СОФИЙСКИ БИРЕН МАРШРУТ

За почитателите на бирата температурите навън са чудесен повод за поредната доза ритуално отпиване на пенливата напитка. Благодарение на тях бира културата у нас претърпя изключително развитие. Вече имаме няколко страхотни родни марки крафт бира, a специализираните магазини и бира локациите предлагат разнообразие от вносни брандове от Lager и Pilzner до Stout. Ето защо ще съберем в едно производители, вносители, бирарии и консуматори. Ще разкажем за производствения процес и видовете бира у нас.

1. Една от най-важните операции: за да се осъществи разграждането на веществата, налични в малца, е необходимо ензимите да достигнат до тях именно чрез смилането.

2. Поддържането на определени температури на малцовата каша за определено време, или т.нар. температурни паузи. Разградените вещества преминават в разтворима форма и образуват екстракта на пивната мъст.

3. Сладката пивна мъст и промивните води заедно представляват еднородна смес с определено екстрактно съдържание. Чрез варенето тя се повишава и в различни етапи си добавя хмел.

4. Или превръщането на пивната мъст в пиво.Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Така се получава напълно естественото алкохолно съдържание и газировка.

Знаеш ли, че... За да стане готово едно „Диво пиво“, са нужни минимум 28 дни – от варенето до отварянето му от теб. Това е бира, с която пивоварите се гордеят, и качество, с което не биха направили компромис. Приготвена с един от най-добрите малцове в цяла Европа и хмелове от Англия и България, крафт произведението е за онези моменти, в които подивяваш от кеф. Лека и пивка, направена така, че да не претоварва вкусовите ти рецептори с излишни горчивини и плодови вкусове, няма да усетиш как изпиваш поне 3 наведнъж!

GLARUS - Българска крафт бира в британски стил конкурира смело Лондон Прайд. Гларусът „излита“ от варненското село Слънчево и го има в тъмен есенно-зимен стил (Гларус Портър), летен вариант (Премиум) и класически ейл.

AХ! - Тайната се крие в съчетаването на съставките. В Ах! Бирена работилница използват висококачествен белгийски и немски малц, български и американски хмел, както и мента и мурсалски чай за разкош.

БЯЛ ЩЪРК - Първата крафт бира, с която България може да се похвали, засега се предлага в два варианта – традиционен и летен. Тепърва Щъркът ще расте с още две други разновидности и собствена пивоварна край София.

Ако мечтаеш да обикаляш чуждестранни брю пъбове и пивоварни, но си закотвен тук, предлагаме ти шорткът към бирения делириум. С избор от над 200 вида бира от над 100 държави магазин „100 бири“ се превръща в умален каталог на световното крафт пивоварство. Само трябва да си готов за експерименти, защото тук ще намериш бири, сварени със съставки, които не можеш да си представиш.
ул. „Юрий Венелин“ 26

Ale House е като истински бирен рай и всеки, обичащ пенливата течност, знае това. За новия сезон мястото е освежено и ще те очаква със специалните си съдове за съхранение и доферментация на жива бира и, разбира се, с крановете на всяка маса, с които можеш да си наливаш сам от любимото пиво. Бонусът към всичко е неустоима кухня и специални комплименти към всеки клиент.
ул. „Христо Белчев“ 42

HABITAT - В офисната ни бирена локация винаги има заредени хладилници със студена бира от далечни страни или пък добре познатите ни български крафт
брандове.
 ул. „Стефан Караджа“ 26

BIRA BAR е традиционен английски микро пъб в сърцето на София. Тук можеш да откриеш английски Cask Ale, оригинален ябълков сайдер и селекция от наистина специални бутилирани бири за ценители.
ул.“ Париж“ 8

„ХАЛБИТЕ“ са верига заведения, популяризиращи бирената култура в България. Известни са с наличието на богата гама от лека лагер бира, силен стаут, ейл, пшеничена, мътна, тъмна и дори с бира с плодов вкус.
www.halbite.com

В Stix Bar & Billiard Club си заслужава да дойдеш, освен за да покажеш как си с топките и щеката, но и за да се насладиш на наистина качествена бира. Мястото е известно с богатото разнообразие от етикети на пенливата течност, които се предлагат тук, а също и с немската вайс бира „Ердингер“, която определено не е за изпускане и те съветваме да поръчаш директно.
подлеза на НДКKANAAL - Ето тук наистина можеш да се изгубиш сред стотици видове бира. Огромният асортимент вече не се побира зад бара на KANAAL, затова през септември отваря врати чисто новият им магазин!
бул. „Мадрид“ 2

HIP HIP LIBRARY - „Хип Хип Ура“, че и в София има такива места. Сръбски Kabinet или белгийските творения Hopus, високоалкохолният Gulden Draak или Floreffe са сред многото предложения от бирената им библиотека.
ул. „Кърниградска“ 2А

J. J. MURPHY`S - Прекарай вечер по ирландски с най-чаканите футболни мачове. А те вървят с голяма компания и световно­известните Murphy’s Stout и Murphy’s Red бири, както и много вкусотии.
ул. „Кърниградска“ 6