Мастъри на думите

Рапърите вече не са лошите момчета от квартала

0 коментара Сподели:

Томислав Рашков

Наскоро попаднах на статия, в която се казва, че някои от рапърите на новото време имат по-богат речников запас дори от Шекспир. По време на живота и творчеството си той използва близо 28 829 думи (като се предполага, че знае повече от 100 000 – бел. ред.), а някои от съвременните мастъри на речта, а именно рапърите, достигат до речников запас 35 000 думи, като направената статистика дори не включва анализ на неиздадените им неща (такива например имат Biggie, Кендрик Ламар и др.).

Това ме накара да се замисля за ролята на тези момчета в съвременната интерпретация на култура и за това, че колкото и да е разпространен митът, че рапърите са просто  гангстерите от квартала, забъркани в какви ли не лоши дела, всъщност истината е далеч по-друга, ако се позовем на данните. Всъщност това са интелигентни артисти, които боравят с речта на вдъхновяващо ниво,

съвременни поети, които пишат сложни рими за простата истина, за живота, и то по крайно небанален, а въздействащ начин.

Такива има както по света, така и у нас, колкото и да не ти се вярва, а ние на първо четене ти изброяваме трима: Илия Григоров, Жлъч и Feel, като едни от най-добрите представители на горенаписаното, мастъри на словото, изразяващи мнението си по различни житейски теми по брилянтен начин.

И за да не хвърляме думи просто ей така, ще ти го докажем с една покана, която отправяме към теб. В ранните часове на приближаващата нощ на 3 април, за пролетното почистване на духа тези агенти ще се обединят под вековната арт концепция, наречена ПОЕЗИЯ. Изречението, което не бихме искали да чуваме повече от един път – "рапът е поезия", – ще се разгърне пред бара на "Петък", а всичко това ще се случи на музикалния фон на Лило Петров – Xonic, който ще подсигури техните съчинения в мерена реч.

По-бързи сме с доказателствата, отколкото очакваше, така че и ти побързай да си запазиш място с вю към целия този празник на екстравагантността. Очарователната актриса Весела Бабинова също ще е част от проекта, така че можеш да намажеш някой поглед и от нея.

Повече за събитието има тук!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *