В софийското метро вече има обхват

Трите оператора у нас съвместно обявиха официално достъп до глас и данни

  • 21.10.2013
  • от Йордан Ангелов

Днес официално директорът на Метрополитен АД, заедно с техническите директори на Mтел, GLOBUL и VIVACOM обявиха, че пътниците на софийското метро ще могат да говорят и сърфират докато пътуват или чакат мотрисите.

Мрежата осигурява скорости до 42 Mbps за сваляне и 5.76 Mbps за качване. Иначе казано - обхватът по никакъв начин няма да се различава от този над земята. Услугите са достъпни във всички пуснати в експлоатация 23 станции и 36 километра положени релсови линии. Стоян Братоев обеща, че при завършване на тунелите и изваждане на Акт 16 веднага ще започне полагане на кабели и антени и в станциите, които се строят в момента до летището и бизнес парка.

Мрежата се ползва и е изградена съвместно и от трите оператора, като за тунелите е използван излъчващ кабел, а на станциите са антенни системи. На официално събитие в зала "Александър" на Radisson Blu Grand Hotel беше направена демонстрация, в която технологични журналисти стриймваха видео, аудио и работиха в Google Drive в движение, докато всичко това се предаваше чрез видеовръзка в Skype.

Единственият минус който ние откриваме е, че спокойствието в мотрисите ще бъде прекъснато за сметка на постоянно звънящи телефони и разговори.