Музикалната кутия на София Филм Фест. Задължително!

Нашите лични номер 1 музикални заглавия

0 коментара Сподели:

Малко преди началото на 9 март или, както се казва, за десерт ти предлагаме нашата лична „номер 1“ в тазгодишния София Филм Фест – Музикалната кутия. Международният ни кино празник е решил да ни зарадва точно напролет с няколко заглавия, които са изцяло музикални, а ние ликуваме и танцуваме с всички крайници. Ето ги и забиващите банди! Заслужава си!

GIMME DANGER НА ДЖИМ ДЖАРМУШ

Документалната лента на Джармуш ни припомня за легендарната банда The Stooges. Личен разказвач пред обектива на Джим, разбира се, е неговият стар приятел – енигматичният Иги Поп. Лентата редува интервюта с членовете на бандата в комбинация с архивни концертни кадри, забавни визуални препратки и оригинална анимация на Джеймс Кър, а историите ни отвеждат във времената, когато The Stooges наистина са цепели мрака.

SING STREET НА ДЖОН КАРНИ

Историята е от онези малко баналните, но честно казано, е доста симпатична. Ставаме свидетели на порастването на едно момче в Дъблин през 80-те години на миналия век, което решава да сформира музикална група по най-важната възможна причина – да впечатли момичето, което харесва. Дотук свършва банализмът, защото ние лично се кефим на оригиналните песни в стила на 80-те и на винтидж парчета на The Clash, The Cure, Duran Duran, Spandau Ballet и още.

„ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА – „ЛАЙБАХ” В СЕВЕРНА КОРЕЯ” НА МОРТЕН ТРАВИК

Уникалността на този филм се крие в това, че въобще го има и че въобще правителството на Северна Корея е дало разрешение за концерт на прочутата словенска банда. Травик работи с хъс и упоритост върху уникалния документален поглед за първия официално разрешен концерт на Laibach в Пхенян, а за нас е истинско удоволствие да видим тоталния сблъсък между две култури и все пак да надникнем отвъд и да разберем най-накрая какво „за бога“ се случва в тази Северна Корея!

„БИЙТЪЛС И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА II“ НА ТОНИ ПАЛМЪР

Освен че легендарният режисьор Тони Палмър ще е гост на тазгодишния София Филм Фест, което си е огромна чест, две негови ленти също ще ни радват очите на събитието. „Бийтълс и Втората световна война II“ (The Beatles and World War II, 2016) ще бъде представен пред публика в София лично от човека, влюбен в музиката на „великолепната четворка”, а самият филм ни сблъсква челно с „някои от оригиналните записи на кавър версии на „Бийтълс“, непоказвани до момента кадри, както и напълно различна музика”. Филмът съдържа откъси от информационни бюлетини с участието на Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил, Невил Чембърлейн, Джо Кенеди и Адолф Хитлер и поставя акцент върху съвременни събития и теми, като войната в Сирия и бежанската криза. Палмър остава верен на стила си и на вечния стремеж към провокация!

„ЛЕНАРД КОЕН: BIRD ON A WIRE” НА ТОНИ ПАЛМЪР

Загубихме го наскоро и ни е мъчно. Музиката му още си я усилваме на макс в дълги пролетни вечери с чаша вино в ръка. Той е Ленард Коен и го обожаваме! Филмът на Палмър е филм – ода и реверанс към спомена за уникалния поет, писател и музикант, който приключи земния си път в края на 2016 година. Лентата ни прави свидетели на важни детайли от европейското турне на великия бард през 1972 г. и представя 17 от най-великите парчета на Коен, а за нас това е напълно достатъчно!

„РОЛИНГ СТОУНС: ОЛЕ, ОЛЕ, ОЛЕ – ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ЛАТИНСКА АМЕРИКА” НА ПОЛ ДЪГДЕЙЛ

Това е документална лента на Дъгдейл, но всъщност е купон по всички точки за най-доброто парти, защото просто проследява турнето на групата в десет града на Латинска Америка през 2016 година. Когато говорим за „Стоунс“, това е достатъчно да ви се прииска да си сипете минимум едно малко още на първите десет минути от филма. Творбата съчетава изключителни изпълнения на живо с интимния поглед към света на „Ролинг Стоунс“, като не пропуска да акцентира върху историческия концерт в Хавана, където се оказва, че легендарните ветерани са първата рок група, появила се пред публика, която наброява милион и двеста хиляди души! Второ малко и така нататък – „Стоунс“!!!

Виж българската следа в СФФ.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *