Късо кино: три филма за трети март

"Кинематограф" представя три филма, проблематизиращи около българското

0 коментара Сподели:

По повод Националния празник ви представяме 3 родни кино парчета от богатата колекция на нашите партньори от “КИНЕМАТОГРАФ“. Темата очаквано и разбираемо е българското, но отвъд празната празничност и дори с идеята да демаскираме псевдородолюбието и патриотарството, които широко се самоманифестират в политиката, в разни мрачни маршове и въобще – в море от безпросветност, комплекси и обикновена омраза.

ДОБРИ/ България, 2016/ 27 мин.
(на снимката горе)

Започваме с “Добри“ на люлинския ъндърграунд поет Атила, който освен всичко друго е и умел кинематографист. Африкански бежанец е намерен от възрастен българин някъде по граничната застава и тучния планински покрив-поляна на Родината. Прякорът на нашенеца е Брусо – или нарочния камък, на който се острят ножовете. Героят обаче проявява към иностранеца диаметрално противоположната на прозвището си душевност, бяла и мека като насъщния хляб, с който го и нахранва. Бай Кольо е антипод на, да речем, динковци, пери и въобще на омразата към другия, която често маршируваме – не национално, не дори националистки, а направо нацистки. Като контрапункт тук, двамата пеят един на друг песните на своите народи.

Това е разказ за Приятелството в Земята на Добротата – Изгубената родина на Човека, отвъд националните, расови и религиозни мащаби.

Визуалната атмосфера е като от някакъв Едем – бели стада, овчарски кучета и човеци. Но някъде там е и неизбежната селска кръчма, образ на съвсем реалните топоси на неприемането на онези, които бягат от война и изнемога – Розово, Елин Пелин, Белене и другите подобни. И предателските полицейски джипки-душегубки, дом на бездушието, отказаната добродетел и убитата човечност.

Гледай "Добри" тук.

БОТЕВ Е ИДИОТ/ България, 2013/ 9 мин.

“Ботев е идиот“ на Деян Барарев отдавна се е превърнал в нещо като къса класика в родната кинематография и това далеч не е само заради единия кадър, в който е сниман.

Темата за националните стереотипи и предразсъдъци слиза от планината в класната стая.

Става дума за (не)възможния алтернативен прочит на конспекта от автори и герои на българското. Доколко автентични, живи и пълнокръвни, встрани от зазубрящото и институционално “черно-бяло”, могат да бъдат личностите от портретите в кабинетите? Не е ли това висящ въпрос и заглавие на черната дъска (бялото поле), което всеки сам е свободен да допише? И защо образователната система, безотказно и без заден ход, се превръща в повече или по-малко препотвърждаваща клишетата и затъпяваща скачащите в нея месомелачка за буйни и търсещи сърца и умове, каквито впрочем са отново онези великите от портретите…

Гледай "Ботев е идиот" тук.

ОКОЛОБЪЛГАРСКО/ България, 2019/ 15 мин.

И нека завършим с нещо отново самокритично, но този път заредено с надежди за общностното ни развитие. “Околобългарско“ е видео платформа (с начален представителен сюжет), дело на няколко млади момчета и момичета, които обръщат дулата на обвинението от мнимия външен проблем към нас самите като (не)съществуващо гражданско общество. Обвинение не е съвсем точно казано, защото проектът има за цел да мотивира качествени промени в отношението ни към българския свят.

Да, видеото не е някакъв висш пилотаж в драматургия и режисура, но носи почерка на спонтанността и младежката смелост.

Авторите показват личности, каузи и примери за социално отговорно поведение. Освен всичко, сюжетът вече впечатли с невъобразима гледаемост из социални мрежи и платформи, а авторите гастролираха в част от най-популярните медии, за да разкажат за мотивите си.

И така, на 3 март и винаги, да бъдем патриоти като на късо кино и да мислим и разсъждаваме критично и най-вече – самокритично. Както впрочем са действали и героите, на които дължим днешния ден, а и себе си.

Научи повече за българския сериал "Деня на бащата".

Ето и пет подаръка, с които ще я спечелиш не само на 8 март.

Последвай ни в Инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *