Богините на брега

Австралийският фотограф Ръсел Джеймс взима някои от най-красивите жени на планетата, завежда ги на плажа и ги моли да се съблекат.

  • 20.07.2013
  • от Ивайло Харалампиев

Хайди Клум, Жизел Бюндхен, Адриана Лима, Каролина Куркова. Без дрехи. На плажа. За мнозина подобна гледка би могла да мине единствено за напълно неосъществима мокра мечта. За радост обаче това действително се случва, а австралийският фотограф Джеймс Ръсел е там, за да го документира. Експозицията му "On the Beach" в Young gallery в белгийския град Кноке от 6 август до 2 октомври показва част от случилото се на плажовете в Мексико, островите Търкс и Кайкос, Сен Тропе, Холивуд. Красивите жени са изобилно комбинирани с елементите. Слънце, вода, въздух и земя помпат чувствена енергия и дават допълнително гориво на потентната фантазия. А резултатът са истински, често уязвими жени някъде по средата между невинността и провокацията. Въобще мнозина от зрителите на визията лесно ще бъдат убедени, че Ръсел Джеймс вече е бил в рая. Самият той обаче малко охлажда развинтеното въображение с обясненията си за това какво и как реално става на плажа.

фотография, изкуство, модели, плаж, Джеймс Ръсел, Karolina Whisper

Според него ползотворното сътрудничество между модела и фотографа изисква интимно доверие. Вследствие на това и противно на очакваното той е твърдо убеден, че най-атрактивните голи снимки произлизат от умишлен не-сексуален подход, който създава атмосфера на безопасност и защита.

Трябва да оставя сексуалността си вкъщи. И най-малкият сексуален контекст може да съсипе доверието на момента.

Но колкото и невероятно да звучи, в такава атмосфера се получават най-чувствените снимки. Опитът и завоюваното в кариерата също помага. Ако един модел се чувства комфортно с фотографа, докато я снима полугола в студиото му, преходът към голите снимки на открито е доста по-плавен и лесен, обяснява Джеймс. И все пак той е напълно наясно, че във вманиачената по голотата и секса модна индустрия е почти невъзможно да се наложиш, ако не се превърнеш в майстор на голата фотография. За целта трябва да си освободен от практически всякакви комерсиални обусловености и да се концентрираш напълно върху светлината, композицията и формите. Работата му е силно повлияна от зашеметяващите пейзажи на родната му Австралия, където откритите пространства и изключителната светлина правят пейзажите напълно достойни за National Geographic. А в комбинация с плажните богини в кадъра цената на визията скача най-малко двойно.

фотография, изкуство, модели, плаж, Джеймс Ръсел

ЕКСТРЕМНИ ПЕЙЗАЖИ

Роден в Австралия, Ръсел Джеймс е един от водещите модни и светски фотографи. Снимките му се публикуват в издания като Vogue, Elle, GQ, Sports Illustrated. Автор е на рекламни кампании за Hermes, Rolex и Victoria’sSecret. Пред обектива му позират както известни персонажи като Скарлет Йохансон, Сигърни Уийвър, Синди Крауфорд, така и аборигени от Австралия. Ръсел работи също като арт директор и режисьор на мултимедийни проекти. Издателство "te Neuesе" публикувало две книги с фотографии на Ръсел Джеймс.

Той стига доста късно до фотографията, като преди това експериментира с доста разнородни професии. Напуска училище 15-годишен, работи в металургичен завод в Пърт, после става общ работник, след това търговски агент и дори полицай. Вместо пречка той обаче приема специфичния си опит по-скоро за школа, в която научава как да възприема образите.

Когато най-накрая открих фотографията, за мен беше като да срещнеш точния партньор и да знаеш, че е за цял живот.

В бизнеса започва като асистент, а техническите подробности усвоява сам. Неговият идол сред големите фотографи си остава Ървинг Пен. На въпроса дали е доволен от работите си, Ръсел е неочаквано категоричен: Никога! Истински оценявам всичко, което този бизнес ми дава, и съм много благодарен, че снимките ми се публикуват. Но мисля, че има движеща сила в това винаги да смяташ, че фотографиите не са достатъчно добри и могат да бъдат направени и по-добре. В този ред на мисли той признава, че колкото по-трудни и дори екстремни са условията на работа, толкова му е по-интересно. Доказва философията си като любител на всякакви драматични пейзажи – карибски плажове, австралийски планини, вечните ледове на Арктическия кръг, исландските глетчери, както и в по-цивилизованата и опитомена обстановка на мегаполиси като Ню Йорк, Лондон, Париж и Лос Анджелис. Иначе съветът му за успех и на терена на фотографията, и в живота изобщо, не звучи особено оригинален: Колкото повече работиш, толкова по-голям късмет имаш.

фотография, изкуство, модели, плаж, Джеймс Ръсел