КООПЕРАТИВНИТЕ ИГРИ, КОИТО ДА СПОДЕЛИШ С ПОЛОВИНКАТА СИ

Кооперативните игри са чудесни. Особено диванните такива. Въпросните могат да сближат всяка двойка по един особено първичен начин.

0 коментара Сподели:

Натъртвам на „диванни“, защото кооперативните заглавия, при които всеки слага чифт слушалки и заедно трепете дракони, орки и гоблини на два отделни монитора (или от разстояние), са една друга категория съвместни забавления. Последните потенциално също могат да носят голям кеф, но и неусетно да раздалечат двама души.

В този текст ще ги говорим за тъй наречения couch-gaming. При него се играе на един телевизор, с 2 или повече контролера и хубаво питие.

Страстта (да надвиеш другия), усмивките и позитивните емоции обикновено идват от само себе си.   


Couch-gaming-ът е най-популярен на конзолните платформи на Sony, Microsoft и Nintendo. Към днешна дата обаче е повече от лесно да вържеш PC-то си през HDMI към телевизора, да бучнеш два контролера и да се забавляваш по релевантен спрямо конзолите начин.

И така, целуни половинката си и стартирайте със:

SUPER MARIO СЕРИЯТА
Издател: Nintendo
Платформи: Wii, Wii U

Мустакатият водопроводчик вероятно е най-популярният гейм персонаж за всички времена. Версиите за съвременните конзоли на Nintendo обаче освен на него наблягат и на останалите, любими на милиони по света негови спътници. Които, естествено, трябва да бъдат управлявани от други играчи. Прясното Super Mario 3D World за Wii U поддържа убийствен кооператив за до четирима души. 2D версиите на Wii и Wii U – до двама. Неподправено забавление, което само Nintendo може да поднесе.


HOUSE OF THE DEAD СЕРИЯТА
Издател: SEGA
Платформи: Wii, Wii U, PS3, PC, Dreamcast, Saturn, Xbox

Класическият шутър на релси на SEGA е една от най-големите чийзи зомби класики в света на видеоигрите. По темата дори има филм, режисиран, от „големия“ Уве Бол. Всяка една част може да се играе кооперативно, като лично аз препоръчвам най-силно PlayStation 3 версията на The House of the Dead: Overkill (дълго време държа рекорда на Гинес за най-много „изтърсвания“ на думата fuck във видеоигра) – освен че може да се играе с два Move контролера, които буквално са и перфектни пистолети, тя поддържа и стереоскопично 3D. Тоест говорим за стотици зомбита, които летят от екрана, цици на корем,  зловещо тъп и як в същото време сценарий и вие двамата от другата страна. Тотален майндфак.
Прочее с подобни съоръжения буквално попадаш на снимачната площадка на Grindhouse.


LEGO СЕРИЯТА
Издател: Warner
Платформи: Wii, Wii U, PS3, PS4, PC, Xbox 360, Xbox One

Може би най-популярната кооперативна серия в световен мащаб. Към днешна дата почти не съществува блокбъстър, който да няма версия в Lego вариант. Batman, Harry Potter, Star Wars, Marvel Super Heroes, Hobbit, Lord of the Rings и т.н. и т.н. са франчайзите, минали под Lego ножа. Двама души могат кооперативно да трошат всичко по пътя си, буквално изигравайки оригиналните истории на любимите си филми. Наистина неподправен фън, който обаче вече има нужда от леки геймплейни корекции. Всяка година излизат по минимум две игри от Lego вселената.


DIABLO III
Издател: Blizzard
Платформи: PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One

Конзолната версия на Diablo разтваря широко райските двери на кооперативното лутване на един екран. До четирима души могат едновременно да разменят всякакви предмети, да трепят всичко живо по екрана и истински да се забавляват. Говорим за Diablo все пак.


LITTLE BIG PLANET СЕРИЯТА
Издател: SCEE
Платформи: PS3, PS4, Vita

Персонален мой фаворит, който през годините, заедно с любими хора, ме е отнасял в най-причудливите светове, които можеш да си представиш. Тези дни играем с настоящата дама на сърцето ми третата част на играта, слушаме гласовете на Хю Лори и Стивън Фрай, надули сме до дупка безупречния саундтрак на играта и неистово се забавляваме. Пясъчникът на забавленията може да се играе от до четирима души едновременно. И въпросният (буквално) никога няма да пресъхне. В LBP3 имаш достъп до над 3 милиона нива…



RESIDENT EVIL 5
Издател: Capcom
Платформи: PS3, PC, Xbox 360

Ако искате да се впуснете в едно наистина грандиозно приключение, изпълнено със съспенс, бесни сцени и сравнително интелигентни противници, то Resident Evil 5 е един особено добър избор. Около 20 часа запомнящ се екшън, взаимодействие помежду ви, от което зависи животът на двамата, и адски напомпан финал. Кооперативен екшън-адвенчър, който няма остаряване…  


ROCK BAND 3
Издател: EA
Платформи: PS3, Xbox 360, Wii

Rock Band 3 може и да не е най-качествено реализираната музикална игра, но в случая вероятно ще се забавлявате неистово и с Guitar Hero серията. В общи линии китарите може да са пластмасови, барабаните, също, но фънът – до небесата. Инвестицията за отделните инструменти може и да не е по вкуса на всеки, но към днешна дата втора ръка или при преоценените стоки необходимите контролери могат да се намерят на съвсем поносими цени.
 

 

TOMB RAIDER – SPIN-OFF СЕРИЯТА
Издател: Capcom
Платформи: PS3, Xbox 360, PC, Xbox One, PS4

Кооперативното Ларче изненада мнозина с издадения през 2010 година Lara Croft and the Guardian of Light. Буквално преди дни получихме и продължението – Lara Croft and the Temple of Osiris. Сюжетните линии на двете игри са чийзи и нагоре – някакви богове се карат като за световно и европейско, а Лара подскача около тях. От друга страна изометричната перспектива работи по адски удачен начин за осъществяването на кооперативно забавление – всеки персонаж разполага с различни техники и способности, които другият не притежава. Lara Croft and the Guardian of Light може да се играе от двама  души на един екран, докато Lara Croft and the Temple of Osiris – 4.
 

HALO СЕРИЯТА
Издател: Microsoft
Платформи: Xbox 360, Xbox One

Невъзможно е да няма поне едно заглавие в подобна класация, в което кавгата с пушки да е водеща сила. В случая с Halo серията кооперативно могат да се изиграят голяма част от игрите. Геймплеят и цялостната вселената са от силните страни на Halo. Усещането от самата игра е смазващо и носи неистово удоволствие. Всъщност единственият по-сериозен минус на Halo е, че години излиза ексклузивно за платформа, която е крайно непопулярна в България.      


WARIOWARE СЕРИЯТА
Издател: Nintendo
Платформи: Wii, Wii U

Творбите от WarioWare поредицата представляват стотици миниигри, които, естествено, могат да се играят кооперативно. В някои от тях трябва да проверите кой ще си скъса косъма в носа по-бързо от другия, кой ще развие руло тоалетна хартия за по-малко време, ще обели морков и т.н. и т.н. Много нишов, но изключително забавен продукт. Wii версията може да се играе и с емулатор на PC.



RAYMAN LEGENDS
Издател: Ubisoft
Платформи: PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Wii U, PC

Организиран хаос е може би най-добрият начин, по който може да се опише Rayman Legends в кооп режим. Въпреки че всеки играч може да използва специалните особености на своя персонаж, за да помага на партньора си, всичко обикновено се свежда до бясна надпревара из крайно шантавите нива кой ще събере повече Lums-ове. Legends предлага смазващо разнообразие на типовете нива и локации и е една от най-веселите игри на всички времена.    


 

NEVER ALONE
Издател: E-Line Media
Платформи: PS4, Xbox One, PC

Едно заглавие, което вече разгледахме на страниците на Goguide .
Ще допълня, че кооперативната игра е адски адекватно реализирана. За съжаление играта се преминава за около три часа…


Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *