О(свен), Шипка!

Всичко около вр. Шипка, което си струва да се види

0 коментара Сподели:

Трети март е дата, която вълнува всеки българин. Много от нас избират да посетят Шипка, за да отбележат този ден. В околността покрай върха обаче има още много какво да се види. Това са и местата, които ви предлагаме да посетите, ако смятате да прекарате Националния празник в близост до вр. Шипка.

Шипченски манастир „Рождество Христово“

Независимо дали си вярващ, или не – шипченският манастир „Рождество Христово“ носи дух, който може да събуди усещането за вяра у всеки. Внушителните размери на храм-паметника ще ви накарат да се почувствате малки пред величието му, а златните кубета пък ще ви изумят с красотата си. Манастирът се намира в подножието на вр. Шипка. Да, ще ви отнеме няколко минути път, но си струва, за да се докоснете до вечността на манастира.

Етнографски музей на открито "Етър"

Този етнографски музей е единственият на Балканите, който е и на открито. Там може да се насладите както на природата, така и на типичната за Българското възраждане архитектура.

В комплекса можете да откриете занаятчийски магазинчета, в които ще намерите най-вкусните захарни петлета в живота си, а гевреците се усещат едновременно като уюта на майчината прегръдка и топлината на бабините гозби.

Пък и кога друг път ще успеете да седнете във възрожденско кафене?

Стара планина разделя два известни български града – Казанлък и Габрово. Затова ще ви представим и техни местни, но с национално значение забележителности.

Казанлъшка тракийска гробница

Казанлъшката тракийска гробница е един от най-добре познатите паметници на тракийската цивилизация в България. Рядко може да се срещне българин, който никога да не е виждал снимки или рисунки, на които тя е изобразена. Гробницата си заслужава да бъде посетена, защото в нея се съхраняват и предмети от историческата епоха, към която принадлежи. Още повече – в Казанлък се намират къщите на личности като Чудомир, Дечко Узунов, Ненко Балкански и галерия, в която се помещава и едно от произведенията на Владимир Димитров – Майстора.

Планетариум

В Габрово се намира народната астрономическа обсерватория, както и планетариумът към нея. Нещо повече – това е единственият по рода си планетариум в Централна България.

Ако искате да се докоснете до звездите, това е вашето място. В планетариума се провеждат наблюдения на планетите, спътниците им, Слънцето и Луната.

За тези от вас, които не са любители на астрономията – Домът на хумора и сатирата в Габрово ще ви приеме с отворени обятия. А за да съчетаете полезното с приятното и в случая забавното – в града се намира и Националният музей на образованието, който се помещава в първото светско училище у нас, Априловската гимназия.

Шипка сама по себе си впечатлява с невероятна природа. За любителите на разходките и природните забележителности сме избрали и два варианта в близост до старопланинския връх.

Местността Узана

Местността Узана е точно в сърцето на България. Не, не преувеличаваме, именно там се намира географският център на страната ни. Извън прекрасната природа, на която можем да се насладим в топлите сезони, Узана е и популярен зимен курорт. Там се намират осем писти, а дължината на най-голямата е 1300 м. Място за разходка, спокойствие и писти в центъра на България – няма как сърцето ти да не се изпълни с щастие.

Язовир Копринка

Язовир Копринка се намира на седем километра от гр. Казанлък и е разположен по поречието на река Тунджа. Както язовирът в Кърджали, така и този ни

предлага невероятна гледка и възможност за спокойна разходка по стената. Под водата пък се намира древния град Севтополис, който се надяваме, че един ден ще имаме възможността да видим. 

Непосредствено до язовирната стена има и заведения, в които може да седнете, за да отпочинете след разходката.

Със сигурност пропускаме и други забележителности от този район, които си струват вниманието ви. Затова търсенето на останалите оставяме на вас. Трети март е Националният ни празник, а това е чудесен повод да се върнем към корените си и да потърсим себе си в собствената ни родина. Важно е не само този празник да ни кара да се вълнуваме от България, а именно той да е първата стъпка към опознаването на страната ни. Хората казват „Опознай родината си, за да я обикнеш“. А ние добавяме: „Обичай корените си, за да заобичаш и себе си“.

Ето какво научихме от епизода на Беър Грилс в Рила

Изисква се минимално усилие да спасим Земята, а ето кои са и най-лесни начини да действаме в тази посока

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *