Домакиня, кариеристка, перфекционистка – забрани си това

Неща, които е добре да избягваш

0 коментара Сподели:
Домакиня, кариеристка, перфекционистка - забрани си това

Кòлата е вредна, цигарите също. Оказа се, че и киселото мляко не е такава манна небесна, за каквато го мислехме доскоро. Има обаче много по-вредни неща от гореизброените, които е добре да избягваш, ако искаш да бъдеш не само по-здрав, но и по-щастлив. И така, сипи си една кòла, запали си цигара и запомни…

Работата няма място вкъщи

Служебните ангажименти се чувстват най-добре в офиса. Там те са в свои води, заедно с главоболията около неработещия принтер, скапаното кафе и вечно забиващия сървър. Можеш да ги изпълняваш, слушайки музика, докато се опитваш да заглушиш напевното боботене или дразнещия кикот на колегите в стаята. Освен всичко друго можеш и да симулираш, че ги изпълняваш, докато висиш във Facebook или търсиш изгодни оферти за почивка. На всичкото отгоре получаваш и бонус под формата на добро впечатление за шефа, който обожава да те вижда забил глава в монитора.

Вкъщи цялата тази система не работи.

Първо, няма кой да те оцени. Всеки, който те види пред компютъра, ще си помисли, че пак висиш във Facebookили търсиш изгодни оферти за почивка. Извинението „Имам много работа“ отдавна се е изтъркало и съвсем не буди съжаление у домашните, били те роднини, приятели, съквартиранти или случайно попаднали индивиди. Второ, противопоказно е за цялото ти физическо и психическо състояние. Ако в офиса работата е начин да заглушиш останалите негативни емоции, у дома тя е заместител на всичко хубаво, което можеш да си набавиш в свободното си време – приятни разговори, интересно четиво, вкусна вечеря.

Вярно е, че понякога се налага. Все ще се случи да гониш задача с краен срок за вчера или да изпаднеш в настроение „Аз обичам шефа“. Тогава, щеш – не щеш, ще приютиш някоя служебна задача на топло у дома. Но нека бъде не повече от веднъж в месеца. За твое добро е.

Чистенето не е основна функция на почивните дни

Ако беше обратното, щяхме да ги наричаме почистващи, а не почивни дни. Повтаряла съм това хиляди пъти и на себе си, и на други изпаднали в нужда от почивка хора. Знам, че гузната съвест на много момичета и жени по света ги кара всеки уикенд да посягат към зловонните препарати и пръскала от шкафа. Знам, че от една страна това е хубаво, защото същите тези момичета и жени ще могат с гордост да кажат на майките и приятелките си, че цял уикенд са чистили, а те ще ги съжалят и даже леко ще им завидят.

Лошото обаче е, че заедно с праха и котления камък добрите домакини отмиват и шанса си да се порадват на истинската почивка.

Тази, която те хваща за носа и те извежда навън дори и в най-лошото време, за да видиш красотата на проливния дъжд или просто за да изпиеш чаша кафе с любим човек. Вярно е, че без това не може – къщната работа сама няма да се свърши. Вярно е обаче, че няма и да избяга… Там ще е и в работните дни и вечери, когато все ще се намери половин-един час за най-належащите дейности, които съвсем не включват излъскване до блясък на всички метални, дървени, плексигласови и теракотени повърхности. Там ще е и когато тези, с които споделяш истинската почивка, решат да ти помогнат в изпълнението на нелеката мисия, наречена неделно почистване. Там ще е и ще чака да й разкажеш какво се е случило предните няколко уикенда, когато, вместо да чистиш у дома, си събирал слънце и спомени навън.

Не си длъжен да живееш според плановете на другите

Много се изговори за вредата от антибиотиците, цигарите и ГМО храните. Никой нищо не споменава обаче за очакванията.

Тези на родителите ти, които искат да завършиш университет, да си намериш добре платена работа, да имаш стабилен брак и поне едно дете – преди да навършиш 30! Тези на приятелите ти, които искат да излизате заедно, да слушаш тяхната музика, да не забравяш рождените и имените им дни и да подкрепяш дори най-безумните им идеи. Тези на шефа ти, който иска да идваш навреме в офиса и да оставаш до по-късно, да не се храниш на бюрото си, да поддържаш корпоративния дух на фирмата и да си взимаш работа за вкъщи (виж абзац 2). Тези на човека до теб, който иска 70% от гореизброените неща и освен това да се прибираш в добро настроение след работа.

Очаквания, които изглеждат прекрасно, написани на бял лист, но са толкова трудни за изпълнение на практика, че могат да съсипят дори най-здравата психика. Затова е по-добре да ги забравиш. Вместо това си създай свои – реални, изпълними, мотивиращи. Погледни голямата картина, която представлява животът ти към момента, подреди приоритетите, пресей целите и мечтите си и се отърви от усещането, че не се справяш добре.

Най-вероятно ще се изненадаш приятно от оценката на ситуацията, когато се отървеш от разсейващите гласове на другите.

Да се срещаш с мъж, а не с момче

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *