БЪЛГАР: ФИЛМЪТ И ОЩЕ ДВЕ ПРЕМИЕРИ ПО КИНАТА

През последния уикенд на ноември ще видим три нови премиери по екраните - родната ни 3D анимация "Българ: Филмът", "Пингвините от Мадагаскар" и "Шефове гадняри 2"

  • 28.11.2014
  • от Стефан Димов

Съвсем очаквано "Сойка присмехулка - част 1" разби бокс офиса ни с повече от 350 000 лв. приходи за изминалия уикенд. "Интерстелар" остана втори със 100 000 лв. "От глупав по-глупав" е трети с над 80 000 лв., а лентата на Стефан Командарев "Съдилището" се нареди на 5-о място с малко над 20 000 лв.

БЪЛГАР: ФИЛМЪТ
режисьор: Неделчо Богданов
сценарист: Неделчо Богданов
в ролите: Неделчо Богданов, Иван Милушев, Данаил Краев, Ивайло Иванов, Михаела Зоева, Христо Гочев

Пародийният сатиричен анимационен уеб сериал на Неделчо Богданов "Българ" започва излъчването си през 2010 година, а в момента може да се похвали с 3 сезона, 18 епизода, повече от 5.5 милиона гледания + половин милион на международната версия.  Повече от 150 000 последователи във фейсбук и не на последно място - първият български триизмерен филм и изобщо първият пълнометражен български анимационен филм от повече от 30 години насам.ПИНГВИНИТЕ ОТ МАДАГАСКАР
режисьор: Ерик Дарнел, Саймън Смит
сценарист: Джон Абоуд, Майкъл Колтун, Ерик Дарнел, Том Макграт, Брендън Сойер
очаквания: 4/10
рейтинг в imdb: 7.5/10 (от 1057 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  68 %
рейтинг в metacritics: 55/100

След като превърнаха 370 милиона долара в приходи от близо  2 милиарда долара след 3 филма в рамките на 7 години, създателите на "Мадагаскар" решиха да не се отказват, а да продължат с така модерните днес разклонения - самостоятелен филм за "Пингвините от Мадагаскар".
Скипър, Ковалски, Рико и Редник обединяват усилията си с тайната организация "Северен вятър", за да спрат злия д-р Октавиус от унищожаването на света.
"Пингвините от Мадагаскар" е бърз и достатъчно цветен, за да забавлява малки деца, но прекалено глупав, за да предложи истинска филмова забава за по-големите зрители."ШЕФОВЕ ГАДНЯРИ 2
режисьор: Шон Андерс
сценарист: Шон Андерс, Джон Морис, Джонатан Голдщайн, Джон Дилей
в ролите: Джейсън Бейтман, Джейсън Судейкис, Чарлс Дей, Дженифър Анистън, Кевин Спейси, Джейми Фокс, Крис Пайн, Кристоф Валц, Джонатан Банкс и др.
очаквания: 3/10
рейтинг в imdb: 6,910 (от 1524 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  35 %
рейтинг в metacritics: 41/100

За разлика от качественото световно кино на Киномания, третият филм за тази седмица не ще предложи нищо повече от плосък хумор, истерични клишета и изтъркани лафове. Със завиден арсенал от качествени актьорски попълнения и партньорите от "Джанго без окови" - Джейми Фокс и Кристоф Валц.
Тримата глупаци  Дейл (Дей), Кърт (Съдейкис) и Ник (Бейтман) решават да започнат собствен бизнес, но нещата не потръгват както те очакват след съветите на Дийн Джоунс (Джейми Фокс), който ги вкарва в безумна схема с отвличане.
Критиката се изказва предимно отрицателно за продължението на лентата от 2011.
"Шефове гадняри 2" може да предизвика малко шумни смехове от големите почитатели на оригинала, но в крайна сметка този филм пропилява добрия актьорски състав и не успява да оправдае съществуването си."

Виж какво харесахме от фестивала на северноевропейското кино, който стартира следващата седмица.