7-те най-досадни професии

Няма срамна работа, но има ужасно досадна такава…

0 коментара Сподели:

Дали избраната професия те превръща в нахален досадник, или пък нахалният досадник, който по принцип си е такъв, опорочава самата професия, е дълбок екзистенциален въпрос, достоен  за безкрайни философски дебати.

След скромно обществено проучване на тема „Кои са най-големите професионални досадници“ бяха отличени няколко професии, чиито представители заслужават мястото си в следващата класация.

„Пилотите на пътническите самолети са най-досадни! Никога не спират, където на нас ни е удобно!“,ми беше казал някога един приятел и Фейсбук потребител, който никога не се е возил в изтребител.

Съществуват сфери, в които е задължително трудовата характеристика на „професионалния досадник“ да включва качества и умения, които могат да превърнат един привидно спокоен и скромен човечец в олицетворение на Ам-гъл. Което ни навежда на номер едно, а именно:

ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ/РЕКЛАМЕН АГЕНТ

В момента, в който си затръшнал вратата пред лицето на поредния търговски представител, обикалящ адресите на невинни жертви, по-слабохарактерните вече са преминали през тежка личностна метаморфоза под безмилостните психоатаки на този добре обучен търговски индивид.

„Ам-гъл“ държи „безценното“ в ръце (разбирай – закупената стока, от която нямаш никаква нужда, но вече вярваш, че без нея не може да се живее), опасявайки се, че зад всеки ъгъл дебне потенциален крадец, който може да ти отмъкне the precious. Лоша психическа травма за клиента, добър процент от продажбата за търговския представител.

ТЕЛЕФОННИ „АТЕНТАТОРИ"

Това е разновидност на търговския представител, който обаче досажда по телефона. Ще те накара да съжалиш, че си имал неблагоразумието да му вдигнеш слушалката. Добре обучен, хладнокръвен, въоръжен със същите психологически похвати, мазен глас и досаден до мозъка на костите си, мобилният терорист хвърля бомбата на своето „горещо, промоционално, не е за изпускане предложение“

чрез безмилостни словесни атаки, моли за лична среща в офиса, разпитва кога си свободен (кога ходиш до тоалетна, слагаш децата да спят), докато не се принудиш да изфабрикуваш лоша връзка и не се евакуираш на безопасно разстояние от телефона.

Боже, по-добре да беше се обадила свекървата/тъщата!

БРОКЕР НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Да си търсиш жилище, означава да си търсиш белята. Зада общуваш (не)нормално с брокер, е необходимо да изкараш специален обучителен курс, защото те умеят да си служат с убедителни думи, зад които обаче се крие таен смисъл. Например,

ако чуеш фразата „широк център“, имай едно наум, защото най-вероятно жилището се намира в краен, но амбициозен квартал.

„Идеален център“ пък означава, че няма, ама изобщо няма да има къде да паркираш. „Перфектна инвестиция“, която е толкова перфектна, че малцина я разбират. „Побързай, защото една друга двойка чака с приготвени пари, но ти повече ме кефиш“ – долна инсинуация, целяща да те стресира до състояние на неосъзнато плащане. „Нуждае се от освежителен ремонт“ нуждае се от основен ремонт/подходящ за хора с хоби ремонтиране.

ПРЕСЛЕДВАЧ-КОНСУЛТАНТ

Да, правилно си прочел. Онези досадници, които те преследват като потенциален крадец (не дай си боже да си влязъл в магазина с хипарска раница на гърба), вървят неотлъчно след теб, гледат те недоверчиво изпод вежди или пък със строг, преценяващ поглед изчисляват наум  материалните ти (не)възможности. Любимо ни е и когато с педантична находчивост  подреждат всяка дреха, до която твоите ръце са имали наглостта да се докоснат, без да купят. На дежурните въпроси „С нещо да ви помогнем?“ отговаряте „Благодаря, просто разглеждам“, а те се отблагодаряват на твоята учтивост с безмълвно обидено изражение, сякаш самото ти присъствие в магазина нарушава човешките им права.

РЕПОРТЕР/ЖУРНАЛИСТ

Журналистите много оспорвано се състезават в конкурса за златен медал по нахалство. Никой не може да избяга от човека с микрофон/диктофон. А ако някой може – да сподели как успява?

Представи си следната ситуация в центъра на морски град: няколко вечно гладни гларуса се борят с човки и нокти за един сочен хамбургер, блъскат се помежду си, крякат и надават вой. Подобна е картинката с журналистите (медийните гларуси), които се блъскат с микрофони пред някоя известна или важна особа (политик) в стремежа да направят интервюто на живота си.

Обикновените и нищо неподозиращи граждани на обществото също не биват пожалвани от властта на микрофона. Репортерите ще те сгащят неочаквано с въпроси, по които твоята личност е абсолютно некомпетентна. Ако например изобщо не се интересуваш от политика, ще се наложи да анализираш последиците за България от Brexit. Или ако единственият спорт, който практикуваш, е гребане с лъжица, то задължително ще те харесат за фитнес рубрика на женски сутрешен блок, докато на теб ти иде да ги питаш „Нима зоркото ви журналистическо око не забелязва кръглата ми форма?“.

ЛИЧЕН ЛЕКАР

Досадната част започва от момента, в който заставаш на безконечната опашка пред кабинета на своето джипи. Баби и дядовци обсъждат на висок глас своите проблеми с ходенето до тоалетна (по голяма нужда), артрита, кръвното и т.н., цъкат неодобрително с език, ако някой млад човек ги помоли да им отстъпят реда, защото закъснява за работа, и доста често влизат в безмилостни склерозни схватки кой е пръв и последен на опашката.

А когато най-после прекрачиш прага на докторския кабинет, не те посрещат с необходимото съчувствие и разбиране, а те засипват с твърде лични въпроси и забрани. „Откога не си правил кръвна картина? Какво значи не обичам да пия антибиотици? Ако има странични ефекти, ще го сменим с друг, к'во толко'?“

Най-страшно е, когато им поискаш направление, сякаш си го накарал да ти прекопае лозето.

ПРОМОУТЪР

Да, говорим за онези невръстни сладури, които най-вероятно дори нямат 18 години, но вече работят като промоутъри, най-вече през лятото, за да изкарат някой лев. Досадното в случая е тяхното нападение с напълно ненужни брошурки, чийто живот безславно завършва в най-близкото кошче за боклук.

На всеки се е случвало да му тикнат листовки, предлагащи продукти за отслабване, намаление за фитнес карта, избелване на зъбите, безплатно посещение в най-нашумелия чалга клуб и т.н. Най-логичният ти въпрос, изникващ в съзнанието ти, е

„Нима изглеждам като човек, който има нужда от уроци за кандидатгимназистки изпити?“.

Нека в края на тази хумористична класация уточним, че не всички представители на гореспоменатите професии са такива досадници, защото прекрасно разбираме, че всяко правило си има своето изключение. И дано работодателите, които изискват от своите служители да бъдат досадни като мухи, ясно разберат какво причиняват на своите клиенти.

Виж кои са най-добрите професии за гаджета.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *