ЦИВИЛИЗАЦИЯТА В ПЕТ КЪСИ ФИЛМА

Кинематограф.BG събират пет късометражни филма, които да те вкарат в размисъл, темата е вечна

  • 17.01.2014
  • от Кинематограф

Тази седмица ще обсъдим цивилизацията. Какво точно значи това? Какво е било преди нея и по-важното – накъде ни води? Най-същественото, което ще се опитаме да направим, е да променим представата ви за стойността на нещата – когато си мислите колко струва компютър или стол, или някаква единица храна, ние мислим за числената й стойност. Мислим в пари. Но едни и същи неща не струват еднакво навсякъде.

ПРОМЕНИА знаете ли, че все още има места по света, където няма пари? Хората там няма да могат дори да си представят идеята за парите. За тях е необяснимо как едно парче хартия може да има толкова голяма стойност, след като не става нито за ядене, нито можеш да се стоплиш на него (е, освен ако нямаш достатъчно). Вижте какво са снимали българи, отишли в Еритрея, за местните в града и на село. Филмът е Промени на Павел Пенчев и Евгени Тодоров.

WEALTH INEQUALITY IN AMERICA

Гледай филма с български субтитри тук.
Идеята на парите е, че ако имаш достатъчно, може да не мислиш за тях. Технически при едно разумно разпределение на парите в света, няма да остане гладен човек. Но как всъщност се разпределят парите? Нека надникнем в най-влиятелната държава. Тя нито има най-силната икономика, нито най-доброто образование, нито е първа по каквото и да било. Те обаче успяват да набиват тъпите си идеи в главите на хора по целия свят.  Да видим какво се случва в САЩ.

EL EMPLEOНека проследим пътя на логиката. Понеже хората ценят парите толкова много, с пари можеш да купиш почти всеки човек и да го накараш да прави каквото поискаш. Ако обаче те не са фактор, то какво би било мерилото на хората за това, кой е по-по-най? Как бихме измерили важността на някой и какво ще стане с човешкото достойнство, когато няма материално измерение както сега ? Нека разберем в El Empleo на Santiago Bou Grasso.

CONNECTINGГледай филма с български субтитри тук.
Технологиите стават все по-добри. Колкото повече напредват, толкова повече опасности крият. Аз виждам следващия филм като страшен, защото със сегашното разпределение на властта, моралът на хората, които не се и замислят, че действията им могат да имат и дългосрочни последици, технологиите в този филм ще се използват за зло. Когато всичко е свързано, контролът придобива съвсем различно значение. А ние вече сме доста напред по пътя на Connecting.

DU BIST TERRORISTГледай филма с български субтитри тук.
Както си се кефим на техническото развитие, така то вече се използва срещу нас. Наскоро 500 световноизвестни писатели се обявиха за написването на виртуални права на човека. Защо е необходимо това ли? Защото под претескт "национална сигурност" правителства вече навлизат във виртуалното ни лично пространство и си правят каквото си искат. Записват лична информация, следят и ползват алгоритми за предвиждане на поведението ни. Аз бих се чувствал изнасилен. И ако си мислите, че става дума за някоя третокласна комунистическа държава, о, колко се лъжете. Филмът е от Германия – "Ти си терорист".

С всичките тези камери това повече прилича на Лондон. Та ето ви цивилизацията. Хора, скупчени на едно място, цапащи и замърсяващи, докато се опитват да имат повече и повече пари. Но условията вече са определени от 1%, които няма да допуснат вие да имате достатъчно пари, защото, ако живеете спокойно, може би ще се замислите за правата си, които всъщност вече нямате, защото технологиите предлагат такива удобства, че вече сте разменили свободата си за тях. Не спирам да виждам еритрейското село, в което децата играеха футбол и бяха щастливи. Бяха хора. А, да, там не играят за победа. Играта свършва, когато двата отбора имат равни голове. Да се замисли човек, а?

Първото за тази година издание на Кинематограф LIVE ще се случи на 27 януари (понеделник) в Студио 5. Момчетата зад инициативата ни подготвят: "На това LIVE издание ще предизвикаме необичаен емоционален микс, смесвайки много интересни заглавия от късото кино. Отново ще пуснем филм от 20-ти век на Francois Ozon, френски режисьор с впечатляващ усет към леко циничния псевдо драматичен романс... Ще представим и три филма от един режисьор - Радослав Йорданов, завършил Киевския университет за театър и кино. Трагична комедия за Facebook, който ни съсипа представите за съвременния свят... И още! "

Дотогава те каним да се срещнещ отблизо и да разбереш повече за идеята на проекта и неговите създатели Калин Димитров и Юлиян Спасов.