5 причини да яхнеш 5-ицата и да дойдеш в Лозен

Напоследък с много мои приятели се шегуваме, че разхождането в полите на Витоша през уикенда се е превърнало в разходка по „Витошка“. Тооолкова е пренаселено. Няколко кафенета и една „Зара“ липсват, за да превърнат любимата планина в поредната чаршия.

За сметка на това обаче край София има едно китно селце, което набира популярност и което за мой късмет е сегашният ми хабитат –

село Лозен.

Защо именно да дойдете на юг от София, ще ви разкажа в следващите редове.

Да започнем с транспорта

5-ицата! Често пренебрегваме начина, по който се придвижваме от точка А до точка Б. Така например, ако отново се върнем на така обичаната Витоша, за да се стигне до място, от което може да се започне преход, се налага да се таралянкате по завои поне едни 40 мин. 5-ицата обаче може лесно да си хванете от метростанцията на Цариградско шосе и само след 25 мин каране по прав участък да стигнете до заветната дестинация, а именно с. Лозен.

Планината. Но преди нея БЧК.

В село Лозен се намира най-голямата станция на БЧК у нас. Огромната база се шири на десетки декари земя и разполага с ресторант, хотел, фитнес, че дори и тенис кортове! Т.е. дори да не сте от онзи тип хора, които обичат да обикалят „вдън гори тилилейски“, може просто да дойдете и да пиете по нещо

под вековните борове на станцията.

Лозенски манастир „Св. Спас“.

В общи линии екопътеката в планината спокойно може да бъде разделена на две: пътят до манастира и пътят от манастира до връх Половрак. За онези от вас, за които т.нар. hiking не е пръв приятел и биха предпочели кратка разходка по лесен маршрут, качването до манастира „Св. Спас“ е съвършеният избор. Стигането до манастира става за около 40 минути от последната спирка на 5-ицата, или именно от базата на БЧК. Интересно е да се спомене, че

манастирът е бил средище на националноосвободителното движение, като в него е отсядал дори Васил Левски.

До 1900 г. Лозенската обител е била мъжки манастир, но след това се преобразува в девически. Днес той е действащ и е обитаван от монахини, както и от две кучета и една дузина котки, така че имайте едно на ум или поне няколко мръвки в джоба, когато тръгвате нагоре.

Връх Половрак

Половрак (още срещано като Полуврак, Полувраг, Половраг) е третият по височина връх в Лозенската планина, висок завидните 1182 м.

От него се виждат София, Стара планина, Витоша, Плана, Рила, язовир „Искър“, село Долни Пасарел и, разбира се – село Лозен.

Мнозина смятат, че Половрак е най-високият връх в планината, но неговият чар не се крие в липсващите 8 м от първенеца Попов дял – 1190 м, а в наистина зашеметяващите гледки, които се ширват пред погледа ви. Името на върха е дадено от древните траки и неслучайно означава Орлов поглед.

Скара и бира 

Всеки себеуважаващ се турист знае, че добрата храна прави престоя в планината още по-хубав. Някъде покрай пътя за манастира може да засечете и двама приятни съпрузи с техния фургон, в който на място правят любимата на повечето ни мешана скара, пържени картофки и имат на разположение дори запотена леденостудена бира. Съвсем непретенциозно на една голяма поляна са разположени и няколко масички, а само на метри има изворна чешма, от която може да заредите запасите с вода.

Е, тръгвате ли?!

Водопадите около София

Ванката и хижа "Ловна": далече от града, близо до душата

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни разбери пръв