Операция „Зебра“ – оцеляването на пешеходците

От "Ще избягам ли от теб" до "И твойта майка също"

0 коментара Сподели:
Операция "Зебра" - оцеляването на пешеходците

Дойде време да те потопим в дебрите на още една операция, този път не на МВР, а на пешеходците.

Ако си горд гражданин на български град или една идея по-голямо село, със сигурност си бил част от подобна мисия с критично значение за благосъстоянието и оцеляването ти в най-буквалния възможен смисъл. И понеже знаем колко трудна за изпълнение е тя, днес сме решили да ти помогнем с

няколко ценни съвета, които да направят пресичането на пешеходната пътека ако не приятна, то поне успешна задача.

Но преди това едно важно предупреждение: ако четеш това от мобилния си телефон, докато се каниш да преминеш през зебра на оживено кръстовище – спри на място и бавно постави смартфона в джоба си, където му е мястото по време на пресичането!

Размерът има значение

Разбира се, че не става въпрос за това, за което си мислиш. За него има достатъчно статии вече… Тук ще говорим за размера на дрехите или по-скоро за дължината, която определено е от значение, когато пресичаш на пешеходна пътека. Извиняваме се предварително на господата – този съвет се отнася само за дамите. И така, дами, ако още не сте го разбрали, ето това е формулата: дължината на полата е обратнопропорционална на възможността да бъдете допуснати да пресечете. С две думи – колкото по-къса е полата, толкова по-бързо ще пресечете. Не се хабете да избирате кройки, модели и материи – всичко, което е над коляното, върши работа. Дрешките, които не отговарят на това изискване, пазете за дните, в които ще ползвате личния си автомобил или в най-лошия случай –метрото.

Шареното е новото черно

Тук няма какво толкова да се обяснява – дрехите на пешеходеца трябва да са в сигнални цветове, за да могат шофьорите да го виждат отдалеч,и евентуално, ако са в добро състояние на духа, да намалят скоростта. Имай предвид, че крайностите не са добро решение – ако си с прекалено ексцентрично облекло, водачът на превозното средство може да се стъписа и да пропусне да убие инерцията. Затова внимавай с атрактивните аксесоари като цветни пера, светещи бижута и грамадни катарами и заложи на сигурни решения като ярък шлифер или светлоотразителна жилетка.

Дай им знак

Ако си шофьор, няма как да не си признаеш, че ти се е случвало да набиеш спирачки в последния момент, защото  някой пешеходец е „изникнал” внезапно от нищото, сякаш само за да се хвърли върху предния ти капак. Не бъди от тези. Когато тръгваш да пресичаш, огледай се и ако случайно си се оказал между спрял камион и контейнер за боклук, пристъпвай бавно и внимателно по белите асфалтови райета. Помисли коя част от себе си би жертвал с най-голяма лекота и подай на пътя първо нея. Ако се харесваш прекалено много, може да използваш за целта предмет като знаменце или чадър, който да поеме евентуалния удар вместо теб.

Да живее стадото

Колкото и да не ти се ще, понякога трябва да преглътнеш егото си и да бъдеш част от тълпата. Случаят с пресичането е точно такъв. Колкото повече народ сте, толкова по-голям е шансът да бъдете забелязани от повелителите на волана. Ако можеш да избираш, настани се някъде в средата на потока от хора, защото за първите понякога времето за реакция е прекалено малко, а последните се считат за тромави и ако не друго, се придвижват под съпровода на оглушаващ звук от клаксони.

На хороскоп вяра да нямаш

Много хора се подлъгват от оптимистичните обещания в сутрешния си хороскоп и пренебрегват опасностите на пътя, уверени, че днес съдбата е на тяхна страна.  Първо да се разберем за едно –  това, дето го четеш, го е написала Алена или някоя друга госпожа със странно име, а не съдбата. Само защото имаш пет звездички на „късмет”, не означава, че си застрахован от аварии на улицата. Спри за минута да планираш харченето на потенциално спечелената шестица от тотото и се огледай – към теб може да се задава моторизиран представител на друга  зодия, която днес няма ни една звездичка на „късмет”!

Симулирай

Всеки средно интелигентен човек знае, че възрастните хора, децата, инвалидите, бременните и майките с колички се ползват с предимство. Както и да ги наричаме, шофьорите също са хора, така че голяма част от тях са добре запознати с това правило. А някои от тях дори го спазват. Така че, ако никой от предишните съвети не дава резултат при теб и пресичането на пешеходна пътека продължава да е сред топ предизвикателствата в ежедневието ти, може би е време да вземеш по-крути мерки. 

Дами, сега е моментът да изпъчите гордо бирените си коремчета. Господата имат избор – или да се присламчат към невръстен пешеходец, или да вкарат в действие бинта.

Улиците на София: Оцеляване за напреднали

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *