Наше си е, Саше

Днес повод да почерпят имат Сашо Роман и вторият български космонавт

0 коментара Сподели:

Драги читателю, на днешната дата православната църква чества свети благоверен княз Александър Невски. Името Александър е с гръцки произход и означава защитник на мъжете, но в църковен смисъл – и защитник на вярата. Последното води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър се уповавал на Бога, докато бранел града си от нашествието на шведския крал. Двете армии влезли в решителна схватка при река Нева и с Божията помощ Александър спечелил битката. Като малък дълго време мислех, че Невски всъщност е Левски и е допусната фатална правописна грешка. Като пораснах, се оказа, че грешката е вярна, а прозвището Невски идвало от споменатата вече река Нева.

Носещите името Александър имат лукса да празнуват имен ден няколко пъти годишно. Друг е въпросът, колко и дали ще почерпят.

Предишният път, когато можеше да се възползваш от традицията, че на имен ден не се кани, и да се натресеш при някой Сашо, беше на 30 август. Трябва да ти призная, че съм голям фен на имените дни и ги предпочитам пред рождените. Конкретно Александровците, колкото и имени дни да имат през годината, не остаряват допълнително. Това е в пълен контраст с рождените дни, след които гарантирано се събуждаш с година по-стар. Днес повод да почерпят, ако искат, имат фигури от българския обществен живот, като Александър Сано, Александра Раева, Алекси Сокачев, Сашо Роман, Сашо Диков и момчето, вдъхновило Мила Роберт за песента „Наше си е, Саше“. А сега ще насоча вниманието ти към някои от носителите на това име, които са му донесли много слава в световната история. Разбира се, няма да минем и без щипка патриотизъм за аромат.

Александър Велики

Няма как да започнем класация за Александровци и да пропуснем The Great. Преди да си заслужи прозвището Велики, е бил просто Александър III Македонски, който едва на 20 години наследил баща си Филип II на трона на античното царство Македония. Един от най-великите пълководци в историята, още преди да навърши 30 години, създава една от най-големите империи на древния свят, простираща се от Гърция през Египет, чак до днешен Пакистан. По време на 15-годишния си период на военни завоевания Александър не губи нито една битка. Според гръцкия историк Ариан страдал от хетерохромия, което звучи страшно и нелечимо, но всъщност значи, че едното му око били кафяво, а другото синьо.

Освен това Велики явно бил и много народен човек, защото веднъж организирал надпиване с алкохол (няма да е с вода, я), в което взели участие неговите верни войници. Резултатът бил 42 жертви, паднали в битка с алкохолното отравяне.

Чудно защо при толкова спечелени войни и факт, свързан с брутален битов алкохолизъм, историците се ровят в биографията на Александър, търсейки данни за любовна афера с телохранителя му Хефестион. Умните обаче ще свържат Александър не с друго, а със завоеванията му на бойното поле. Умира на 32 години във Вавилон, като причините остават неясни и до днес.

Александър Александров

Вторият български космонавт е роден на 1 декември 1951 г. в Омуртаг. През 1977 г. е избран като част от втората група от програмата „Интеркосмос“ заедно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1 март 1978 г. Александров пристига в Центъра за подготовка на космонавти и 10 години по-късно, на 7 юни 1988 г., осъществява полета си в открития Космос. Докато е в Космоса, успява да извърши над 56 научни експеримента, включително изпитание на българските храни за австронавти. Динамиката на епохата е изисквала да бъде осъществен и телеомост с Тодор Живков, предаван на живо по БНТ. Съвсем логично г-н Александров е носител на орден „Стара планина“. Браво!

Сър Алекс Фъргюсън

Ще е обидно, ако наречем просто футболен треньор най-великия такъв в историята. Все едно да кажеш, че Фреди Меркюри е просто певец. Той е личният ми фаворит в списъка. Неговата запазена марка са дъвката, шотландският акцент и инфарктните победи в последните минути. Роденият на 31 декември 1941 г., Александър Чапман Фъргюсън получава рицарско звание, след като през 1999 г. воденият от него „Манчестър Юнайтед“ печели безпрецедентен за английски футболен клуб требъл (титла, купа, шампионска лига).

Сър Алекс е откривател на таланта на превърналите се в глобални суперзвезди Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо.

В продължение на 4 години беше треньор и на нашия Митко Бербатов. Пенсионира се през 2013 г., а към настоящия момент се грижи повече за здравето си, докато се възстановява успешно от мозъчен кръвоизлив.

Александър Греъм Бел

Също като Сър Фъргюсън, Бел е шотландец. Роден е на 3 март 1847 г. в Единбург. През 1870 г. семейството му се мести в Канада, след като двамата му братя умират от туберкулоза. Явно месец март е неговият месец за важни събития, защото на 7 март 1876 г., докато в България течала трескавата подготовка на Априлското въстание, Патентното ведомство на САЩ издава на Бел патент: 174465 за апарат за предаване на глас и други звуци на разстояние посредством електрически трептения, подобни на вибрациите, предаващи звука по въздуха – сиреч телефонът.

Не му било лесно обаче, защото изведнъж и други изобретатели започнали един по един да твърдят, че са открили телефона.

Срещу Бел биват заведени близо 600 съдебни дела, но всички впоследствие са отхвърлени. Според легендата, след като Александър Бел изобретил телефона, той открил, че има пропуснато повикване от Чък Норис. Защо го е търсил, остава загадка и до днес.

Александър е на 7-о място сред най-разпространените мъжки имена в България, което не е толкова шокиращ факт, защото всеки от нас има по един Сашо, с когото го свързват куп смешни и нелепи случки. Почитането на празника на св. Александър Невски не е свързано с проливането на животинска кръв, което го прави още по-специален в много среди. #нашесиесаше

Виж защо ни е важно да поЧетем Волтер

Ще се почерпим за именниците тази седмица с най-вкусната пица в града

Последвай ни в инстаграм за още всекидневна доза вдъхновение.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *