БРУНО И УВЕСЕЛИТЕЛНИЯТ ПАРК В ГОРАТА

Мечтата на един италианец и нейната 40-годишна история

  • 04.06.2014
  • от Ванеса Виденова

През 1969 в провинция Батаглия, Италия, мъж на име Бруно решил да започне свой собствен бизнес. Опънал масичка и столчета под едно голямо дърво, взел малко храна и вино и доста бързо успял да ги продаде въпреки привидно странния вид на новооткрития му „ресторант”. На следващия ден продал още. Така този бърз експеримент бил всъщност началото на грандиозния му дългогодишен семеен бизнес и ресторанта му, който вече си имал име – Ai Pioppi (Google казва, че в директен превод това означава – тополите, което прави мястото още по-магическо). Но ресторантът не бил всичко, той всъщност се оказал придатък на истинската страст на Бруно.


В следващия месец след малкия си експеримент той отишъл и се запознал с кварталния ковач заради това, че имал идея в главата си, но не и уменията да изработи „куките”, от които се нуждаел, за да я осъществи. При което ковачът, за който той говори с безкрайно уважение и респект днес, тогава му отказал и само му посочил машината в ъгъла с думите:

Ако знаеш как да заваряваш, направи си ги сам. Аз нямам време за такива неща.

Това не сломило и за секунда Бруно и той наистина поел инициативата сам да направи това, от което се нуждаел,  въпреки че не знаел всъщност как. Цял ден останал там с очи, зачервени от искрите, но свършил работа. Тогава дори не осъзнавал как тази среща се е оказала преломен момент в живота му.


След като се научил сам да работи с желязо, животът му се преобърнал. Карнавалните съоръжения стартирали като атракция към ресторанта за привличането на повече клиенти, но младият италианец бързо разбрал, че това всъщност била истинската му страст. Всичко направил абсолютно сам и без учител. Дори може да се каже, че увеселителният парк дълбоко в гората е в известен смисъл ръчно изработен. И като такъв отнел на строителя пионер близо 40 години.


Той споделя, че след направата на всяко от съоръженията, когато работело и било причина за радост в хората, той заставал пред него усмихнат, любувайки му се, истински щастлив, че е продукт на неговата идея и на собствените му в началото неопитни ръце.
А вдъхновение черпи от природата: „Откършва се клон, листенце се носи от въздуха и пада, прелетява птица, изтъркулва се камък...  и си казвам – може би мога да използвам това движение. Така се раждат идеите ми.”

Всичките му „машини” работят или с малко енергия, или само с кинетична такава. Иновативни и въпреки това автентични и прости. Споделя, че до ден-днешен има прилив на идеи и заедно с това – енергия за изпълнението им.

Прегледайте прекрасният документален клип за този уникален човек, ако искате да разберете още интересни детайли около историята му.
Така, когато посетите Италия, може да имате предвид, че наклонената кула в Пиза и Колизеумът в Рим далеч не са единствените неща, които може да видите в тази красива, изпълнена с интересни и креативни хора страна.

А какво, ако си направиш романтичен дом в гората?