Лятото си отива. Време е за плюскане

Малко лятно зло, което си отива за добро

0 коментара Сподели:

Опитах се изкуствено да удължа месец август като добавих в календара си още няколко дни. Стигнах до 34-ия, но тъпият лист хартия сдаде багажа и повече място няма. Освен това септември упорито натяга да навлезе в живота ми като остарял чичко с неподдържана брада и брадва в едната ръка. Една трета от месеца вече е зад гърба ми, а все още отчаяно го моля да не ни отнема дългите летни дни и късите панталонки, в които тъкмо успях да се побера след много седмици гладуване. Краят на август предвещава и края на лятото, макар последните години да свидетелстват за друго. И Емо Чолаков казва, че ни остават още някои топли дни, но и много бури и градушки някъде из страната.

Няма да ти давам практични съвети как да се справиш с депресията и носталгията по загубеното лято, защото и аз страдам и не съм готова да се сбогувам с гладко обръснатите си крака така, както Барни Стинсън не иска да се откаже от летните рокли на знойните мадами в първите есенни дни в Ню Йорк. Нека споделим болката си и да си спомним кои са нещата, които няма да ни липсват от лятото. Изглежда, че не са много.

ЦЯЛ ЖИВОТ ПОЧИВАТЕ, А АЗ РАБОТЯ

Да си затворен в офиса, докато навън има толкова много приключения, които те очакват, си е гадно през цялата година. Но да работиш, докато приятелите ти качват снимки от морските си преживявания, си е направо жестоко. С идването на септември и с отминаването на официалните празници може да се успокоиш, че всички ще се върнат на работа. Завистта, която доскоро е разяждала вътрешностите ти, ще бъде изместена от сладко задоволство.

И на теб ще ти е  гадно, ама и на другите ще им е гадно.

СЕЛОТО СЕ ОКАЗА ТЪКМО В ГРАДА

Ако си човек, който живее в столицата от първия си ден на тази земя, и няма къде другаде да бъдеш през летните месеци, сигурно си свикнал да се наслаждаваш на празните булеварди и безлюдното метро. Това определено ще ти липсва. Коренякът софиянец открай време живее за дългите отпускарски месеци, в които спокойно може да седне в автобуса с вестник в ръка. Но и голямото завръщане крие плюсове – ако всички се прибират, значи и компанията ти ще се събере за мощно септемврийско избухване. Така де, писна ми да съм единствената жива душа в кварталния бар.

ГАЛА ОТ 2006-А

Ако си бил дълго време самотен, всичките ти приятели качват пиянски снимки от морето, а ти можеш да се тагнеш единствено от терасата на баба ти с по няколко кюфтета във всяка ръка, значи ти се иска да седиш колкото може по-далеч от интернет.

Тогава ще си пуснеш телевизора, защото все нещо трябва да се прави, и ще разбереш с натежало сърце, че телевизията не може да ти предложи търсеното успокоение. Въртят все един и същи стари сериали и предавания, а ти се тръшкаш на дивана от безсилие и отегчение. Друго си е, като започне новият телевизионен сезон, Рачков да ти се лендзи от екрана, няколко випа да се борят за престижното звание Любимата звезда на България и тем подобни. Все полезни начини за прекарване на времето у дома.

ТРОЙКА КЮФТЕТА С ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ

Спокойно можем да оставим плажното тяло в миналото (или поне тези, които го имаха) и да се отдадем на безцелно плюскане. Поне до март или април, когато ще се сетим, че искаме да влезем във форма. Щом като лятната почивка вече не е на дневен ред, трябва да намерим все някаква причина да живеем, нали така? Дайте едно парче брауни, но преди това един голям бургер с пържени картофки, че трябва да се складира мазнина за студените месеци, които предстоят.

СТОМАШЕН КОМФОРТ

Тази безобразна гад, която се крие във всяка чаша студена лимонада или прясно уловена  цаца, само дебне да ти развали прекарването.

Писна ми от реклами на Лопедиум по цялата плажна ивица. Много демотивиращо действа.

Съвсем скоро няма да ни се налага да се оглеждаме зад ъгъла дали няма да ни нападне съвсем неочаквано и ще зачакаме зимните грипове да ни тръшнат на легло, че да оправдаем едноседмичния си болничен.

Само това успях да измисля. Малко са нещата, които няма да ми липсват от лятото. Но то е като да скъсаш с гадже, което много си харесвал. Съсредоточаваш се върху лошите черти на конкретния човек, за да не мислиш колко секси е бил, а също мил и забавен и е оставил страхотни спомени в мръсното ти съзнание. Ех… лятото е точно като онова бивше гадже с големия… ентусиазъм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *