Товарен контейнер пълен с изкуство паркира из София

Арт павилионът се мести от Пловдив в София и ще можем да го видим на най-оживените столични локации

0 коментара Сподели:

Михаил Новаков

Австрийският културен павилион FLUCA (концепцията идва от FLUC – известно пространство за урбанистика, съвременна музика, изкуство и пърформанс във Виена,  съставено от няколко карго контейнера – бел.ред.), който бяхме свикнали да виждаме на пловдивската Отец Паксий в Пловдив, вече е на софийска територия.

До края на лятото товарният контейнер ще бъде основната сцена за съвременно изкуство в София и в периода от май до края на август ще обикаля най-оживените столични локации.

Първа точка от дневния ред на FLUCA е музеят за съвременно изкуство САМСИ през май, след което павилионът на културата ще дойде съвсем близо до нас в градинката на „Кристал“, през юли пък ще се настани на площад Света Неделя, а в най-отпускарския месец ще се спре пред Народния театър „Иван Вазов“.

Програмата му ще включва изложби, пърформънси, дискусии, концерти и партита на артисти от България, Австрия, Израел, Западните Балкани, Германия, Франция, Швеция, Швейцария и САЩ.

На първата локация вече можем да видим изложба на Алдо Джианоти „Олимпия“, която е създадена първоначално за музея Kunsthaus Graz. Сега тя е премодулирана за пространствата на САМСИ и FLUCA, а Алдо превръща музея във фитнес център, като чрез привидно спортната тематика на неговите произведения се търсят внушения, провокирани от съвременната социална или политическа действителност.

През юни FLUCA ще изникне на една от най-горещите точки в София – градинката на „Кристал“,

където ще можем да видим видео-програмата на нюйоркската кураторка Наоми Лев и пърформънсите на Камен Стоянов и Иво Димчев. През юли, контейнерът ще се появи на пл. „Света Неделя“, за да представи новите идеи за градската среда на София. Програмата ще завърши в началото на август пред Народния театър „Иван Вазов“.

FLUCА локации и дати:

3 май – 31 май: Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

2 юни – 30 юни: градинка „Кристал“

1 юли – 20 юли: площад „Св. Неделя“

21 юли – 5 август: площад пред Народен театър „Иван Вазов“

Австрийският културен павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство, иницииран от Фондация "Отворени изкуства" и Австрийското посолство в България, който стартира през 2016 в Пловдив.

Ето как ще е в София през лятото без книгите на Славейков и трамваите по Графа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *