Лице в лице с Улай

Бившата половинка на Марина Абрамович идва у нас

0 коментара Сподели:

Преди точно 5 дни новината гръмна, като мини арт бомба в нашия офис, а ние дори не посмяхме да се зарадваме, за да не се окаже, че заглавията са фалшиви. Да, ама не! И ето, че макар и закъснели ти съобщаваме – на 27 април, като част от платформата „Майстори на фотографията“, за пръв път у нас пристига легендарният визуален артист, фотограф и пърформър Франк Уве Лайзипен – Улай.

Ако не си чувал за него, значи  хич не внимаваш в картинката, а ние подсказваме – Франк се ражда на 30 ноември 1943 г. в китното немско градче Золингер, което бързо напуска. В началото на 70-те се мести а Амстердам, а кариерата му тръгва стремглаво нагоре с работи, които съчетават фотография и концептуално-ориентиран пърформанс, често фокусиран върху човешкото тяло. Естествено и

той попада в капана на друга буря на съвременното изкуство – Марина Абрамович, с която стават буквално най-грандиозния артистичен тандем.

Двамата са житейски и арт партньори в периода 1976 г.-1988 г., а провокативните им изяви скандализират и привличат зрители от цял свят. Краят на 12-годишната им връзка пък е нещо, по което и до днес въздишаме. По „повода“ те сътворяват един от най-известните си пърформънси, наречен „Любовниците“, за който вече сме ти разказвали –  в него двамата решават да тръгнат от двата срещуположните края на Китайската стена, за да се срещнат в средата й и да се разделят.

По ирония на съдбата и до днес Улай остава „мъжът на Марина“ и славата му до голяма степен се свързва най-вече с нея, но въпреки дълбоката връзка, отношенията им се влошават значително през последните години. Той дори успява да я осъди през 2016 г. след дълги съдебни битки по повод пърформънса на Абрамович „The Artist Is Present“ в Музея за модерно изкуство MoMA, където всеки желаещ можеше да седне срещу художничката и да прекара безмълвно една минута, взирайки се в очите й.

Улай се появи на събитието, а срещата им остана сред най-паметните моменти, но след него двамата се съдиха за правата над общите им творби.

В момента Улай продължава да работи, основно в Амстердам и Любляна, като пътува, за да представя изкуството си.

Много издания го наричат „съвременен номад“, който винаги е държал да няма националност, за да акцентира върху глобалността на темите в произведенията си.

В последните си проекти, той засяга проблеми, свързани с околната среда и водите.

За нас пък остава да се изкефим на този 74 годишен бунтар във VIVACOM Art Hall, където ще бъде открита първата му изложба на родна територия – „Улай: Аз Другият“. В нея ще видим някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, а

изложбата ще представи пред българската публика и непознати документи от дългата му кариера, включително дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др.

„Аз Другият”, заедно с каталога към нея включва още пърформанси, анекдоти и афоризми. Изложбата на Улай е осмата поред от платформата „Майстори на фотографията“ и се осъществява в партньорство с VIVACOM и със съдействието на Столична община. Куратори пък са Аленка Грегорич и Теош Логар, Местна галерия (MGML), Любляна.

Очакваме те на 27-ми април, все пак това е Улай!

Какво още да правиш през април!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *