Нарисувай ми Тръмп

Твърдението, че новият президент на САЩ е звезда, не е просто някакво си твърдение, то си е реален факт

0 коментара Сподели:

Ако Малкият принц бе актуален образ, най-вероятно овцата щеше да е последното живо същество, което би привлякло неговото любопитство. Сетих се за героя на Екзюпери не само защо заглавието на статията трябваше да е „хапливо-закачливо” или пък защото Тръмп по нещо прилича на безобидно, блеещо пухче, а защото, реално погледнато, той е звезда! А кой може да е по близо до звездите от Малкия принц и „Ъпсурт”?

Твърдението, че Тръмп е звезда, не е просто някакво си твърдение, а то е факт. Питали ли сте се колко от царете, монарсите или президентите са „обект” на произведения на изкуството преди встъпването им в длъжност? Тук изключвам съвсем умишлено карикатурата и шаржа. Говоря за онези произведения, подчинени на определени канони, които остават в историята.

Спретнала съм ви една кратка класация в четири-пет категории на съвременни автори, които с актуални медии правят от „звездата” исторически, значим артефакт.

Първата категория е РИСУНКА:

Рисунката е изпълнена в пастел и молив, a нейният автор е Илайма Горе. Произведението е озаглавено Make America Great Again, което съвсем уместно ми се струва да бъде преведено като „Новите дрехи на Америка”, представя бъдещия американски президент Доналд Тръмп гол-голеничък, както майка го е родила и позиращ в каубойска поза. Гвоздеят в произведението е микропенисът, с който е изобразен господин президентът. Няма скрита символика в тази голота. Произведението крещи: „Полът не е определящ за личността, не определя нито твоята сила, нито твоя статут!”. То бе изложено в Maddox Gallery и предизвиква не един скандал, както и трагичната случка, в която Илайма е пребита до неузнаваемост от поддръжници на Тръмп. След като произведението бе забранено в социалните мрежи и авторката се съвзе от синините по лицето си, нейната рисунка бе продадена в една лондонска галерия за скромната сума от един милион паунда. „Да живеят новите дрехи на Краля!”

Втората категория СКУЛПТУРА, или за по-светнатите ИНСТАЛАЦИЯ:

В средата на август шест американски града осъмнаха с разположени статуи на ОТНОВО голия Доналд Тръмп. Виновниците са арт-бандитите от формацията Indecline. Критиката им е директно етикетирана върху статията и казва „Императорът без топки” (The Emperor Has No Balls). С топки или без, хиляди селфита обиколиха интерактивното пространство, докато полицията свали статуите. Ройтерс съобщава, че една от тези скулптури е обявена на търг от аукционната къща  Джулианс (Julien's Auction) в Бевърли Хилс на 22 октомври тази година. От сайта на аукциона научих, че скулптурата е продадена за 22 000$. Наказателната точка за Тръмп идва от факта, че събраните средства отиват за Националния имиграционен американски форум (National Immigration Forum).

Трета категория… любимата ми!!! ВИДЕО:

Ако не познавате „ютюбъра” Майк Дива, сега е моментът да се запознаете! Той е екстравагантният автор на видеото, което представя Тръмп като розова „манга” мечта, носеща горчив привкус на лош край! Дива туитва клипа на 15 юни и казва:

Исках да създам това видео за моят бъдещ президент

и независимо от зловещия кич, който блика с яростна сила, той е видян и споделен над 800 пъти в секундите след неговото пускане.

Четвърта категория street art, или ГРАФИТИ:

Графити артът е деликатна материя, която може да унищожи току-що санираната ви фасада, но и може да ви отвее главата с невероятната си креативност. Манхатън бе осеян с анти- Тръмп графити от художник Ханкси. Неговият арт-триумф заля не само улиците и социалните мрежи, но преобърна хиляди улични и пътни знаци. В това произведение тялото на милиардера президент е заместено с купчина екскременти, около която кръжат мухи. Колко по-буквално може да е посланието на Ханкси… да питаме ли Банкси?

Пета категория КОЛАЖЪТ БЛОКБЪСТЪР:

Тази категория я съчиних специално заради Макс Гудрих и неговия сръчен монтаж между кампанията на Тръмп и трейлъра на X-Men: Apocalyрse. Крайният резултат е представяне на бъдещ филм, в който мутантите се изправят срещу новата заплаха: Тръмп.

ДА! Много автори се втурнаха  да създават изкуство, което осъжда образа на онези, които избираме за президенти, лидери и обществени важни личности… и точно когато си мислим, че изкуството е част от декора на нашия живот, виждаме почти в реално време как то бива свалено или забранено само защото не е политически коректно!

Тук разгледай кои две легенди украсяват Хаджата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *