La, La… Златен глобус

И победителят е...

0 коментара Сподели:

Вече сме 2017 и стартираме както винаги с фразата „Нова година, нов късмет!”, но и с филми и сериали от изминалата, които са заслужили най-високите отличия на 74-тите награди „Златен глобус”. Така започва всяка година – с равносметка за старата и кой е бил по-добрият в света на седмото изкуство.

Големият победител на миналата вечер е мюзикълът „Ла Ла Ленд”, който спечели статуетките във всички 7 категории, в които беше номиниран, и постави рекорд,

задминавайки класики като „Полет над кукувиче гнездо” и „Среднощен експрес” с по 6 награди. Любовната история между джаз пианист и прохождаща амбицирана актриса, развиваща се в Града на ангелите Лос Анджелис, е вторият пълнометражен филм за 31-годишния режисьор Деймиън Шазел, който преди две години ни отнесе със страхотния „Камшичен удар”, отново на музикална тематика. Тазгодишният властелин на „Глобусите“, спечелил вота на чуждестранните журналисти в Холивуд, е проект по който младият талант е започнал да работи преди 6 години, а идеята за оригинална история, позиционирана в съвремието, не е била приемана като нещо, за което студиата биха развързали кесията си, още повече що се касае за мюзикъл. Но ето че звездите са се наредили така, че имаме модерна класика, която ще радва поколенията и ще вдъхновява всички нас, за да отмие горчивия вкус от година, в която разочарованията бяха повече, отколкото ни се искаше. Двамата актьори, които създават магията във филма, са страхотните Ема Стоун и Райън Гослинг. Те са екранна двойка за трети път и изглежда това наистина е щастливият, тъй като и двамата си тръгнаха със статуетките от церемонията в „Бевърли Хилтън хотел”. В останалите категории, в които „Ла Ла Ленд” беше предпочетен пред достойните си конкуренти, са тези за най-добър сценарий и режисура за Шазел, както и в музикалните – за оригинална песен Cityofstarsи оригинална музика. По този начин филмът даде сериозна заявка и за престоящите след месец и половина, най-престижни статуетки – „Оскарите“.

В категорията най-добър драма филм последната награда за вечерта получи Moonlight. Борещ се със своята сексуална идентичност, историята проследява живота на чернокож афроамериканец от бедните квартали на Маями в три времеви периода – от неговото детство, през юношеството до превръщането му във възрастен осъзнат индивид.

За най-добър анимационен филм бе отличен „Зоотрополис”,

който въпреки жанра си и основната част от публиката, към която е насочен, наред с прекрасна анимация и вълнуваща история, засяга теми като расова дискриминация и предубеденост към различния, така актуални в днешния променящ се свят.

Кейси Афлек, малкият брат на новия Батман, Бен Афлек, с проектите си в последните години започна да излиза от сянката на батко си, а тази година изпълнението му в сълзливата драма „Манчестър край морето”  му спечели приза „Златен глобус” за най-добър актьор. Една от изненадите на вечерта беше наградената за най-добра драматична актриса, французойката Изабел Юпер, за наградения за най-добър чуждоезичен филм „Тя” на Пол Верховен, която пребори конкуренцията в лицето на Натали Портман, превъплътилата се в може би най-известната Първа дама на Америка Джаклин Кенеди и срещналата се с извънземна цивилизация Ейми Адамс, която беше номинирана за „Първи контакт”. Друго изненадващо решение на чуждестранните журналисти в Холивуд бе да връчат „Златен глобус” за поддържаща мъжка роля на Аарън Тейлър-Джонсън за изпълнението му в трилъра на модният гуру Том Форд „Хищници в мрака”, тъй като всички очакваха награденият да е Махершалла Али за Moonlight. Заслужено обаче Виола Дейвис грабна наградата за поддържаща актриса в режисираната от Дензъл Уошингтън адаптация на пиесата Fences. Именно тя представи и носителката на

тазгодишната награда Cecil B. Demille за цялостен принос към филмовото изкуство, неповторимата Мерил Стрийп.

С кариера, простираща се в 5 десетилетия, 30 номинации и 8 награди „Златен глобус”, тази жена икона е доказала необятния си талант, с който ни завладява във всяка своя роля. Речта, която изнесе пред своите колеги, бе достойна за поне още едно отличие.

И тъй като на „Глобусите“ се награждават и талантите в сферата на телевизията, а в последните години тя значително е подобрила своето качество, победителите са повече от достойни. Продуцираната от Netflix биографична драма „Короната”, разказваща за първите години от управлението на вече най-дълго управлявалия монaрх в историята – кралица Елизабет II, спечели в категорията за най-добра драматичнаактриса (Клеър Фой) и занай-добър драматичен сериал,побеждавайки световни феномени като „Игра на тронове” и стартиралите миналата година „Западен свят” и „Странни неща”, превърнали се в любими на мнозинството от зрителите. В комедийната категория „Атланта” взе статуетката, като беше отличен и създателят и главен актьор в сериала Доналд Глоувър, когото очакваме да видим догодина като младия Ландо Калрисиан в подготвяната предистория за Хан Соло от света на „Междузвездни войни”.     

Други големи победители от миналата вечер са в категорията на телевизионните продукции, създадени като поредица или филм. Това са „Американска криминална история”, разказваща за драматичния съдебен процес срещу прочутия футболист О Джей Симпсън, обвинен в убийството на бившата му съпруга, и тримата актьори – Том Хидълстън, Хю Лори и Оливия Колмън, за криминалната драма TheNightManager, които при получаване на наградите си изнесоха силни социално-политически речи.

Водещ на церемонията беше комикът Джими Фалън, който успя да създаде атмосфера на искрени усмивки сред присъстващите още с встъпителното видео, което бе обединило всички най-значими продукции за изминалата година в един шарен и забавен музикален клип.

Виж най-добрите филми по действителен случай: част 2

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *