Ако си градски, но RADAR-ът ти сочи към морето

Мистичен неокласицизъм, новаторска електроника, джаз, хумор и бийтбокс през август във Варна

0 коментара Сподели:

Дори и да си типичен градски човек, за абстиненцията по качествени културни събития в столицата решението е RADAR. Макар и красива в спокойствието си, София не може да се похвали с изключително вълнуващи събития през август. В това време друга наша столица влиза в апогея си и подобно на коктейл с шампанско буквално прелива от вълнуващи срещи и културни събития.

Август е месецът на Варна и който харесва съчетанието на море, градска култура и фестивали на високо ниво, не може да го отрече.

За четвърта поредна година RADAR Festival Beyond Music ще се проведе в Морската столица между 3 и 6 август, а основната локация за концертите е Градска художествена галерия. Събитието, което представя проекти, в които музиката се слива с други форми на изкуство като видео арт, театър, съвременен танц и технологии, ще представи най-богатата си програма досега, селектирана от артистичния директор на фестивала – живеещия и творящ в Холандия джаз-пианист и композитор Димитър Бодуров. Освен това фестивалът отново бе удостоен от Европейска фестивална асоциация с лейбъла за качество EFFE 17/18, определяйки го като „един от най-модерните и авангардни фестивали в Европа“.

Дуото Moderato Cantabile, съставено от артистите на култовия немски лейбъл ECM – Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие, ще открие програмата на 3 август от 20:00 часа в залата на Градската художествена галерия. Техният албум Moderato cantabile докосва едно музикално табу, а именно мистицизма в музиката. Прекрасна колекция от композиции на Джурджиев, Момпоу, Комитас, както и на Кутюрие.

Музика, която моментално ни пренася в едно безвремие, съзерцание и медитация.

Няма как да пропуснеш и останалата част от програмата. На 4 август в 19:30 часа продължаваме с музикално-театралното представление, съчетание от хумор и джаз – ТИТАНИЧНО. В него Милица Гладнишка си партнира с добре селектиран джаз отбор, включващ Мишо Йосифов, Борис Таслев, Атанас Попов и Васил Спасов, за да разкаже историята на оркестъра на „Титаник“, чиято трагична, но и красива съдба всички знаем.

В типичния си стил тя казва за този проект „Носете си уиски, лед ще има в излишък“.

На 5 август пък Връзка между музика и изобразително изкуство ще направи концерта Бележки по Хопър с участието на Джудит Схолте, посветен на живота и картините на известния американски художник Едуард Хопър. Старт в 19:30 часа. „Представлението е 70 минути без пауза, изключително интензивно, дълбоко пътуване в една красива, но и мрачна любовна история“ – казва за Бележки по Хопър Димитър Бодуров, който освен като музикант участва в този проект и като продуцент.

И за финал словенският мултиинструменталист Кристиян Крайнчан ще завладее сърцата на публиката с проекта DrummingCellist. 6 август, начало в 19:30 часа. От Бах до Арво Перт и негови авторски композиции – програмата е разнообразна, но по-интересното е, че този концерт е определян като Дуо от един човек, тъй като DrummingCellist наистина застава едновременно зад челото и барабаните в едно смело музикално пътуване.

По традиция в три от фестивалните вечери ще се проведе и втори, късен концерт, този път в двора на Галерията. Сцената там е с фокус върху електронни проекти – IDMT (BG), Novi_sad (GR) и Clavexperience (BG).  Novi_sad ще представи своите аудио-визуални амбиенти и миражи, с които е участвал  в проекти на Ларс фон Триер. Момчетата от Clavexperience вече си ги знаем, но пък техният градски саундрак ще се впише чудесно с аромата на морска сол и жужащи варненски улици.

Още за фестивала RADAR тази година:
За първа година RADAR ще представи паралелна програма, включваща три лекции на международни артисти върху връзката между създаване на музика и нови технологии. Форумът „Креативност отвъд границите“ е с вход свободен, а един от проектите, които зрителите ще могат да видят там, е SOMAPHONY. Това е биоелектронен аудио-визуален пърформанс, изследващ връзката между човешко тяло, технологии и музика. Електронният апарат (somaphone), създаден от Антони Райжеков, реагира на сърдечния ритъм, мускулното напрежение и движение, превръщайки ги в аудио-визуални композиции в реално време. Съвременната танцьорка Катерина Кьолер ще се трансформира пред очите на публиката в жива перформативна медия. Актът е предшестван от лекция на Антони на тема „Визуална музика”.

Варна определено има с какво да привлече вниманието ни това лято, и то в най-хубавото време от годината – началото на август.

А там внимавай да не се сдобиеш с тен, с който няма да се гордееш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *