WORKHACKS: Флористът Жени Ковачева

Защото цветята не са конфекция, а букетите със собствено послание изискват своето време, а не се грабват от първата улична будка

  • 24.11.2016
  • от Биляна Славейкова
  • снимки: Вихрен Георгиев за boyscoutmag.com

WORKHACKS е рубриката, която те учи как да хакнеш системата по интелигентен начин. Всяка седмица те срещаме с представител на различна професия, ентусиаст със специфично хоби или просто човек с интересно занимание. От него без недомлъвки измъкваме тайните оръжия, инструментите, с които е по-продуктивен, по-прецизен, по-добър въобще. Кои са нещата, които се радваш, че Майката природа е родила или човешкият ум е създал и без които се чудиш как въобще си успявал да съществуваш?

Днес своите #workhacks издава Жени Ковачева.              

Харесваме Жени заради изключителното усещане за естетика, което лъха от нея. Това важи с пълна сила и за магазина й за цветя NEA - едно от малкото места в София, където няма да посипят букета ти с разноцветен брокат и да го увият в лъскав цикламен целофан. Жени приема NEA много лично и именно това прави мястото специално и необикновено. Там тя се стреми да изпълва ежедневието с цвят и естетика, да създава своите вдъховяващи композиции, които пък продължават пътя си и се превръщат в незабравим спомен за някого. Запазена марка на Жени (и NEA) са терариумите, кокедамaта (японска техника) и други нетипични композиции от красиви растения.

РОЛЯТА НА ИЗКУСТВОТО
От дете се увличам по археология, архитектура, различни приложни и изящни изкуства, по фотография. Завършила съм живопис в Художественото училище в Пловдив, където научих фундаментални неща за изкуството, композицията, комбинаториката, цветните хармонии и структури. Имах изключителни преподаватели. Продължих образованието си в друга сфера, като ме приеха в Художествена академия с другата ми страст - модата. Започнах с дизайн, но предимно се занимавах със стайлинг, за да стигна до момента, в който реших да се посветя на цветята и да вплета в това занимание познанията, които бях придобила дотогава. Това беше моят начин да осъществявам идеите си много по-бързо, самостоятелно и за по-широка аудитория. Все пак всичко научено до тази точка ми помага да виждам и усещам много по-добре формите, цветовете и композицията, която би могла да се направи, да създавам сложни цветови съчетания и разнообразни стилистични аранжировки.

КОГАТО ХОБИТО СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРОФЕСИЯ
Исках да съчетая хобито с професията и да приложа всичко, научено досега. Вярвам, че имам необходимия опит и широкообхватни познания, за да мога да се занимавам с декориране на събития и да изготвя цялостна концепция за пространства, празници и сватби. Това е едно от любимите ми занимания, като рисуването е, в което създаваш от едно бяло платно цялостна визия, послание и неповторима магия. От вдъхновението, през различните елементи, особености и детайли, търсенето на специфични продукти, съчетанието, взаимодействието до създаването на истинска хармония, която да бъде огледало както на твоята естетика и усещане, така и леко надникване към деликатността на двойката или смел израз на техните копнежи чрез твоите творения.

Обичам предизвикателства и се вълнувам силно за всеки един проект. Бих желала повече двойки да имат смелостта за нетипични, уникални, характерни само за тях аранжировки и декорации.

КАЧЕСТВЕНИ РАСТЕНИЯ И СТЪКЛЕНИ ВАЗИ
Това, което ме отличава, е внимателният подбор на определени екземпляри, качествени растения. Може да нямам много цветове от даден вид, но винаги имам добър подбор от разнообразни цветя и такива, към които имам лично отношение. Хармоничната гама пък позволява на клиентите да съчетават различни видове с моите насоки, разбира се, а не да залагат на сигурното. Едно от нещата, на които много държа, е да съхранявам и показвам цветята в стъклени вази, които винаги да са перфектно почистени и дори дезинфекцирани. Хигиената е много важна, както и честата смяна на водата, това удължава живота на цветята. Исках те да са поставени на нивото на очите и клиентите да ги виждат в цялостния им вид, без хитрини и способи, на които съм била свидетел на други места. Много държа и се старая да работя с натурални материали. Понякога се налага да се прибегне до непромокаеми материали и това е единствената причина да избера в определени моменти нещо, което не е органично.

Искам да променя отношението към това изкуство у нас и начина, по който то се създава.

TOЧНО НАВРЕМЕ
Добрата организация е много важна - от ранното ставане, добре обмислените покупки, изпълняването на поръчките в максимално добър вид и в зададения час. Зад тази красота се крие много труд и се изискват много жертви, но истински доволните клиенти са силен стимул за развихряне с креативни детайли. Цветята "ме запознаха" с много хора, често свързани с изкуството, естети. Интересното и обогатяващо общуване с тях е зареждащо. Имах случаи с клиенти за сватба, които не живеят в България - две от дамите не искаха да се разделят с булчинските си букети, съответно не ги хвърлиха, а ги отнесоха у дома (направихме втори за хвърляне).

ЗАРЯДЪТ НА ПОЗИТИВНИТЕ РЕАКЦИИ
Много често се отбиват чужденци, които спират по пътя си и не пропускат да изразят мислите и възхищението си от мястото. Правят ме много щастлива! Има много истински ценители на това, с което се занимавам, но ми се иска повече българи да го разбират.

Радвам се на хора, чието доверие съм спечелила и ми дават пълна свобода, но, разбира се, има и такива, които гледат неразбиращо и стреснато през витрината!

Повечето хора са свикнали магазините за цветя да са джунгли - хаотични и неподредени, със сувенири и какво ли не. Опаковките да са лъскави, а методите канцеларски (телбод и промишлени количества тиксо и тел). Боря се срещу това и онези безброй пластмасови детайли и декорации.

ЦВЕТЯТА НЕ СА КОНФЕКЦИЯ
„Къде са ви готовите букети?“ - концепцията ми е, че такива няма или ако има - да бъде много рядко, само когато имам спонтанно вдъхновение, което трябва да си намери формата. Не искам цветята да бъдат конфекция. За съжаление у нас често се срещат еднотипни, заучени схеми и типове букети. Никога не повтарям определен вид, цветята са винаги съчетани според човека и много държа да носят определено послание, да са съобразени с конкретно място, позициониране, вид ваза, ако искаш… Знам, че това е разочароващо за хората, които бързат, но с много клиенти работя с предварителни заявки, за да имам достатъчно време да вложа отношение и да обмисля детайлите. Вярвам в NEA и бих искала да достигне до повече хора, които да оценят това, което правим.

Виж какво ни разкри за своите WORKHACKS магьосникът Андрей Михов