Сезонните менюта на шеф-готвачите: Лео Бианки от Leo’s Pizza Trattoria
Пролетен вкус с италиански акцент от професионалист, който превръща гастрономията в истинско преживяване

Като посланик на италианската кухня у нас Лео Бианки
е сред най-разпознаваемите лица в кулинарния свят. Неговият dolce vita натюрел върви ръка за ръка с умението му да превръща всеки от своите ресторанти в гастрономически оазис на автентичния италиански вкус.
Какво те очаква тази пролет в Leo’s Pizza Trattoria – разбери в следващите редове.
През април получихте престижния сертификат за качество Ospitalità Italiana, насърчаващ автентичното италианско майсторство. Какви усилия стоят зад това признание и кое е най-трудното в поддържането на такъв висок стандарт?
Тази година, след Decade Award от Go Guide, вече можем да се похвалим и с престижния сертификат от Ospitalità Italiana, който получаваме всяка година, откакто съм в България. За мен е гордост, че нашите продукти са почти на 100 процента Мade in Italy – от масло до захар, и всичко, което може да бъде италианско, се използва при нас. Този сертификат и изискванията за него тази година бяха значително по-строги, затова само четирима на българска територия успяха да го спечелят, а два от тях са наши – Leo’s Pizza “Il Rustico” и Leo’s Trattoria.

Вкусът на сезонния продукт не може да се замени с нищо друго. Какви пролетни съставки да очакваме в новото меню на Leo’s Pizza Trattoria?
Имаме удоволствието да представяме нови предложения сезон по сезон. Подготвили сме три нови пици с пресни и нестандартни продукти. Ние сме първите в България, които ще предложат пица на име Sorriso – тя прилича на отворено калцоне, но е много по-необикновена, защото всички използвани съставки са качествени и сурови. В една от пиците има рукола, прошуто крудо Сан Даниеле и бурата, в друга присъстват мортадела, страчатела и пистачио. Третата пък е с пресни розови домати, сурова биволска моцарела и песто, което пристига директно от Генуа и е наистина много различно от стандартното.
Когато създаваш ново ястие, кое идва първо – продуктът или идеята?
Когато издавам нова рецепта, винаги трябва да помисля какви продукти мога да набавя от Италия. Именно това е идеята да бъда посланик на италианската кухня в България. Целта ми е да открия съставки, които трудно се намират тук, и лично да ги доставя и включа в менюто. Така мога да създавам интересни и различни рецепти, отличаващи се от повечето италиански и псевдоиталиански ресторанти.

Кои три неща от новото меню да опитат читателите ни още утре?
Трите неща, които могат да се пробват само при нас – паста папарделе с патешко по стара семейна рецепта. Второ и едно от най-харесваните от клиентите ястия е ризотото с шафран, италианска наденица и сирене, познато като robiola. Стремим се ястията да бъдат не само вкусни, но и леко усвоими. В Leo’s Trattoria предлагаме и пици с ниско съдържание на глутен, моцарела без лактоза и по-здравословни варианти на пици. Това са три неща, които клиентите ни трябва да опитат.
ул. „Лъчезар Станчев“ 5
087 864 2824
www.leospizza.bg
Сезонните менюта на шеф-готвачите: Атанас Балкански от ARIA Restaurant & „Пънчетата“
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.