Сега очакваш няк\’во страшно парче

Изгубени в превода

0 коментара Сподели:

Наскоро осъзнах, че последната ми любовна тръпка пътува твърде често със столичното метро. Как стигнах до този извод ли? С две думи. Бяхме се награбили, аз се бях надвесил над нея и докато я целувах по пъпчето, чух как обявява: „Внимание, краката се разтварят, следваща станция Сливница!“.

Това, разбира се, няма нищо общо с темата, просто исках да ти го споделя. Щом ще си говорим за музика, тази компилация е вдъхновена от страхотната работа на един мераклия,  превел по слух индийско парче, което звучи така, сякаш е на чист български (или македонски, зависи от гледната точка). В него се пее за хора като Любо месаря, който чака на бара, и т.н. Заглавието му е Къде са кайсиите – Just ahead. Провери го, няма да съжаляваш. А ето и как изглеждат нещата в класацията ни през тази седмица. От първия път, когато видях Вики от „Мастило“ по телевизията си мечтая някой ден и аз да кажа тази реплика.

THE OFFSPRING – COME OUT AND PLAY
Парчето не е случайно, защото през 1994 г. с него пънкарите осъществяват големия си пробив в класациите. Това е заглавието на песента, но за меломаните по света тя e по-известна като gotta keep 'em separated. ВокалистътДекстър се е вдъхновил за рефрена, докато охлаждал горещи течности в ерленмайерови колби в някаква лаборатория. True story.Не знам за теб, но на мен рефренчето ми звучи малко битово и дори леко домашно от сорта на „Когато Киро се пореже“. За тези от вас, които се интересуват дали има Киро, отговарям.

Да, има Киро, има и Георги и зад това откритие седят по четири бири на човек.

PANJABI MC – MUNDIAN TO BACH KE
Пенджабското парче превзе сърцата на много фенове цели два пъти – през 1998 г. и отново през 2003 г. Самият Jay-Z също записва своя версия. Вероятно с нея е зарибявал Бийонсе едно време. В превод заглавието означава „Пази се от момчетата“, а това, което нас ни интересува, се случва около 34-атасекунда, в която изпълнителят на чист български ни шепне, ей тъй между другото „Анатоли на гъза ми налетяяяяя“. Провери, не говоря празни приказки. Това беше второто нещо, на което те открехваха приятелите ти, след като си пуснеш кабелен интернет през 2004-та. Първото бяха парчетата на „Хитрите мечета“, но за тях друг път.

DJ BOBO – SOMEBODY DANCE WITH ME
Песента е зверски диско поп хит от 1992 г. в изпълнение на някой си Петер Рене Бауман, по-известен като DJ Bobo. Парчето на Петер покорява чартовете в Швеция и Швейцария. Любопитен факт е, че клипът му е струвал само 3000 швейцарски франка. Мен обаче ме интересува припевът, който след втората водка нежно и мотивиращо ми нашепва: „Ах, как съм силен, оправям девствени, оправям девствени!“.

O-ZONE – DRAGOSTEA DIN TEI
Песента се изпълнява от молдовска група, която пее на румънски и в припева й агитират за любов под липите. Кавър версията на Haiducii не ме кефи чак толкова, но съм чувал една добра руска, в която изпълнителят пее „Хей DJ, водачки налей“ или нещо подобно. Фрагментът, който търсим тук, е широко популярен и го откриваме на 01:36, когато певецът съвсем откровено казва на обекта на своите желания, „че съм войник“. Шокиращо, но на румънски това значи, че е юнак.

НИКОЛ ШЕРЦИНГЕР И 50 CENT – RIGHT THERE
Открих, че второто име на Никол е далеч по-лесно за изписване на кирилица. През 2011 г. Николчето, както фамилиарно я наричат 2/3 от българите (сякаш са били с нея на един чин в 3-ти клас), още не знаеше, че най-готините мъже на света са нашенците, и правеше дуети за 50 стинки, пардон с 50 Cent.

Парчето е от дебютния й студиен албум и в припева му красавицата пее на развален български: „Ееееби ма бейбе, ееби ма бейбе!“, което още тогава си е бил явен намек към Гришо, че е дошло време да се действа.

ENRIQUE IGLESIAS – SUBEME LA RADIO
Регетонът ми е почти толкова неприятен, колкото и да ми бъркат с клечка за зъби в ухото, но го търпя някак. Енрике, както и всички останали изпълнители в тази компилация си позволява да ползва родната ни българска реч с комерсиална цел.

На мен изпятото от него в заглавието ми звучи като: „Псувай ме по радиото!“.

Ако това ти е подействало вдъхновяващо и искаш и ти да оставиш своята следа в световната музикална история, то действай, защото както е казал Ницше: „Без музика, животът щеше да е една грешка!“.

DAYO разказва музиката в Soul Searchin'.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *