6 начина да превърнеш хобито си в мечтаната работа

Как да го направиш и дали е добра идея.

0 коментара Сподели:
6 начина да превърнеш хобито си в мечтаната работа

Първо да видим ти как избра професията си? Дали е работа, която смяташе, че ще бъде лесна? Или доходоносна? Или яка? Или следваш кариера, свързана с твоите интереси и хобита? Най-вероятно не си взел решението на база последния въпрос, а би било чудесно, ако е така. Защо? Хобита са нещата, които сам решаваш да правиш, и то с желание; дейности, в които вероятно си добър и ти доставят удоволствие, и тези проявления ти дават реална представа за твоите истински желания и интереси.

Търсенето на идеи за кариера в хобитата, интересите и нещата, които правиш по време на ваканция, ще ти дадат най-правилна посока за успешен избор на кариера.

Всъщност колкото по-рано започнем да наблюдаваме личните си предпочитания, които се проявяват в хобитата и „извънкласните“ дейности, толкова по-точно ще ни насочат към смислен професионален и кариерен избор. Хобито, което наистина ти харесва да правиш, може да бъде важна част от избора на кариера, защото е прозорец към нещата, които обичаш истински и правиш съвсем естествено, а това са важни компоненти за една кариера, в която да се развиваш и да бъдеш успешен.

Да печелиш от това, което си щастлив да правиш и за без пари, всъщност има и практически ползи.

Може да бъде по-лесно да започнеш кариера, свързана с твоите хобита, тъй като може би вече имаш много от уменията, опита и контактите, необходими за успех. Но трябва да прецениш добре дали превръщането на хобито ти в твоя работа е добра идея. Понякога е най-добре да ги разграничиш като две отделни части в твоя живот. Ето няколко съвета как да печелиш от хобито си:

Обучавай другите в това, което обичаш.

Преподавай уроци по пиано, китара, предлагай курсове за готвене или преподавай чужд език, ако ти е страст. Можеш да направиш това, като преподаваш в конкретна институция или частно училище или като създадеш свои собствени класове чрез уебинар или влог в YouTube.

Продавай/внасяй/създай продукт или аксесоар за ентусиасти с твоето хоби

Например ако си почитател на виното, можеш да внасяш ръчно изработени винени чаши от чужбина, да създадеш специално устройство за охлаждане или, разбира се, да направиш линия забавни тениски на тема вино. Хората с голяма страст към хобито си обикновено са много ентусиазирани и склонни да харчат пари за продукти, свързани с тази тяхна страст. Просто помисли за това, на какво са готови хората с подобни на твоите интереси, за да задоволят гъдела си.

Преподавай бизнеса на твоето хоби

Да речем, че опитът ти е в издателския бизнес, но също така обичаш да готвиш – следователно можеш да специализираш в това да обучаваш хората от хранителната индустрия как да публикуват своите готварски книги. Или по професия си маркетинг специалист, но през свободното време спортуваш във фитнес – обучавай фитнес инструкторите как да развият своя личен бранд и да се продават.

Говори или пиши за твоето хоби

Статии на тема „Направи си сам“, исторически гледни точки и впечатляващи лични истории, могат да са интересни за ентусиастите. И даже да ти плащат, за да го правиш – доста яко!

Организирай турове или събития около това, което обичаш.

Например ако обичаш пица, направи турове за най-яките места за пица в твоя град. Или пък ако те кефи да караш колело, организирай обиколки с велосипед из непознати за повечето хора места и дестинации.

Оценявай, ремонтирай или оправяй елементи, свързани с това, което обичаш.

Повечето хобита имат „неща“, свързани с тях, а понякога тези неща трябва да бъдат поправени от квалифициран и добре запознат човек. Можеш да поправяш компютри, да оценяваш колекционерски продукти, да ремонтираш велосипеди, да предлагаш липсващи части за изключително необичайни предмети, да правиш ревюта на техника онлайн и каквото си пожелаеш. И най-важното – не забравяй да следваш мечтите си, те ще те отведат на най-интересните за теб кътчета!

Локации за изнесен офис в София: изборът на Go Guide

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *