5 АЛТЕРНАТИВНИ НАЧИНА ДА ОПОЗНАЕШ СОФИЯ

София е млада и не й се скучае. Ще й правиш ли компания?

0 коментара Сподели:

София става все по-привлекателна туристическа дестинация и вече е част от препоръчваните градове за 2016 от не един и два туристически сайта. Какво обаче се случва тук и как да я опознаем по-добре? София ни предлага няколко нови градски забавления и нови начини да я видим от друг ъгъл, като петте най-интересни събрахме тук.

ГРАДСКИ ИГРИ

След като стаите загадки (Escape rooms), в които участниците са заключени в помещение, от което трябва да намерят изход в рамките на час, се превърнаха в любимо забавление за приятели и най-подходящо място за тиймбилдинг, в града набра скорост един нов тип игри – градските игри. Идеята е, че пак търсиш отговори на въпроси и решения на логически ребуси, но този път полето за игра е цяла София. За да играеш, е необходим смарт телефон, а останалото е да следваш инструкциите, които той ще ти даде.

Може да започнете градския куест от тук.

КОД КИНО

Българското кино стана на 100 години през 2015 и има поне 100 причини да си припомниш за него. За да те стимулират да го направиш, от Агитпроп те предизвикат да събереш 100-те разпръснати из града QR кода, за което отново ще ти трябва смарт телефон, и да откриеш 100-те велики сцени от български филми, скрити зад всеки код. Повече за инициативата можеш да откриеш на официалната страница на играта.

CREATIVE WALK

Момичетата от Cooltsalon са си поставили за цел да запознаят софиянци с кварталите, в които живеят, и други софийски потайности. Проектите им целят да срещнат хора и идеи в рамките на разходки из познати и непознати места на града. Първата подобна разходка се проведе на 5 декември и фокусът беше Лозенец. За следващите им творчески планове можеш да следиш страницата им във фейсбук, а ако ти хрумне с какво твоето жилищно пространство или любимо място може да бъде интересно, не се колебай да се свържеш с тях.

КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТУРОВЕ НА СОФИЯ

Ако креативните разходки ни запознават със съвременна София, то Комунистическият тур ни среща с недалечното минало и неговите следи в настоящето. The Communist Trabi Tour се провежда всеки уикенд и запознава гостите на столицата и по-любопитните софиянци с годините между 1945 и 1989 и с най-забележителните паметници на соц изкуството. За десерт се предлага разходка с истински трабант, така че запомнящо се изживяване е гарантирано.

КНИГИТЕ И СОФИЯ  

Знаем от Тодор Колев, че София е центърът на просветата, и затова никак не ни учудват различните културни и литературни инициативи, които са свързани с града ни. Една от тях е реставрирането на пейки и изрисуването на корици от книги по тях. Проектът е на Open Space Foundation и желаещите да ги разгледат могат да проследят на картата всички градинки, в които се е случила трансформацията. Ето я и нея.

Освен това София се явява и вдъхновение за някои млади писатели, които решават да я опишат в книгите си и да я населят с всички странни, страшни и весели случки, които градът ни им е разкривал. Такива са „#На живо от София“ на Александър Шпатов, която в поредица от кратки „градски“ разкази представя живота на столицата такъв, какъвто го познаваме „на живо“, „Малката книга“ на Георги Мерджанов,  която е първото софийско фентъзи, и „Орлов мост“ на Владимир Зарев, която разказва за любовта между двама души на фона на смътните времена на протести и беззаконие.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *