Сезонните менюта на шеф-готвачите: Светлана Илиева от ресторант „Светла“

Сезонна магия в чиния, или как пролетта оживява в ръцете на майстор кулинар с душа

0 коментара Сподели:
Сезонните менюта на шеф-готвачите: Светлана Илиева от Ресторант „Светла“

Шеф Светлана Илиева e един от най-запомнящите се участници и любими готвачи в Hell’s Kitchen.

Нейната любов към кулинарията започва на 14-годишна възраст при първото ѝ влизане в професионална кухня. След години опит и „уроци от живота“ тя създава собствен ресторант, който олицетворява нейните ценности: семейство, уют, вкусни моменти. „Светла“ предлага разпознаваема и красиво представена храна в домашна атмосфера.

Какво обаче ще ни разкаже Светлана за сезонните изкушения, които можеш да откриеш там – чети в следващите редове и се отбий при първа възможност.

Сезонните менюта на шеф-готвачите: Светлана Илиева от Ресторант „Светла“

Ресторант „Светла“ е сбъдната мечта, която се оформя още от тийнейджърските ти години. Какво те задържа по този път и какви уроци научи до самия момент на откриването?

Задържа ме мечтата – смятам, че човек без мечти не е щастлив човек. Пътят ми, като се обърна в този момент назад, е описан с една дума – работа. Работих много и работя много,

за да преследвам и сбъдвам тази мечта да имам ресторант с всекидневно пресни и сезонни продукти.

Защото ние сме това, което ядем. Смятам, че храната е най-голямото уважение, което може да дадем на себе си всекидневно. Научих, че без мрънкане, с труд, постоянство, честност и наивна доброта се постига всичко.

Вкусът на сезонния продукт не може да се замени с нищо друго. Какви пролетни съставки да очакваме сред новите предложения в менюто?

Домати, различни сортове и видове, прясно изпечен хляб, домашно сирене, спанак, лапад, коприва и още, и още, и още…

Сезонните менюта на шеф-готвачите: Светлана Илиева от Ресторант „Светла“

Когато създаваш ново ястие, кое идва първо – продуктът или идеята?

Първо идва идеята, породена от някой детски вкус, за който съм се сетила, защото няма по-вкусно ястие от детските спомени.

Кой диктува тенденциите във вкуса – ресторантите или клиентите със своите предпочитания? Съвместен процес ли е определянето на новостите?

Според мен го определя ресторантът, затова всеки сам по себе си е различен, уникален и има своята публика в лицето на гостите, които го посещават.

Ако трябваше да сготвиш пролетта в едно единствено ястие, кое щеше да е то?

Супа от коприва – имам уникални детски спомени как с мама я беряхме от полето и после тя ми я приготвяше.

Кои три неща от новото меню да опитат читателите ни още утре?

Салатата ни с биволско сирене и див чесън. Също хрупкавите банички и сладкия салам.

ул. „Свиленица“ 12
www.svetla.bg


Сезонните менюта на шеф-готвачите: Атанас Балкански от ARIA Restaurant & „Пънчетата“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *