ИСТОРИЧЕСКИ НЕДОСТОВЕРНИ

Неточности от 7 американски филма, чиито сценаристи са пропуснали часовете по история

  • 09.01.2014
  • от Стефан Димов

Игралното кино не е задължено да следва историята и да се уповава на фактите напълно, защото неговата цел не е документално-информативна, но сценаристите и големите студиа често избират конкретни исторически събития за своя работна площадка, след което си правят интересни своеволия. В тази статия ще разгледаме няколко примера за големи неточности и невъзможни детайли от световноизвестни американски филми.

РОБИН ХУД: ПРИНЦЪТ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ (1991)


Филмът на Кевин Рейнолдс с участието на Кевин Костнър като Робин от Локсли безспорно е един от най-любимите и забавни приключенски филми от 90-те, който сме гледали отново и отново. Големият брой исторически неточности надали особено ще промени положителното ни мнение за филма, но все пак ние ще споменем най-фрапиращата от тях.

Действието във филма се развива в края на 12 век – 1194 година (след Третия кръстоносен поход), но героят на Морган Фрийман – мавърът Азийм очевидно е доста напреднал с технологиите, след като удобно си служи с телескоп, появил се в нашия свят едва 400 години по-късно.

ВОЙНАТА Е ОПИАТ (2008)


Действието в доминанта от „Оскарите“ през 2010 година – „Войната е опиат“, на Катрин Бигълоу се развива през 2004 по време на войната в Ирак. Това не пречи на героите да играят Gears of War (от 2006) на Xbox 360 (от 2005) и да говорят за иракчанина, който подготвя видеоклип за youtube, появил се през 2005 година.

300 (2006)


Визуалният шедьовър на Зак Снайдър по графичния роман на Франк Милър показва как всемогъщата армия на Ксеркс използва малки бомби от барут, който е изобретен в Китай 13 века по-късно.

СМЕЛО СЪРЦЕ (1995)


Награденият с 5 „Оскара“ епос на Мел Гибсън направи килта (мъжката шотландска пола) модерен в цял свят. Действието във филма се развива в края на 13 век, докато килтът започва да се използва за първи път през 16 век.

ПАТРИОТЪТ (2000)


Най-уважаваният филм в кариерата на Роланд Емерих (с 3 номинации за „Оскар“) води списъците на различни медии като TIME за най-подвеждащ исторически филм. Героят на Гибсън – Бенджамин Мартин, е базиран на офицера от Американската война за независимост – Франсис Мериън – Блатната лисица, описван от историци като расист и робовладелец, който е изнасилвал робините си и е ловувал индианци – просто "един доста неприятен тип, който в общи линии е бил терорист".

ФОРЕСТ ГЪМП (1994)


Класиката на Робърт Земекис, спечелила втори пореден „Оскар“ за главна мъжка роля на Том Ханкс, показва писмо, което Форест е получил от Епъл с дата 23 септември 1975 за инвестицията му от 100 000 долара.

Компанията на Стив Джобс и Стив Возняк обаче е създадена година по-късно, а публично започва да продава акции едва през 1981 година. Жалко, защото днес инвестицията на Гъмп би му донесла около 7 милиарда долара.

10 000 ПР.Н.Е. (2008)


Филмът на Роланд Емерих, незаслужено пренебрегнат в надпреварата за Златните малинки през 2009, представя дресирани мамути, които строят пирамиди за египтяните. Дори древните египтяни да са притежавали свръхсили, с които по подобен начин да тренират мамутите, гигантските същества просто не са живели по средата на пустинята, а първата египетска пирамида се е появила едва 7500 години по-късно.

Виж още филмът, който ти препоръчваме с две ръце тази седмица - Всичко е загубено (независимо кино).