ПРОЦЕДУРИ ЗА РАЗЧОВЕЧАВАНЕ

Корекциите, актуални в наши дни, по-притеснителни от тези на доктор Енчев

0 коментара Сподели:

Внимание, сочните устни вече не са на мода! Ако те заварваме на прага на доктор-Енчевия кабинет – незабавно забави ход, небрежно смени посоката и беж да те няма! Т.нар. duck face малко по малко потъва в забвение, наред с необятната гръдна обиколка и безкрайно дългите крака. На тяхно място се нареждат един друг вид корекции, които играят далеч по-важна роля в наши дни. Те обаче не се предлагат от познатите ни от билбордовете пластични хирурзи. И ако искаш да се сдобиеш с някоя от тях, ще трябва да направиш доста повече от това да спестиш някой друг лев или просто да се помолиш на вашите/гаджето за малко финансова помощ в името на „кариерното ти развитие“.

И така кои са услугите, убегнали на д-р Енчев, и какво ги прави така актуални в наши дни – накратко в импровизирания „каталог” по-долу.

ЛИПОСУКЦИЯ НА СЪВЕСТ


Странното при тази процедура е, че тя не изглажда несъвършенствата, натрупани с възрастта, а точно обратното – справя се с тези, които са „извоювани“ от неопитността на младостта. Обикновено се прилага при хора, израснали в среда, близка до нормалната, която предполага наличието на ритмична сърдечна дейност и съзнание, тип гражданско. Необходима е, когато пациентът има амбиции, свързани със заемането на високопоставена професионална длъжност и привилегирована позиция в обществото, без да разполага с необходимите за целта лични качества. Не се препоръчва на индивиди със склонност към запазване на семейната чест и добрите нрави.

КОРЕКЦИЯ НА СПОМЕНИ


Накратко казано – нужна е на всеки. Това е онази безценна намеса, която ти позволява да продължиш напред, след като си претърпял загуба или крах от какъвто и да било характер. Понякога процедурата изисква премахване на спомени, свързани с неудобни моменти като такива, в които си честитил „новината“ на колежка с новопридобито бирено коремче; посетил си кварталния супермаркет по пижама и пантофи и си осъзнал модната си издънка едва след като си прекрачил прага на магазина; описал си сервитьорката от съседното кафене като „караконджул”, без да знаеш, че брат й е в компанията, с която разпалено споделяш впечатленията си от младата дама.

ОФОРМЯНЕ НА АПАТИЯ


Апатията определено се нареди сред най-актуалните аксесоари този сезон. Специфичното при нея е, че отива на всекиго, стои естествено дори на най-консервативните пациенти, които не са подлагали характера си на други интервенции преди. Успехът на тази процедура се дължи до голяма степен на достъпността й.

Виждаме я в лицето както на високопоставени политици, така и на чиновници, продавачки, шофьори в градския транспорт.

Самата интервенция е сравнително времеемка (при някои пациенти отнема години), но резултатите са видими и трудно могат да станат обект на амортизация. Веднъж сдобил се със способността да не вижда/чува/разбира нещата, които не му изнасят, човек придобива специфична имунизация, която го прави устойчив на всякакви влияния и притъпява възприятията му за активност, съпричастност и ангажираност.

РЕДУКЦИЯ НА ОПТИМИЗЪМ


За тези, които са забравили значението на този термин, припомняме, че оптимизмът е „бодро и жизнерадостно световъзприемане, характеризиращо се с вяра в успеха, в бъдещето”. Да, има такова „животно” и да, то има почва у нас.  Макар че няма емпирични данни относно актуалните нива на оптимизъм, с голяма доза сигурност може да се каже, че в последно време се наблюдава видим спад на този ключов за човешкия характер компонент. Предполага се, че тази негативна тенденция се дължи основно на зачестилите (волно и неволно извършвани) процедури за неговото редуциране. За хората, които не са доволни от направената вече интервенция и искат да възвърнат предишния си облик, препоръчваме възстановяваща терапия с „малки радости” и „хубави неща”.

А кои са измислените герои на здравословния живот?

Тагове: Ина Пенкова
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *