НОН СТОП НА СТОП: КЛИМЕНТИНА

  • 23.07.2016
  • от Плами Максимова

Гледаме навън – лято е, гледаме картата – цял един свят, гледаме пак навън и излизаме спонтанно, безцелно, но с поглед към голямото синьо. Втурваме се на един дъх към него и знаем, че вдигнатите палци, стремежът към приключение и няколкото съвета от дългогодишни стопаджии ще ни материализират бързо там. Споделяме и с теб техните безценни истории, в случай че имаш нужда от малко вдъхновение, за да поемеш нанякъде с раница на гръб.

Днес сме по стъпките на Климентина. Тя е авантюрист с лентов фотоапарат, сценограф и визуален артист във всички смисли на думата. Засичали сме се на летищни терминали, но на магистрали никога. Затова сега ни разказва.

Откъде дойде това с пътуването на стоп?
Ентусиазъм, любопитство, естествено се случват нещата.

Сама или по двама?
И сама, и по двама, и по повече, няма оптимална бройка, а единствено истински позитивна нагласа. Случвало се е 5-има души да ни качат навръх Нова година посред нощ. Изходната точка е доколко си вярвате.

Какво, не може да се стопира в България?
В списъка ми все още липсва така мечтаната каручка, но почти всеки друг вид масов транспорт присъства.

Случвало се е таксита и туристически автобуси да ни качват на стоп, ей така, за да си пообщуваме.

Пътувала ли си без посока?
Да, доста обичам. В един период от гимназиалните си години просто се будехме и тръгвахме от спирката до вкъщи, без да знаем първоначално къде отиваме, важното беше да не сме ходили преди там.

Има ли определена тактика, която ти гарантира 100-процентова успеваемост?
Доброто настроение е единственото, което ти е нужно, всичко останало се случва само.

Най-стратегическото място за стоп, за да излезеш от София и да стигнеш до морето?
С метрото до последната спирка и след това шосето е пред теб, за предпочитане е да се излезе към края на града със селското автобусче, но това е нещо, което не правя. Просто чакаш някой да те метне дотам, защото 5-минутните стопове са най-интересни.

Имаш ли си любими срещи, хора, които са ти станали наистина близки за това кратко време?
Има хора, които са успявали да ми променят мирогледа и да залепнат в съзнанието ми.

Но на стопа гледам като на среща за една нощ. Можеш да бъдеш максимално себе си или да си измислиш тотално нова самоличност, защото водещата идея е, че най-вероятно няма да се видите втори път, а това носи свобода.

Нон стоп на стоп със Злати.