14 сериала, които белязаха 2017-та (by Ruth Koleva)

Правим традиционен разбор и на тазгодишните сериали.

0 коментара Сподели:

Рут ни гостува, за да сподели кои сериали през изминалата година са я впечатлили, кои не и защо.

The Sinner

Джесика Бийл, Бил Пулман и Кристофър Абот са част от каста на този много обещаващ трилър. Разбирай трилър тип – млада майка изпада в агресивни кризи, ама не е ясно защо го прави и какво я е подтикнало. Историята е нетипична, с поглед към семейство-религия-психика. Първите епизоди за смразяващо интересни и просто ще седиш и ще се питаш „Ама как така?“. Това е един от сериалите, които те държат в напрежение почти до самия финал, без изобщо да подозираш накъде върви историята. Има няколко wtf? моменти и странен край, но оставям ви сами да решите.  В режисьорския състав няма много гранде имена освен Брад Андерсън („Машинистът“). IMDB му дават 8.1, аз му давам 6.9. Сезон 2 (май) няма да има.

Mindhunter

Дейвид Финчър? Джо Пенхол? Асиф Кападия? Тобаяс Линдхолм? Не съм сигурна, че скоро съм виждала по-добър режисьорски и сценаристки екип на сериал. За тези, които не са чували гореспоменатите имена, ще изброя няколко заглавия свързани с тях – „Седем“, „Зодиак“, Gone girl, „Пътят“, The Hunt (с Мадс Микелсен – задължителен). С подобен екип е невъзможно да не направиш як сериал. При това на каква тема? Серийни убийци и техният начин на мислене и психология. Любимата ми тема.

Изчела съм всичко за всички – от Чикатило до Джон Уейн Гейси и чакам такъв филм от години.

Сериалът е базиран на истински факти и хора, като сценарият му е писан по книгатаMindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit на Джон Дъглъс – един от първите профайлъри и криминални психолози към ФБР. Яд ме е, че не видях в първия сезон някои от по-скандалните серийни убийци (освен може би Едмунд Кемпър, който беше страхотно изигран от Камерън Бритън), но пък догодина ще има втори сезон и очакваме много, все пак IMDB го класират с 8.7, аз му давам 8.

Ozark

„Озарк“ е супер. Интересен прочит на тема, която никак не е интересна – счетоводител в село, пълно с ред неци. Като добавиш щипка пране на пари и мексикански картел, обаче картинката придобива друг вид и смисъл. Джесън Бейтмън и Лора Лини играят страхотно. Този сериал успя да ме докосне и замисли по начин, който не съм свикнала да получавам от киното. Историята е много добре структурирана, завършена и адекватна. Гледните точки са многопластови и героите докосват. Най-вече Рут, една страшна психопатка, която очаквам да бъде централен герой във втория сезон. IMDB 8.4, аз 8.

Big little lies

Много красиви хора на едно място – то Кидман, то Зои Кравиц, то Лора Дърн, а Александър Скарсгард даже бих си го взела вкъщи да ми краси хола… и не само (ако той е зает, и някой от братята му може). Създател е Дейвид Е. Кели – който е като „създател“ на думата сериал. Човекът не спира – от 80-те до днес. Big little lies е як, но за мен не е „велик“ може би защото е много женски като тематика, гледна точка, проблеми, клюкарене. Сниман е страхотно и от този тип сериали е черешката на тортата. Главен режисьор (5 епизода) е Жан-Марк Вале, който след „Клуба на купувачите от Далас“ ми е в топа. IMDB 8.6, аз 6.

Feud

Няма една причина да не си пуснете този сериал веднага. Сериозно. Сюзан Сарандън и Джесика Ланг играят Джоан Кроуфорд и Бети Дейвис. Действието се развива през 60-те, докато легендарните актриси снимат What Ever Happened to Baby Jane? Не е тайна, че двете са били в неспирна вражда още от ранната си кариера, а този филм ги събира по време на техния „залез“ за един последен опит да се качат на върха. Брилянтно изигран сериал, емоционален, динамичен, драматичен, с доза хумор и холивудски блясък. Освен всичко вътре са и Станли Тучи, Джуди Дейвис, Кати Бейтс и Катрин Зита-Джоунс. Thank me later.IMDB е 8.6, аз съм 9.3 Вторият сезон ще разказва за враждата между Принц Чарлс и Лейди Даяна. 

Alias Grace

Стивън Кинг имаше 7 адаптации тази година, но никоя от тях не бе толкова силна, колкото адаптациите на Маргарет Атууд (Alias Grace,The Handmaid’s tale и Wandering Wenda). Сериалът е дело на няколко много силни дами, като в основата са Сара Поли (успешна актриса, но и добър сценарист) и Мери Харън („Американски психар“). „Алиас Грейс“ се развива в Канада през XIX век и разказва за срещите между психиатъра Саймън Джордън и осъдената за двойно убийство Грейс Маркс. В главната роля е невероятното същество Сара Гадън, която излъчва тиха психария и ангелска красота едновременно.  IMDB е 8, аз бих му дала 8.2

The Deuce

Ето тук на Джеймс Франко му се получи. Един от създателите на сериала е Дейвид Саймън (родил The Wire – един от най-добрите сериали в първото десетилетие на ‘00). Историята е интересна и усещането за Ню Йорк през 70-те и 80-те само ме кара да обичам още повече този град. Споменавам Ню Йорк, защото сериалът е успял много добре да улови динамиката и разцветките на това място, а и не се сещам за друг филм, канализиращ порно индустрията и проституцията по такъв начин – като част от една среда или култура. Освен това Маги Гиленхол е много яка (за мен дори по-талантлива от брат си Джейк). Гледайте го, има смисъл. IMDB му пише 8.2 аз му давам 7.8.

Glow

Жени кечистки? Защо не? Аз съм супер запленена от диско атмосферата на този сериал. Лос Анджелис, 80-те, трико, брокат, музика, хумор и готини мацки. Cool мацки. Сериите са по 30 минути, леки, неангажиращи със симпатичен хумор и интересна концепция. Марк Мейрън (много яко комик) е в центъра на нещата, а главната героиня Рут (това име ще излезе модерно) минава през разни катарзиси, докато гони мечтите си. Докато филмът разказва за концепцията на женския кеч, то е не толкова фокусиран върху спорта, колкото в самите герои и техните вътрешни светове. Прекрасно сниман и носи настроение. Допадна ми. IMDB 8, аз 6.9

American Gods

Ъ. Уау. Тук са замесени едни от създателите на „Ханибал“ (сериала) и Heroes и това ясно си личи. Снимане, сценарий, музика. Страшна динамика и напрежение във всеки един момент. Този сериал ти вдига адреналина на макс по някакъв абсолютно необясним начин. Супер каст, супер история, супер музика. Книгата, по която е базиран, е едно от най-добрите фентъзита в последните години, а сериалът добре е обхванал концепцията от митология, футуризъм и човешки взаимоотношения, също така е мега яко, че главният герой не е някакъв преекспониран супергерой. Различно и ново нещо, направено по велик начин. IMDB 8.2 аз 8.6

Taboo

Джеймс Казая Дилейни – така бих си кръстила котарака, ако имах такъв. Историята е в епоха XVIII век, Лондон. Джеймс Казая Дилейни (обичам това име) се завръща след дълго пътешестване с идеята да възроди корабния бизнес на баща си. Вуду ритуали, семейни тайни и много крийпи вайб пропиват цялата атмосфера на „Табу“.

Създаден е от Том Харди и баща му Чипс с помощта на Стивън Найт (създател на Peaky Blinders).

Слаби актьори в тази продукция няма – като започнеш от внучката на Чарли Чаплин – Уна, през Стивън Греъм (от „Гепи“) до самия Том Харди, получаваш една мега яка английска суперпродукция. Нов сезон – догодина. IMDB 8.6, аз 9.

The Punisher

Ако сте фенове на Марвел, то това е най-добрият сериал по комикс евър. Джон Бърнтъл го знаем и харесваме още от The Walking Dead, където умря в първите сезони и обезсмисли този сериал форевър, но пък бързо се превърна в актьор от A-листата след The Wolf Of Wallsteet, Fury & Baby Driver. Екипът от продуценти и сценаристи на The Punisher пък стоят зад сериали като Hannibal и „Наркос“. Цял един Netflix dream team. IMDB му дава 8.9 аз му давам 8.4

Dark

Mind fuck machine. Че германците владеят киното – знаем, но това е next lever психария. Този сериал не е за всеки, сложен, многопластов и по своему плашещ. Малък град в германия, 3 поколения с мега преплетени истории, умират деца, изчезват хора, конспирации, атомна централа. „Чакай малко, че този епизод трябва пак да го гледам.“ Супер добре е сниман, героите са хора – луди, грешни, объркани, криви. Нека кажем следното смело твърдение, този сериал е това, което се надявахме Stranger Things 2 да бъде. Фантастичен е. Не знам как ще дочакам 2-ри сезон. IMDB 8.8 аз 9.5

The Handmaid’s tale

За никого не е тайна, че това е сериалът на 2017-а. Спечели 8 награди „Еми“, при това с пълно право. Идиотското е, че във времето, в което живеем, сме стряскащо близо до подобна теократична диктатура. Филмът разказва за рязка смяна в обществото на една „модерна“ държава към тотален патриархат и поставяне на жената в позиция „разплодна робиня“ . Не ми се иска да спойлвам повече, но наистина този сериал е повод да се замислим за собствените си ценности и възгледи. IMDB дава 8.6, аз му давам кръгла 10-ка, защото ме накара да изпитам ярост и дълбока ненавист към подобна обществена структура.

Twin Peaks

Легендарен сериал на великия Дейвид Линч, който обаче аз просто не успях да изгледам. Може би защото първите сезони са „минали“ покрай мен в много ранна възраст и някак не се зарибих да ги гледам наново с 25 години закъснение. Twin Peaks е интересен, но просто не е за мен, развива се бавно, психарски, с моменти, които просто не разбрах и седях с едно тъпо wtf? изражение. Съжалявам. 

Ето какво да гледаш през 2018-та.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *