Зимна роза без кавички
Или вечерта, която ни отведе до един гладиатор от бар сцената на София и три острова едноврменно
Кога, ако не през декември поглеждаме към бар сцената така, както се гледа град през запотено стъкло
– с яснота, която идва след топлината. Това е месецът, в който зимата влиза в спектър от аромати, а равносметките звучат най-добре под формата на истории. Вечерите вече не се измерват в часове, а с онази невидима кардиограма на удоволствието. Развитието пък съвсем не е в празните лозунги, а напротив – в смелостта да разкажеш занаята си на живо, без превод. И точно в една такава истинска вечер, без предварителни очаквания за нощта, ние попаднахме във Phi Bar, където димът беше сценография, музиката – компас, а разговорите – хроника. Поводът не звучеше крещящо, но се усещаше навсякъде във въздуха: Герман Гочев, Геро за своите, тъкмо се беше окичил с титлата METAXA TWELVE GLOBAL WINNER 2025, след като спечели METAXA Twelve Global Competition. Побързахме да потупаме по рамото (и миксера) гладиатора със златни ръце. Или казано с други думи: първият българин, триумфирал в тази надпревара, стартирала още през 2019 г.

Конкурсът се ражда и живее в рамките на Athens Bar Show – форумът, който през 2010 г. започва скромно с 9 изложители и около 1000 посетители, за да достигне днешния си мащаб от 130 изложители и над 1000 бранда, привличащи повече от 20 000 професионалисти и напиткови ентусиасти от цял свят. Именно там, на глобалния финал, темата тази година беше посветена на топлите коктейли. Или предизвикателството да пресъздадеш зимата с минимум 30 мл Metaxa 12 Stars, до 8 съставки, и много история.
Геро не просто изпълни задачата, а преля състезанието в легенда със своя Winter Rose
– хибрид между три гръцки острова: Крит, Самос и Тинос, и три различни стилови техники в напитката: огненото пресипване на Blue Blazer, топлото кафе като структура и греяния сайдер като корен.

В коктейла влизат още диктамо и лабданум – местни подправки от Крит, трансформирани в хибриден вермут и кордиал от лабданум, зимен нар в карамелен сироп, ябълков сайдер, и сметана, ароматизирана с индрише – достъпни съставки, които могат да звучат local, но вкусът им е global.
Геро е съосновател на Tasting Room във Varna и създател на Spirit Tastival.
От онези имена, които не просто присъстват в индустрията, а я задвижват с предприемачески инстинкт да планира напред. Като спортна дисциплина със storyboard, решения и резултати. Явява се на глобален финал за втори път, като сега той категорично затвори скобата в своя полза, запалвайки необратимо въображението на журито със смелост и техника, която никой друг не посмя да използва. А ние… Осъзнахме, че само в нощи като тази разбираш: България не просто има бар сцена. Тя има истории, които звучат като легенда още преди да се появят в медиите.
Коктейлната революция идва в София с LIQUID MARKET
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.





















