Нов джин в града

Разхлаждащият коктейл с „щипка“ кисело мляко на Вато Милчев грабна купата на Rustic Reserve Liqueurs

  • 13.07.2018
  • от редакторите

Преди броени дни в София се проведе първото по рода си тайно състезание, в което знание и умения премериха едни от най-елитните бармани в столицата. Освен майсторство барманите демонстрираха стил и голяма доза креативност в приготвянето на вкусни и омайни летни коктейли, чиято основна съставка бе новата българска марка джин-ликьори Rustic Reserve.

Участниците имаха на разположение два последователни дни, в които да представят своите пивки идеи. В първия ден задачата на барманите беше да приготвят класически коктейл с избрани напитки на марката, като след представената презентация членоветена журито - Николай Веселинов, Драгомир Иванов, Йордан Иванов и Борислав Банев, определиха петимата финалисти. Участниците разполагаха точно с 24 часа, за да се запознаят с продуктите на Rustic Reserve и във втория кръг на състезанието всички се представиха отлично. Както обикновено е във всяка игра обаче, първото място е едно и то бе завоювано от таланта, професионализма и креативността на Вато Милчев, главен барман на Dsquared2 Bar. Авторският коктейл, с който Вато Милчев спечели журито, беше

напълно изненадващ микс от изцяло български продукти, сред които присъстваше и „вълшебна доза“ кисело мляко, а резултатът - една перфектна комбинация от всички задължителни точки,

или по-точно казано, презентация, баланс, вкус, цвят и впечатляващ външен вид.

Разбира се, състезанието продължи със специален коктейл, на който всички присъстващи се запознаха с тънкостите при добиването и консумацията на плодови джинове. Тази тенденция добива все по-голяма популярност по нашите ширини и, струва ни се, има защо това да е така. Трънковият джин Rustic Reserve например, известен в Англия като Коледен ликьор, се приготвя от диви български трънки, като за постигането на перфектния му вкус плодът се накисва в леко подсладен джин, престоява три месеца, след което полученият ликьор се бутилира и сервира като диджестив на коледната трапеза. Естествено, напитката е с изключително приятен вкус и може да се консумира целогодишно, било то като част от коктейл или като дълго питие с тоник и лед.

Историята на джин-ликьорите Rustic Reserve всъщност започва през 2017 г. Тогава излиза първата им партида като резултат от сътрудничеството между британската бизнес дама Барбара Пейдж-Робъртс и агробизнес компанията „Агротайм“. Важната новина в случая е, че лимитирана серия на напитките се предлага на българския пазар. Може да избираш между вкусовете на трънковия джин, направен с брани на ръка диви трънки, и специфичния дренков джин с дренки от овощните градини на „Агротайм“. Без значение дали ще опиташ малък диджестив, коктейл или ледена напитка с тоник, наслади се на още нещо българско и „пипнато“, с което можем да се похвалим.

След един хубав коктейл, виж какво можеш да посетиш из София през юли.