чакаме да видим какви си ги сътворил!

За още бг вдъхновения в света на изкуството – виж анимационния "Жар птица".

Или историите на Ели Цонева в "Когато порасна, искам да стана чужденец".

За още красота – последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *