Архитектурни чудеса

Едни от най-интересните постройки в света

  • 19.08.2013
  • от Ели Цонова

По цял свят има сгради, които те оставят без дъх, щом ги видиш. Визията им е толкова иновативна и изпреварваща времето си, че спокойно минават за декор за някой фантастичен филм. Може да не строим пирамиди като маите, но имаме няколко примера за истински архитектурни чудеса, които ще впечатляват поколения напред.

THE ATOMIUM (BRUSSELS)

The Atomium, архитектура

Висока 102 метра, сградата Atomium в Брюксел е построена през 1958 по идеите на инженера Андре Уотъркйин и архитектите Андре и Жак Полак. Сградата представлява композиция от девет стоманени сфери, които заедно образуват модела на клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти. Три от деветте зали са затворени за посетители, а в останалите шест има различни изложби.

 

GALAXY SOHO (BEIJING)

архитектура, Galaxy Soho

Galaxy Soho в Пекин впечатлява с извити и преливащи форми, а четирите ѝ кули са свързани с коридори и мостчета помежду им. Отвън сградата е облечена със светъл алуминий, което я кара да изпъква още от далече. Общата площ, на която се помещават дванадесет етажа офиси, ресторанти, кафенета, ресторанти и барове, възлиза на над 330 000м², а вътрешните дворове предлагат място за отдих в традиционен японски стил.

 

FUTUROSCOPE (POITIERS)

Futuroscope, архитектура

Futuroscope е увеселителен парквъв Франция, който предлага най-различни забавления от сферата на медийните технологии. Отворен е за посетители през 1987, а до днес над 40 милиона души са били в една от залите за 3D и 4D кино. Някои от атракциите във Futuroscopeса уникални и не могат да бъдат открити никъде другаде по света.

 

ROCA GALLERY (LONDON)

Roca Gallery, архитектура

Вдъхновен от различните форми на водата, екипът на световно известната архитектка Заха Хадид създава Roca галерията в Лондон. С дизайна на сградата, те искали да подчертаят адаптивността на хората към промяната и иновацията. Помещенията се използват за шоурум на еспонати за баня, най-различни интериорни аксесоари и изложби, изразяващи идеята на Заха Хадид за модерен дизайн.

 

NOAH (NEW ORLEANS)

Noah, архитектура

Макар и все още да не е построена, Noahе идея, която би променила основно скайлайна на Ню Орлиънс. След като циклонът Катрина унищожи една голяма част от града, предизвиквайки катастрофални наводнения, архитектите мислят как биха могли да избегнат подобен сценарий в бъдеще. Концепцията на Noah е да предостави площ за над 20 000 жители, 3 хотела, паркинги за 8000 коли, развлекателни места, училища, офиси и болници, а размерът ѝ предполага, че инфраструктурата на града ще се измести към комплекса.

 

THE CATHEDRAL OF BRASILIA

The Cathedral of Brasilia, архитектура

Катедралата е построена по проект на Оскар Нимайър през 1970. Сградата е комбинация от бетон и стъкло, а внушителната ѝ хиперболична форма се дължи на 16 бетонни колони, които я обграждат. По този начин изглежда така, сякаш катедралата е разперила ръце към небесата.

 

THE GRAZ ART MUSEUM (GRAZ)

The Graz Art Museum, архитектура

Дружелюбното извънземно – така наричат модерната сграда за изложби в Грац създателите ѝ Питър Кук и Колин Форние. Музеят за изкуства се различава от обкръжаващата го архитектура както по форма, така и по материалите, от които е построен.

 

THE NEW BEIJING POLY PLAZA (BEIJING)

The ew Beijing Poly Plaza, архитектура

Построена през 2007, сградата е новия щаб на China Poly Group Corporation. Желанието на фирмата е било да създаде дизайн, който да отразява максимално техните иновативни идеи. В сградата освен офиси, има и ресторанти и музей, в който са изложени едни от най-красивите антични богатства на Китай.

 

THE UNITED STATES AIR FORCE ACADEMY CADET CHAPEL

The United States Air Force Academy Cadet Chapel, архитектура

През 1962 архитектът Уолтър Неч проектира катедралата, която и до днес продължава да е пример за модерен дизайн. Най-отличителната ѝ черта са 17 шипа, които се издигат от покрива ѝ. Интересното е, че катедралата приютява няколко религиозни групи – в нея има зала за будисти, католици, евреи и протестанти както и малки помещения за останалите религии.

 

NATIONAL LIBRARY OF BELARUS (MINSK)

National Library of Belarus

Националната библиотека на Беларус е основана през 1922 и е хранилище на третата най-голяма колекция книги в Русия. Новата сграда, в която се помещава, е висока 72 метра и построена през 2006. Тя предлага площ за над 2000 посетители и има зала за конференция с капацитет от 500 души.

 

LOS ANGELES INTERNATIONAL AIRPORT

LAX, архитектура

През 2012 LAX, както наричат летището в Ел Ей накратко, е било шестото най-натоварено летище в света. Емблематичната контролна кула, приличаща на НЛО, е построена през 1996 и е струвала 29 милиона долара.

 

UK PAVILION FOR WORLD SHANGHAI EXPO

UK Pavilion for World Shanghai Expo, архитектура

Катедралата на семената, както наричат чудатия британски куб, е част от Световното изложение през 2010 в Шанхай. Идеята на дизайнера Томас Хедъруик е била да събере над 60 000 семена на растения от цял свят, които да прикачи към сградата в специални стъклени кубчета.

 

THE SANZHI UFO HOUSES (NEW TAIPEI CITY)

The Shanghai UFO Houses, архитектура

Построени през 1978, футуристичните къщи са били предвидени за ваканционенно селище. Суеверия и няколко смъртни случаи по време на строежа, както и финансов недостиг, принудили инвеститорите да се откажат от проекта. През 2008 са съборени, за да се превърне мястото в морски курорт.

 

Ако си фен на архитектурата и красивите сгради, хвърли един поглед на статията ни "Раждането на един монумент".