ЕЛА В ЧЕТАТА

За един филм-кауза. За една чета, която търси още хайдути.

0 коментара Сподели:

„Румена е воевода на бунтовна чета в бруталния мъжки свят на XIX в. Принудена да напусне домашно огнище, тя открива бореца в себе си на сурова цена. Филм за отстояването, за воеводството и борбите на една майка.“

Настръхна ли?

Защото си българин и гордостта, че имаш такива предци, е част от ДНК-то ти, дори и дълбоко скрити зад критицизма и песимизма на новото време.

Защото имаме не по-малко ярки образи от тези на Жана д‘Арк, Робин Худ и Уилям Уолъс, за които светът трябва да разбере.

Защото не една, а повече от 50 жени избират ролята на войни, вместо отредената им роля на майки и съпруги.

Това са истории за величие от едно непознато за съвременния човек измерение. Непознато не защото днес няма жени, които са готови на саможертва в името на дадена кауза. Напротив, силата на женския характер е сравнима само с природно бедствие. Но да предвождаш хайдушка чета, съставена само от мъже, в един патриархален свят, е сценарий на десетки животи, който малко от нас могат да си представят. Бояна, Боряна, Ангелина, Ирина, Рада, Сирма, Гуга, Румена… това са част от имената на онези личности, чието дело Николай Хайтов нарича феномен.

За този феномен трябва да се разкаже, защото подобни истории не трябва да тънат в забрава. Така се ражда идеята автентичен исторически филм за Румена Воевода. Режисьор е Зорница София, която има зад гърба си заглавия като „Мила от Марс“, „Прогноза“,“ Modus Vivendi“, „Смъртта и целият път обратно“ и още 5 телевизионни сериала, включително историческия „Дървото на живота“, един театрален спектакъл, 17 филмови награди и участие в над 100 кинофестивала.

През последните 5 години Зорница открива съмишленици и тяхната чета вече работи с пълна пара по реализирането на тази идея. Нейната оптимална цел е да постигне автентичност. Без клишетата за борбата между българи и турци. Без бутафорен реквизит, оръжия и стилизирани носии. Без холивудски елементи. С почти непознати лица, които носят енергията на героите си, без тя да се смесва с тази на предишни познати персонажи.

Ако се припознаваш в каузата, каним те да се включиш в създаването на филма. „Воевода“ има нужда от твоето съфинансиране.

Екипът използва платформата IndieGOGO за набиране на средствата, където не е нужно да имаш регистрация, за да дариш. Основната част от финансирането на филма е осигурена със спечелването на държавна субсидия от Национален филмов център, копродуцентите Дрийм Тийм Филмс, Nu Boyana и нови партньори и спонсори с жар в сърцето. Но исторически филми се правят рядко по очевидни причини. Една част от бюджета все още липсва. С наличния филмът ще бъде заснет в убийствен снимачен график, при който раните няма да са само грим по актьорите. Всеки лев е от значение за качеството!

Този филм е за отстояването. Включи се в четата!

Следи какво се случва с проекта.

Не убивай българина. Съхрани българското.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *