НАПРАВИ СИ САМ НЕВЕРОЯТНИ СНИМКИ

Как да направим ефектна снимка без компютърна обработка

0 коментара Сподели:

Живеем в ерата на фотошоп, в която нищо, заснето с камера, не ни изненадва и всяка снимка може да бъде изменена до неузнаваемост. Да живее крал Фотошоп! И все пак изобретателността е рожба на ограниченията, затова нека днес вземем една най-обикновена камера, може би дори тази в собствения ти телефон и потърсим нови и креативни начини, по които да я използваме.

Измамна перспектива

Измамната перспектива разчита на внимателното позициониране на камерата по начин, който създава оптическата илюзия, че далечните предмети са по-близо и по-малки, отколкото в действителност са. Нареди обектите пред обектива в подходяща линия и хоп – магията се случва. Този номер е стар колкото кулата в Пиза, пред която не един турист е застивал в странна поза в търсене на именно този ефект. Дали подобно на Кинг Конг ще поместиш половинката си в дланта си, ще облечеш чашката на лале вместо рокля или ще използваш струята на някой фонтан, за да направиш изтънчена и остроумна шега, възможностите са безкрайни.

Левитация

Попадал ли си на онези снимки с група хора, скочили дружно във въздуха? Е, махни от тях усмивката, сложи ежедневно изражение, придай на тялото си по-необичайна поза, погледни встрани от обектива и можеш да получиш нещо интересно. А по-точно – рееща се над земята човешка фигура, изглеждаща ефирно и може би малко зловещо. Често ще ти трябва повече от един опит, за да улучиш точния момент, но усилията определено си заслужават. За вдъхновение може да ти послужи фотографката НатсумиХаяши, която, увлечена в изследване на идеята, е създала цяла серия оригинални снимки.

Рисуване със светлина

За този трик е необходимо блендата на фотоапарата да остане отворена достатъчно дълго, докато ти очертаеш с фенерче или бенгалски огън някаква фигура във въздуха. Ефектът е наистина забавен! За съжаление повечето обикновени фотоапарати нямат възможност за настройка на блендата, но някои разполагат с режим за снимане на звездно небе, който чудесно може да ти свърши работа. Всъщност работи всеки режим, който отваря блендата за 15 или 30 секунди, през които можеш да рисуваш. Не се ограничавай само с фенерче, всеки светещ предмет може да послужи, всеки оставя свой собствен почерк.

Изместване на гледната точка

Едно завъртане на камерата и тротоарът се превръща в стена за катерене, басейнът във водна пелена, а коридорът в бездънна шахта. Обърни внимание, че не е задължително ъгълът на завъртане да е непременно 90°. Възможностите отново са безброй, трикът е да накараш зрителя да повярва в твоята посока за „долу” и ежедневното се превръща в нещо необикновено.

Рисунки + фотографии

Бракосъчетанието между различни арт техники нерядко дава живот на красиви деца. Такава е например комбинацията между рисунка и фотография, която просто прелива от творчески потенциал. Можеш да направиш рисунката част от фотографията, като я нарисуваш върху прозорец или целофанен лист, след което да снимаш през него. А можеш и обратното, да накараш фотографията да даде живот на рисунката ти. Точно това е постигнал дизайнерът Едгар Артисв своята серия от рокли с десен на предмети от заобикалящия ни свят.

Направи-си-сам филтри

Когато всички други идеи се изчерпят, на помощ могат да дойдат предметите от бита. Снимки, направени през цветно стъкло, кристални топки, слънчеви очила или дори детски калейдоскоп, могат да те изненадат приятно с крайния резултат. Важното е да се огледаш наоколо и да откриеш в добре познатите предмети и материи нещо ново и необикновено. И да му се не види, кой би предположил, че можеш да създадеш шедьовър, снимайки през обикновен чорапогащник?!

Боке по поръчка

И за финал оставяме един ефект, който е съвкупност от няколко други фотографски техники, но е толкова смайващ като резултат, че в крайна сметка заслужава специално внимание. С „боке“ във фотографията се обозначава нефокусираната размазана част от снимката, която се създава от обектива на камерата. Светлините, попаднали в обектива, се размазват, създавайки кръгли неясни петна, които могат да бъдат особено красиви. Обикновено формата им е кръгла или осмоъгълна, но с помощта на шаблон, наложен върху обектива, можеш да създадеш напълно произволни форми.

Този ефект по-трудно може да се реализира с обикновена камера, но ако все пак искаш да пробваш, тайната рецепта е тази: премини в режим „Макро“ или „Портрет“, изключи светкавицата и намали ISOна минимум. Избери обект на преден план и се увери, че на заден план има светещи обекти. Сложи пред обектива шаблон с предварително изрязана форма на сърце например и всички далечни светлини ще се превърнат в малки сърца. Съчетай всичко това с модел, застанал в измамна перспектива, и впечатли приятелите и дори роднините си със своето майсторство.

И така дългият празничен  уикенд идва, вземи вярната си камера и докато даваш воля на креативността си, не забравяй, че понякога всичко, от което имаш нужда, за да създадеш красота, е най-обикновена камера и шепа фантазия.

Женската красота в един впечатляващ атлас

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *