ФИЛМОВАТА МУЗИКА НА АЛЕКСАНДЪР ДЕСПЛА

Трудно можем да си представим филми като "Дървото на живота", "Странният случай с Бенджамин Бътън", "В царството на пълнолунието", "Гранд хотел Будапеща" и "Дървото на живота" без неговата работа

0 коментара Сподели:

Роман Полански, Терънс Малик, Анг Лий, Дейвид Финчър, Ласе Халстрьом, Стивън Фриърс, Жак Одиар, Том Хупър, Нора Ефрон, Катрин Бигълоу, Джордж Клуни и Бен Афлек са само част от режисьорите, с които е работил. Има по 6 номинации за „Оскар“, „Златен глобус“ (1 спечелена) и БАФТА (1 спечелена), 8 номинации за „Сезар“ (3 спечелени), „Сребърна мечка“ от Берлин, четири номинации за „Грами“ (1 спечелена) и поне още 120 награди и номинации от фестивали в цял свят. Неотдавна той стана първият композитор, който е председател на журито на филмовия фестивал във Венеция, а преди четири години бе част от журито на Тим Бъртън в Кан. Ето колко добър и влиятелен е той – Александър Деспла.


Киноман от малък, Деспла е роден на 23 август, 1961 в Париж в семейството на гъркиня и французин, които се запознават в САЩ. На пет години започва обучението си по пиано, а малко по-късно овладява тромпета и флейтата. За 30-годишната си кариера е композирал музиката на 150 филма, някои от които със сигурност са ви любими.
Като истински майстор, музиката му е крайно разнообразна.

Докато в някои филми може да бъде много приказна, игрива и замечтана, в други е съвсем мрачна, но винаги много емоционална и докосваща.


До 2003 Александър композира предимно за френското кино, но тогава прави и своя международен пробив с биографичната лента за Ян Вермеер на режисьора Питър Уебър – "Момичето с перлената обеца". Деспла е чут, а творбата му получава номинации за „Златен глобус“, БАФТА, Европейски филмови награди.

Проектите, които Деспла поема, стават все по-големи и интересни. Следва "Прераждане" през 2004 на провокативния Джонатан Глейзър по сценарий на Жан-Клод Кариер с участието на Никол Кидман, а музиката на Деспла получава няколко награди от критиката и публиката. 2005 е още по-активна за французина, който композира цели 7 филма, между които "Сириана" на Стивън Гейгън, "Казанова" на Ласе Халстрьом, и "Сърцето ми спря да бие" на Жак Одиар, считан за един от най-големите съвременни френски филми, за който Деспла печели „Сребърна мечка“ в Берлин.

Деспла няма спиране, все повече режисьори искат да работят с него по съвсем разнообразни проекти. През 2006 композира "Цветният воал" на Джон Къран и "Кралицата" на Стивън Фриърс, която му носи първата номинация за „Оскар“.

През 2007 Деспла композира музиката за високо ценената лента на Анг Лий "Похот, внимание", а темата на Wong Chia Chi става едно от най-известните му произведения.

В следващите три години музиката на Александър получава три поредни номинации за „Оскар“ с филми като "Странният случай с Бенджамин Бътън", "Фантастичният Мистър Фокс" и "Речта на краля", като редом с тях композира и фестивалните хитове "Коко преди Шанел", "Пророк", "Джулия и Джулия", "Писател в сянка", "Тамара Дрю" и не на последно място "Хари Потър и даровете на смъртта част 1".

През 2011 следват "Дървото на живота" на Терънс Малик, "Маската на властта" на Джордж Клуни, "Касапница" на Роман Полански,  "Ужасно силно и адски близо" на Стивън Долдри и "Даровете на смъртта част 2".

Музиката на Деспла продължава да съпътства голямото кино и композиторът получава следващите си две номинации за „Оскар“ за "Арго" на Бен Афлек (2012) и "Филомена" на Стивън Фриърс (2013), както и незабравимите ленти на Уес Андерсън "В царството на пълнолунието" и "Гранд хотел Будапеща", "Ръжда и кости" на Жак Одиар, "Враг номер едно" на Катрин Бигълоу. Миналата година Деспла направи и музиката за фантастичния екшън блокбъстър "Годзила" на Гарет Едуардс. Музиката му е още в биографичен трилър "Игра на кодове" с участието на Бенедикт Къмбърбач, Кийра Найтли и Марк Стронг и в "Несломен" по сценарий на братята Коен.

Чуй и частица от творбите на Александър Деспла:

ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

СИРИАНА

ЦВЕТНИЯТ ВОАЛ

ПИСАТЕЛ В СЯНКА

ФАНТАСТИЧНИЯТ МИСТЪР ФОКС

СТРАННИЯТ СЛУЧАЙ С БЕНДЖАМИН БЪТЪН

В ЦАРСТВОТО НА ПЪЛНОЛУНИЕТО

АРГО

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *