„Жокера“ 2 – пълен провал или филм, който не е за изпускане?

Всяко продължение на култов филм е нож с две остриета, а дали си заслужава да гледаме "Жокера" 2 или ще пропуснем - разказваме ти сега

0 коментара Сподели:

През 2019 година режисьорът Тод Филипс създаде филма „Жокера“, който се превърна в културен феномен.

Заснет със скромния холивудски бюджет от 60 млн. долара, филмът за комиксовия злодей беше световно бокс офис явление и спечели дори номинация за „Оскар“. Хоакин Финикс изгради толкова майсторски образ, че получи наградата на Филмовата академия за главна мъжка роля. Ето защо, когато стана ясно, че Тод Филипс работи по продължение на криминалния трилър, феновете на „Ди си кoмикс“ бяха, меко казано, заинтригувани. Изненадите, а и

съмненията в крайния резултат, започнаха още с новината, че „Жокера“ 2 ще бъде мюзикъл.

Страстите станаха по-позитивни, след като стана ясно, че Лейди Гага ще допринесе със своя музикален талант за амбициозната филмова продукция. Идеята за Гага в ролята на Харли Куин събуди вълнение и прогнози за успех.

Екипът на Тод Филипс реши да действа със замах и в крайна сметка „Жокера: Лудост за двама“ достигна екстремния бюджет от близо 200 млн. долара. Но нямаше място за паника – успехът на първата част и фен базата на Лейди Гага обещаваха стабилна финансова възвръщаемост. „Жокера“ 2 беше посрещнат на фестивала във Венеция с 12-минутни овации.

За никого не е тайна обаче, че аплодисментите не диктуват числата.

Критиците също не създават мнението си на базата на подобни прояви и още по време на фестивала се чуха смесени отзиви. Премиерният уикенд на „Лудост за двама“ отмина, а резултатите от бокс офиса показаха, че по-скоро големите очаквания на създателите са били лудост. Очакваше се „Жокера“ 2 да бъде най-успешната продукция за сезона, но действително се превърна в една от най-слабите премиери на филм по комиксови герои. Дори известният сайт CinemaScore го сложи в категория D (оценка 3).

Сред основните проблеми на филма според феновете е фактът, че пеенето взема превес над сюжетното действие.

Харли Куин е пациент от съседното отделение на психиатричната клиника, където е настанен Артър Флек – Жокера. Той е придобил култов статут сред определена прослойка от обществото, след като извършва демонстративно убийство в края на първия филм. Промоционалните материали и трейлърът обещаваха любовна, музикална история, родена от болните умове на Жокера и Харли Куин.

Оказва се, че Лейди Гага се появява в ролята на Харли едва за 33 минути екранно време

– това е една четвърт от продължителността на филма. Феновете на поп звездата чувстват правото да бъдат разочаровани и подведени. Някои от коментарите дори препоръчват на зрителите да не плащат билет, а просто да гледат трейлъра. Собствениците на киносалони в чужбина съобщават, че част от закупените билети биват върнати заради негативните отзиви за филма.

У нас тенденцията (както много често) е друга и „Жокера“ 2 се радва на висок зрителски интерес.

Данните сочат, че това е най-гледаният филм за изминалата седмица. За нас няма съмнение в таланта на Хоакин Финикс и Лейди Гага и оставаме любопитни към тяхната „Лудост за двама“. Ако не друго, „Жокера“ 2 остава в историята като доказателство, че киното всякога е готово да ни изненада, а публиката е не по-малко непредсказуема. Обаче ще кажем едно – хора, внимавайте с продълженията! Това е доста предизвикателна игра, която историята подсказва, че невинаги завършва успешно.

Добрият, лошият и „Жокера“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *