5 сериала, които да гледаме през юли месец

Няколко скандинавски поредици, които да ви накарат да заобичате жегите

0 коментара Сподели:

Добре! Знаем, че е вече лято, вечерите си прекарваме навън, по градинките и не ни е до стоене пред синия екран. Ако обаче ви се прииска поне за малко да забравите за излъчващия топлина бетон, сме подбрали няколко зловещички и не толкова, скандинавско замръзващи сериала, в чийто студ и мрак да се позагубите за поне 40 – 50 минути. А после внезапно да заобичате дори жегата!

1. Forbrydelsen – „Убийството”

Задължителен старт, ако сте новаци в този жанр сериали. Може би, сте гледали американската му версия „Убийството”, но нека това не ви пречи да се насладите на датския оригинал. Сериалът проследява разследването на определено убийство, ден за ден, като всеки 60-минутен епизод покрива 24 часа полицейска работа. Е, малко прилича на „24 часа”, но не се бъркайте – далеч сме от американските екшън сцени.

По-скоро се пригответе за зловещи сцени на насилие, жестоки убийства и красивата, но много студена скандинавска действителност.

2. Borgen – “Правителството”

Този датски шедьовър може да ви хареса доста повече от „Убийството”. Той ми помогна още преди години (премиерата му беше през 2010 година) да преживея един доста неприятен вирус. Разказва се за Бригите Нюборг, която става първият премиер жена след ожесточени избори. Като доскоро порядъчна домакиня тя се опитва да балансира между политиката и семейството, обаче… трудно. Също така ни се разкриват и доста от интригите в предизборните щабове, журналистите, политическите партии и сред министрите. С две думи: „Игра на карти” е направо детска игра пред него.

3. Оccupied („Окупирани“)

Норвежкият сериал е ситуиран в близкото бъдеще и разказва как страната е завладяна от съседска Русия, и то с подкрепата на ЕС. Найс, а? Никакви американски инвазии тип „извънземни”, тук работата си е сериозна. Цялата разправия започва, след като норвежкото правителство решава да зареже бензина в името на борбата със затоплянето и прекратява сондирането за петрол в Северно море. Това обаче не се харесва на феновете на скъпите горива и така започва един доста сай-фай военен конфликт.

4. Wallander („Валандер”)

Не, не говорим за римейка с Кенет Брана. На четвъртия скандинавски сериал ние сме вече закоравели, можем да излезем на минус 20 градуса с къси поли и не сме женчовци. Затова в тази криминална драма гледаме с удоволствие суров, малко неприятен чак Курт Валандер (Кристер Енриксон), който е перфектният анти-герой, идеализиран, но и доста смущаващ като образ, ченге, чийто единствен приятел е кучето. За разлика от другата версия тук има много повече мистерия и съсредоточаване върху образа на полицая.

Типично за скандинавските сериали – вглеждаме се малко повече и в чисто човешките драми. Също така и блика от напрежение и страховити сцени. А пейзажите и обстановката, които са заснети, са просто прекрасни.

5. Fortitude

Като черешката на нашата мрачнотия ви предлагам скандинавско-британския Fortitude. Това е име на измислен град, разположен на „ръба” на Северния полюс. Смята се, че това е най-безопасният в град в света най-вече заради малкото жители (напомня ли ви на „Туин Пийкс”?). А и да познавате някой, който да яде толкова много риба и да е агресивен? Извън шегата нещата доста загрубяват в това привидно спокойно градче, когато местните се натъкват на зловеща находка, която ще преобърне тотално живота им и ще покаже скритите под ледовете опасни тайни. Атмосферата е студена и мрачна – не се учудвайте, ако се пресегнете към одеялото. Това с две думи е един филм „ноар” по скандинавски, но с британска деликатност и атмосфера.

Ако стоенето пред телевизора не е представта ти за добре прекарано време, можеш да се отдадеш на JAZZ ВЕЧЕРИ И БУГИ НОЩИ ЦЯЛО ЛЯТО.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *