IHOU - DJ С ДУША НА МУЗИКАНТ

Мариян Христов e диджей от онези, които не просто си поставят високи цели, а следват музиката и... сърцето си.

  • 09.12.2013
  • от Влади Герасимов
  • снимки: Надя Кънева

Възпитано момче с вкус и афинитет към пулсиращи jazzy, soul, groovy и disco house-та, или както той нарича сетовете си – селекция от интелигентна и образователна музика... която често ни ограмотява в нашите офис следобеди. Вече се чувства достатъчно зрял да влезе в студиото, за да поработи и върху собствени парчета. Ние вярваме в него!

През лятото попаднах на един твой микс и много ми хареса. Допреди това не те познавах, а и ти си малко потаен...
Точно това искам, хората да ме откриват чрез музиката ми!

Откъде това IHUO? От ихууу ли?
Още при първите ми изяви в пловдивския Club Bash ме попитаха как да ме пишат... Цялото ми име е Мариан Христов и нещо не го харесваха, ха-ха... А по същото време едни приятели ми викаха Ihuo, по друга линия, но като им казах за този ми прякор, те направиха същата асоциация и така ми остана с годините. Мислил съм да го сменя, понеже май не звучи много сериозно, сигурно хората, които не ме познават, си викат – а, този пуска нещо иху-аху, хора и ръченици, но така си остана.

Как започна всичко?
Имам по-голям брат, който също е dj и все събираше разни негови приятели, с които преслушваха и миксираха музика в нас, а аз се въртях около тях и попивах като гъба. Така се запалих, започнах да колекционирам музика и да пускам по купони, на които се събирахме с разни приятели. След това започнаха да ме викат по разни малки клубчета, аз събирах цялата си компания, танцувалния ансамбъл, както се казва... и партитата винаги се получаваха. Така лека-полека нещата ставаха все по-сериозно несериозни.

Ти пускаш в различни по-големи и малки клубове, как селектираш музиката си?
Задължително си правя предварителна селекция, защото всяко заведение си има специфични изисквания, имат различен тип хора и не може да пускам един и същ саунд. Много обичам следобедните часове на плажа, когато хората искат просто да си лежат на шезлонга и да си слушат красива музика, без да е необходимо да ги помпаш с някакви танцувални неща – такова място примерно беше La Mouche в Созопол.  

Ти свириш много музикантски dj сетове – изпълнени с jazz, soul & funk и disco неща, откъде този нетипичен influence?
Винаги съм обичал естетска музика, която звучи интелигентно и гъзарски... Такива са и парчетата, които търся за моите сетове. Вече по време на вечерта си играя със стиловете, така че да въздействам на хората и да усетят вибрацията, която аз усещам. Музиката е голяма магия, не я виждаш, не можеш да я докоснеш, улавяш я само със слуха, но е способна да ти въздейства на настроението, дори да повлияе на културата на човека и аз като едно добре възпитано момче гледам да пускам интелигентна и да речем – леко образователна музика.Пробвал ли си да продуцираш някакви твои неща?
Пробвал съм, да и в момента, в който ме хващаш, точно си правя студио у нас заедно с брат ми. Отдавна ме сърбят ръцете и от няколко седмици сменяме врати, слагаме звукоизолации, под пълна пара сме. Дойде ми времето, в което съм готов да изразявам себе освен със сетовете си и със собствени парчета.

Подгрявал си доста dj-и, каква е твоята философия за тази деликатна роля?
Най-важното е да знаеш, че ти си само подгряващ dj, и трябва просто да подложиш на основния гост, без да помпаш много, нивото на музиката дори трябва да е по-ниско, само да разливаш музиката. Най-важно е да имаш търпение, много пъти ми се е искало да им покажа на какво съм способен, но си казвам – търпение, сега не е моментът, лекичко...   

Какъв е твоят setup?
От три години пускам с контролер и MacBook, отделно си нося един един терабайт външен хард, с който съм подготвен за всякакви ситуации. Много ми е удобно за работа и за пренасяне, ако ги сравнявам с времето, когато мъкнех грамофони и кейсовете с плочи. Ха-ха. По този начин не завися и от техниката на заведенията, те често правят компромиси с dj апаратурата и тогава ставаше много сложно.

Каква музика слушаш вкъщи, какво пускаш вечер или...
Много зависи с какво се занимавам, обикновено у нас слушам музика за фонче, ако правя някакви дизайн, чета на компютъра, предпочитам някакви lounge неща, които вървят леко и спокойно, тогава съм най-продуктивен.

Занимаваш се и с графичен дизайн ли?
Завърших в Нов български университет визуални изкуства с модул фотография, отдавна имам влечение към графичния дизайн и дълго време работех по различни малки проекти за наши и щатски компании. Сега имам моя фирма за уеб дизайн и нещата вървят лека-полека... За момента съм дал приоритет на музиката.
 
Темата на броя ни е стартът на зимния сезон и доколкото знам, ти си от тези, които го чакат с нетърпение...

Около мен имам много приятели, запалени по зимните и въобще по екстремните спортове, и е нормално и аз да се увличам по тях. Този зима съм решил да кача левъла с карането на сноуборд. Хубавото при мен е, че като тинейджър съм карал скейтборд и още с първото ми качване на сняг ми се получи. Принципно не обичам студа, но пък обичам спорта, а и в планината е друго.

 Виж и интервюто ни с Josh Wink, интересния гост от миналия уикенд.