Суингването - танцът на разкрепостените сексуални фантазии

Произходът, историята, смисълът, плюсовете и минусите на "легалната изневяра"

  • 22.01.2014
  • от Стиляна Александрова

Когато наскоро търсех информация за чаровните дами от Сентиментъл Суингърс, попаднах на няколко резултата, които разказваха не за суинга като ретро музика, а за суингването като прогресивен начин на живот. Човек би решил, че в 21 век този фетиш би се възприемал по-широко скроено, но въпреки всичко се причислява към онова екзотично фриволно сексуално поведение, граничещо с перверзия. Предполагам, че за всичко си има време и както мастурбирането беше тема табу години наред, заклеймявано като вредно от редица специалисти с разстроено възприятие на собствената си сексуалност, така и суингването един ден ще утвърди своето място в богатото меню на сексуалните удоволствия.

THE VERY BEGINNING

Както при повечето сексуални игри, отличаващи се с новаторски характер, и за суингването не може да бъде назована точна дата кога хората са започнали да го практикуват. Американците твърдят, че те са пионерите в тази дисциплина, но предвид факта, че във всеки един апокалиптичен холивудски екшън краят на света настъпва именно с падането на Щатите, малко ми е трудно да повярвам, че и по този казус са онази нация, без която светът щял да спре да съществува.

От друга страна, предвид бурното хипарско движение на 60-те, изповядващо полигамията като висша форма на сексуална култура, може просто да приемем, че американците са били първият народ, започнал да говори открито за сексуалните си приключения. В американското си начало суингването е имало много по-практично приложение от първичното задоволяване на сексуални фантазии. Говори се, че по време на Втората световна война Air Force пилотите са имали споразумение помежду си, с което са задължавали колегите си, в случай на трагичен инцидент, да се грижат за овдовелите им съпруги.

Първата документирана организация на суингъри датира от 1963 в Бъркли, Калифорния. Това отключва и вълната, с която по целия свят започнали да изскачат суингинг клубове, където хората с еднакви интереси, можели да споделят начина си на живот със себеподобни.

НОВОТО ВРЕМЕ

Какво е положението днес? Във форумите се водят ожесточени дискусии дали суингването е морално или не, а съображенията на противниците и привържениците са колкото безкрайни, толкова и крайни. А и какво изобщо е моралът? Наложени от обществото и религията правила и норми, които трябва сляпо да следваме? Според католицизма разводът е грях. А нормално ли е години наред да живееш с някого само защото религията е казала, че разтрогването на съюз, сключен пред Бога, ще те прати в Ада? Винаги съм била на мнение, че стига нещо да ни прави щастливи, няма значение какво мислят другите. Не казвам, че е окей да убиваш, ако това ти носи радост и удоволствие. Все пак е хубаво да бъдат установени някакви граници на благоприличие, но не смятам, че те могат да бъдат универсални за всеки един от нас.

Няма еднакви хора на този свят. Защо тогава трябва да има норми, които да се отнасят за всички, независимо от обстоятелствата?

Затова и гледам изключително резервирано на хора, които директно заклеймяват други като скандални или ненормални, само защото живеят по различен начин от техния. Заклевам се, ако чуя още някой да нарича гейовете „сбъркани“, собственоръчно ще се погрижа това да е последният подобен коментар, който е направил. Какво ни дава правото да съдим околните, когато самите ние сме всичко друго, но не и морални? Ако категорично отричаш суинга като перверзия, а в същото време изневеряваш на партньора си, защото си затънал до гуша в рутина, това дали е морално?

Поне суингът позволява абсолютно равенство между партньорите.

Няма тайни, няма нежелани усложнения, няма афери. Всичко се случва по взаимно съгласие, а приключението е нещо, което споделяте като двойка. Дори да е само еднократно изживяване, винаги ще ви остане пикантният спомен, с който да подслаждате сексуалния си апетит. Стига да е нещо, което и двамата искате, със сигурност ще е от полза. Това е и единственото условие, преди да се отдадете на експерименти – трябва да сте способни да говорите абсолютно открито за желанията и страховете си, иначе има огромна опасност да се озовете в некомфортната ситуация, че единият прави услуга на другия.

Да приемем, че вие сте една от тези разкрепостени и щастливи двойки, които наистина нямат тайни един от друг и не се притесняват да изживяват фантазиите си. Какво трябва да направите, ако искате да пробвате суингването? Има няколко варианта.

ТЪРСИ СЕ

Най-старомодният начин си остава и най-ефикасен. Пусни обява в някой сайт, запиши себе си и гаджето си в някой форум или просто използвай вестника. Не е изключено да попаднете на фейк профили или несериозни отговори, но не е и сигурно, че двойката, която ще срещнете в бара, ще се окаже по-добро попадение. Принт обявата, както и онлайн запознанството дават предимството на пълната анонимност, а второто дори и възможността да опознаеш до някаква степен евентуалните си бъдещи сексуални партньори.

1001 ВЪЗМОЖНОСТИ

Вторият вариант е за авантюристи. Не че не е достатъчно приключенско ти и гаджето ти да спите с други хора, но едно е да ги търсите от разстояние, а съвсем друго е да го правите на живо. Веднъж с бивше гадже се озовахме в суингинг клуб, носещ многозначителното име „10001 нощ“. Избраното наименование беше изключително добро попадение, отнасящо се както за огромното разнообразие от различни помещения, така и за хората, които ги обитаваха. Общо взето можеш да си представиш суингинг клуба като рибен ресторант – преди да ти я сготвят, си избираш тази риба, която ти изглежда най-симпатична, с най-добро телосложение и многообещаващо излъчване. За съжаление, външният вид не е определящ за това дали ти и твоят избор ще имате еднакви предпочитания, но хората на такива места нямат особен проблем да комуникират открито, затова доста бързо става ясно дали с избраниците ви сте на една вълна.

Дотук добре. Какво се случва, след като си намерите човек или двойка, с която да споделите нощта? Ако сте от двойките, на които им е достатъчно само да гледат как други правят секс или пък само да бъдат гледани, докато самите те го правят, то тогава просто си избирате някоя от стаите и се отдавате на удоволствия. По такива клубове обикновено има сауна, джакузи, тематично декорирани стаи, които да ви пренесат в някоя фантазия, възможности за усамотение или общи помещения за групови занимания.

ПРАВИЛА

Реалните граници, които съществуват, са тези, които сами си поставяте като индивиди и като двойка.

Ако наистина сте готови да опитате нещо различно, то задължително трябва да се отърсите от съмненията или страховете си. Единственото условие, което трябва да бъде изпълнено на всяка цена, е да сте сигурни, че сте на една вълна като двойка. Уточнете с няколко прости правила каква свобода си давате и какво в никакъв случай не искате да се случва, и приключението ви може да започне с пълна сила.

Едно от златните правила е да не смесвате приятелството с удоволствието. Намерете си партньори за суинг, с които нямате дългогодишни отношения, защото колкото и хубаво да си изкарате, след това отношенията ви ще се променят.

Също така е и препоръчително да не приемаш дословно безумията, изписани по темата в Интернет. Никой не може да ти даде съвет дали суингът ще се отрази добре на връзката ви или не, но определено не помага непознати „моралисти“ да ти внушават колко си извратен, защото искаш да внесеш разнообразие в сексуалния си живот. Абстрахирай се от всякакви подобни коментари и както с всичко в този живот, намери своята собствена рецепта за щастие.

За нерешителните между вас - хвърлете един поглед на статията от Станислава Коцева, посветена на тройките.