ПРИЗРАЧНО КРАСИВИ КЪЩИ

Фотограф улавя магията на стари изоставени къщи в Щатите, за които се твърди, че са обитавани от духове

  • 31.10.2015
  • от Ели Цонова
  • снимки: Seph Lawless

Мненията относно Хелоуин са доста смесени, но това не ни пречи, с костюм или без, да се потопим в мрачната октомврийска атмосфера. Така и попаднахме на страховитата серия от снимки „13: Hauntingly Beautiful” от фотографа Seph Lawless. Американецът, който се счита за един от най-добрите фотографи на изоставени места, заснема 13 от най-зловещите къщи в Щатите. Повечето от тях стоят празни от години и постепенно се разпадат, но историите им са вечни и до днес могат да те накарат да настръхнеш.

Докато предишните собственици се оплакват от странни шумове и изчезващи предмети, за някои от къщите се носят легенди, свързани със серийни убииства. Една от тези къщи е имението Бейли, което вдъхновява продуцентите на American Horror Story за първия сезон от сериала.

Lawless има огромния късмет да снима една от къщите само ден преди да се срути в следствие на пожар. Той описва процеса по заснемането като много емоционално изживяване и твърди, че всяка от къщите засмуквала от енергията му по време на снимките.

За тази къща се твърди, че е принадлежала на вещици, които извършвали всякакви магически ритуали в нея. Легендата разказва, че една от вещиците е погребана под верандата.

Историята на тази къща е не по-малко страховита - баща застрелва по погрешка сина си и в отчаянието си убива съпругата си, след което се самоубива. Съседи казват, че до днес от къщата се чували страни гласове и звуци. 

В тази внушителна постройка са били държани роби. По стените има следи, наподобяващи отброяване на дни. 

Дали наистина има нещо по-особено около изоставените къщи, или не ще оставим на твоята преценка. Но не може да се отрече, че от историите им ни побиват тръпки. Припомни си и интервюто с немския фотограф Dariusz Misztal, който търси изоставени сгради в Белгия.