Цветана Манева, която печели всички сърца

Поклон пред магнетичната й личност

0 коментара Сподели:

На днешния ден България е получила подарък – родила се е Цветана Манева. Честит рожден ден и от нас ! Тя е от Пловдив и произхожда от артистично семейство. Баща ѝ е актьорът Георги Манев. Тръгвайки по стъпките на татко си, тя завършва ВИТИЗ през 1966 г. в класа на проф. Моис Бениеш. Кариерата ѝ започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г. След това се присъединява към трупата на театър „Сълза и смях“. Впоследствие играе и в други театри. Сред тях са  Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол,Общински драматичен театър „Апостол Карамитев” – Димитровград , ТР „Сфумато“, Театър 199 и др. Днес Цветана Манева е професор и се радва на обичта на студентите си, с които заедно извървяват трънливия път към актьорската професия. Те споделят, че за тях е истинска чест да са нейни ученици и я наричат будител. А миналата година Цветана Манева беше отличена с ИКАР за цялостен принос към преподавателската дейност.

Актрисата е носителка на много награди, сред които „Орден Стара планина“, „Аскеер“, „ Икар“ и т.н. 

Била е председател на Съюза на артистите в България в периода 1986 – 1989 г. Също и народен представител в 7-о, 8-о и 9-о народно събрание. Има над 100 роли в театъра, киното и телевизията. На сцената се е превъплъщавала в много от най-емблематичните женски театрални роли. Всички я помним в любимите ни български комедии „Войната на таралежите“ и „Опасен чар“. Наскоро стартира сериалът „Скъпи наследници“, където можеш да я видиш в ролята на баба Злата. Цветана Манева разказва за героинята си в поредицата: „Ако мога с едно изречение да обобщя образа си – баба Злата знае всичко за всеки, а никой нищо не знае за нея. Пълна енигма е. Тя помага, поощрява, окуражава, лекува с билки. Баба Злата е свръхсензитивен човек. Освен това тя е баба, без да има внуци – тя е баба на всички“. А ето и нещо, което може и да не знаеш за голямата българска актриса. Цветана Манева, когато е била едва на 20 години, била поканена да участва в хитовата поредица за Джеймс Бонд. Но симпатягите от БКП решили, че това няма да се случи. Изобщо днешната рожденичка не си губи времето и постига целите си. В едно от интервютата с нея на въпроса „Какво е успехът?“, тя отговаря: „Целият ми вложен труд, усилия, старание, последователност, търпение, да изчакаш момента, съзнание, когато си в пика на успеха, че всичко това, съотнасяно към вечността, е едно мигване”.

Цветана Манева е жена, която печели сърцата на хората не само с творческите си успехи.

Тя е носител на редица добродетели, които в нашето съвремие са рядкост. Актрисата пази в себе си духовността, безстрашието, способността да подаде ръка на онзи, който се нуждае. Тя е пример за мнозина. Пожелаваме ѝ да е здрава, за да може да радва всички, които са имали късмета да свържат живота си с нея. Било то лично или като зрители на нейното творчество. Благодарим ѝ за прекрасните роли и очакваме да я видим в още много превъплъщения.

Гласува ли за Go Guide Food&Drink Awards? Направи го тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *