ЕДИН ЧОВЕК, ЧЕТИРИ ЛИЦА: ИВАН ШОПОВ

Тази събота музикантът ще направи своето шоу в Студио "Орфей", на което ще се запознаеш с всичките му сценични образи

0 коментара Сподели:

Иван Шопов е име, което задължително трябва да запомниш. Всестранно развитият талант е един от най-успешните ни музиканти в момента, а амбицията му да изживява свободно всичките си творчески пориви, го прави смел, различен и много иновативен. Актуалният му проект „Бalkansky“ го събра с Теодосий Спасов и Иво Христов, с които много впечатляващо съчетават красотата на фолклорната музика с модерен електронен бийт. Тази събота на One Man Party в Студио "Орфей", Шопов ти е подготвил 7-часов сет, по време на който ще се запознаеш с всичките му артистични образи – Cooh, Drum Kid, Balkansky и Ivan Shopov.

Работиш с Теодосий Спасов и Иво Христов по нестандартния проект „Бalkansky“. Имате вече записани два албума и продължавате да изненадвате с интересни резултати. Каква е идеята зад „Бalkansky“?
Идеята зад “Бalkansky” е да накараме младите хора да се почувстват по-горди с традиционната ни музика и по този начин да успеят да се усетят като по-специални граждани на света. Всеки един от нас има нужда да сподели с гордост от къде идва и за къде се е запътил, затова и се чувстваме прекрасно, правейки тази музика заедно. 

Да си посланник на страната и културата и по света е едно наистина много зареждащо чувство!

Съчетавате електронна музика с фолклорни елементи. Кое е най-голямото предизвикателство в това да направиш такава стилова иновация?
Предизвикателството идва от това да съумееш да ги съчетаеш така, че фолклорните елементи да не звучат като закърпени, а като част от хомогенна смес с качествени съставки. Евтините похвати са най-лесни, но ние имаме за цел да вдигаме летвата все по-високо с всеки нов албум и това ни мотивира да продължаваме смело напред в експериментите и новите хоризонти.

Занимаваш се с няколко поприща едновременно и е трудно да те определим само като художник, само като диджей или само като композитор. Ти можеш ли да назовеш към какво се чувстваш най-силно привлечен и кое от заниманията ти най-много те кара да си в свои води?
За мен всички тези занимания определят посоката и стремежа ми за развитие, затова е трудно да определя кое е по от другите. Определено всичко започва с рисуването, което дава заряд на останалото и това ме отличава от много мои колеги, погледа на художник и изразните средства, с които боравя.

Учил си в керамичното училище в Троян. Мислил ли си някога да направиш изложба именно с такива творби? Как биха изглеждали те?
Да, дори миналата година започнах да се занимавам с керамика пак по-сериозно и идеите за подобна изложба започнаха да прииждат. Бих използвал вдъхновение от природата и нейните безкрайни красиви форми. Преоткрих възможността да отпечатвам различни повърхности и структури върху глина и така да създавам по-интересни и детайлни форми. Искрено си пожелавам да имам повече свободно време за да наблегна и на този проект.

Партито на 4 април наближава с пълна сила, а с него и твоят седем часов сет, който ще покаже всичките ти музикални лица. Трудно ли ти е понякога да превключваш между различните трансформации?
За мен е по-лесно да превключа, отколкото на по-голямата част от публиката, за това и не се притеснявам от дългия и разнообразен сет. Това е едно предизвикателство, което сам избрах, за да успея да почувствам музиката която правя, във всичките й аспекти, преминаваща през умовете и телата на публиката.

Би ли определил предстоящото си участие като своеобразен театрален спектакъл, предвид различните си превъплъщения?
Абсолютно! За целта сме ви подготвили и специално светлинно шоу, което да подпомогне внушението за разказ със завършен сюжет и градация. Както понякога имаме чувството, че животът тече на лента, така и музикалното пътуване на 4 ще е един вид съпреживяване на творческата ми амбиция и поглед към света.

Какво можеш да ни разкажеш за лейбъла ти ABCD? Какви таланти търсите там?
В лейбъла давам превес на нови ценни артисти, които не са имали шанса да покажат творчеството си пред по-широка публика.

Има толкова много добри музиканти, които чакат да бъдат открити, и подавайки им ръка, те се мотивират за по-големи цели. Това искам и аз, да помагам на хората, както те помагат на мен. 

 

А ето тук можеш да разбереш още детайли за събитието тази събота.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *