Сезонните менюта на шеф-готвачите: Светлана Илиева от ресторант „Светла“
Сезонна магия в чиния, или как пролетта оживява в ръцете на майстор кулинар с душа

Шеф Светлана Илиева e един от най-запомнящите се участници и любими готвачи в Hell’s Kitchen.
Нейната любов към кулинарията започва на 14-годишна възраст при първото ѝ влизане в професионална кухня. След години опит и „уроци от живота“ тя създава собствен ресторант, който олицетворява нейните ценности: семейство, уют, вкусни моменти. „Светла“ предлага разпознаваема и красиво представена храна в домашна атмосфера.
Какво обаче ще ни разкаже Светлана за сезонните изкушения, които можеш да откриеш там – чети в следващите редове и се отбий при първа възможност.

Ресторант „Светла“ е сбъдната мечта, която се оформя още от тийнейджърските ти години. Какво те задържа по този път и какви уроци научи до самия момент на откриването?
Задържа ме мечтата – смятам, че човек без мечти не е щастлив човек. Пътят ми, като се обърна в този момент назад, е описан с една дума – работа. Работих много и работя много,
за да преследвам и сбъдвам тази мечта да имам ресторант с всекидневно пресни и сезонни продукти.
Защото ние сме това, което ядем. Смятам, че храната е най-голямото уважение, което може да дадем на себе си всекидневно. Научих, че без мрънкане, с труд, постоянство, честност и наивна доброта се постига всичко.
Вкусът на сезонния продукт не може да се замени с нищо друго. Какви пролетни съставки да очакваме сред новите предложения в менюто?
Домати, различни сортове и видове, прясно изпечен хляб, домашно сирене, спанак, лапад, коприва и още, и още, и още…

Когато създаваш ново ястие, кое идва първо – продуктът или идеята?
Първо идва идеята, породена от някой детски вкус, за който съм се сетила, защото няма по-вкусно ястие от детските спомени.
Кой диктува тенденциите във вкуса – ресторантите или клиентите със своите предпочитания? Съвместен процес ли е определянето на новостите?
Според мен го определя ресторантът, затова всеки сам по себе си е различен, уникален и има своята публика в лицето на гостите, които го посещават.
Ако трябваше да сготвиш пролетта в едно единствено ястие, кое щеше да е то?
Супа от коприва – имам уникални детски спомени как с мама я беряхме от полето и после тя ми я приготвяше.
Кои три неща от новото меню да опитат читателите ни още утре?
Салатата ни с биволско сирене и див чесън. Също хрупкавите банички и сладкия салам.
ул. „Свиленица“ 12
www.svetla.bg
Сезонните менюта на шеф-готвачите: Атанас Балкански от ARIA Restaurant & „Пънчетата“
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.