12 плажа по българското Черноморие, които още си заслужават

Даваме ти причините да прекараш почивка на нашето море – диво, красиво и тайнствено

0 коментара Сподели:

„Когато забравя колко талантлив е Господ, просто поглеждам към морето” е казала прекрасната Упи Голдбърг,

а ние казваме – когато забравим, че и в България има плажове, които още пазят онзи жив и див дух на красивото ни море, се сещаме за тези прекрасни кътчета, изброени нататък. Много фино и нежно ти напомняме, че по нашето море и през август 2024 г. още има места, пред които наистина можеш да ахнеш, и въпреки че сме убедени, че на повечето си бил, все пак решаваме да ти направим лека селекция на любимите ни родни пясъчни ивици. Популярни или не чак толкова, те си заслужават посещението, а гледките, скалите, дюните и откровената тайнственост на някои от тях могат да ти бъдат само допълнителен бонус за едно истинско българско лято. Така, както само ние си знаем – започваме!

Дуранкулак – Северът на Севера

Северът крие сурова и кристална красота и в това можеш да се убедиш на Южния плаж на Дуранкулак.

Тук тънка пясъчна ивица разделя Дуранкулашкото езеро от морето, а дивата природа, големите вълни, делфините и цялата флора и фауна, която се изправя пред нас, може само да ни накара да останем без думи. Всеки, който е бил – знае!

Крапец – един бар, един къмпинг и безкрай

За него знаем отдавна, но напоследък Крапец стана доста популярен.

Тук можеш да се радваш на големи вълни, дълга пясъчна ивица и богат морски свят в комбинация с вятър на воля. За това място не ти трябват фенси дрехи или много багаж, защото наоколо просто няма нищо. Бар „Изгрев“ на територията на къмпинг Крапец е единственото място, където може да си поръчаш коктейл и да се почувстваш като покорителя на огромното синьо.

Езерец – Тодор Живков и подробности

Езерец е само за ценители и романтици и се намира северно от Крапец.

Ще го познаеш по закътаното заливче, нарисувания с графити бункер и старите лодки на брега. Наблизо е и резиденцията на другаря Тодор Живков, която през 70-те години, докато ловува около Шабла, бившият първи решава да построи. Правителственият дом е край райско местенце близо до Шабленското езеро.

Болата – залив един път!

Затворен с буни и красиви скали с пещери, плаж Болата е идеалното място, когато искаш море като тепсия и топла вода. Намира се между нос Калиакра и село Българево, в Северното Черноморие.

Плажната ивица е част от резерват със същото име,

над който минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа – Виа Понтика. Плаж Болата е известен и като място за гмуркане.

Карадере – свободата да заповяда

Иракли и Карадере – думи съкровища, съдържащи в себе си свобода по всички гледни точки.

Който е любител на дивото къмпингуване, на тоталната липса на хора, дрехи и задръжки, със сигурност е бил тук. Едно от най-тайните и пазени места до гр. Бяла, Карадере е за свободни души. Тук се ходи гол и бос, а вечер на почит са тарамбуките, огньовете и любовта на килограми. Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли.

Иракли – макар и с бар, все още страхотен

Да, знаем, че построиха малки къщи, тип бутикови хотели. Да, знаем, че вече има бар – голям и лъскав, но това не пречи Иракли да си остане Иракли. За Иракли се подписвахме и го спасявахме от застрояване. Тук държахме да няма бетон, а когато горичката остане зад гърба ти и стъпиш на златния пясък, ще разбереш защо.

Плажът попада в защитени зони „Емине“ (за опазване на дивите птици) и „Емине-Иракли“ (за опазване на природните место- обитания).

Намира се до с. Емона, на 3 км от с. Баня, на 9 км от Обзор, на 20 км от гр. Бяла, на 45 км северно от град Бургас и на 51 км южно от град Варна. Плажната ивица на Иракли попада в непосредствена близост до едноименната защитена местност „Иракли“, намираща се между с. Емона и нос Емине с площ от 42,30 хектара и ние се молим – дано да си остане прекрасна, каквато още е!

Аркутино – южна красота

Спускайки се на юг, няма как да не ти покажем Аркутино. Див и просторен, той е блато лагуна и защитена природна територия. Блатото Аркутино пък е част от резервата Ропотамо.

От морето е отделено с пясъчни дюни, като на плажната ивица вирее пясъчна лилия.

Само една част от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец. Тук се намира едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове.

Арапя – известен и задължителен

Къмпинг Арапя и прилежащият му плаж са винаги пълни, защото заливът е дълбок, водата – топла, а гледката – един път.

Добавяме и широкия плаж, плюс веселите местни персонажи. Плаж Арапя се намира в изключително красив залив между Лозенец на юг и Царево на север. Заливът е заобиколен от широколистни и борови гори.

Силистар – юг докъдето поглед стига

Ако искаш магическа гледка като от филм, кристална вода, красотата на Странджа планина и Черно море в едно, то думата е една – Силистар.

Плажът се намира на около 1 км от пътя между Синеморец и Резово, в защитената местност Силистар. Той е най-южният плаж в България, ако се изключи малкото плажче в село Резово. Плаж Силистар е дълъг около 1000 метра и има средна широчина 70 метра. Отбивката от пътя до плажа е по черен път.

Корал – кауза завинаги

И за този сме се борили и подписвали, и този искахме да опазим непокътнат и див.

Нещата се получиха 50 на 50, но все пак още казваме, че плажът при Корал е един от малкото диви плажове по южното ни Черноморие. Плажът е наистина много красив и изключително чист, а при късмет може да наблюдаваме цъфтеж на пясъчна лилия тук, която е защитена и изключителна. Плажната ивица е дълга и широка. Около нея има гора. Корал е разположен между село Лозенец и къмпинг Юг.

Синеморец – северен плаж

Тук ще кажем само едно – река Велека, бавно вливаща се в Черно море на залез, и дивите коне горе на скалите. Синеморец и бар „Кораба“ – това е напълно достатъчно за щастие цяло лято.

Липите – само за посветени

Тук снимаха един от риалити форматите, тук се идва само пеш, почиства се и се благодари за неземната и слава богу все още неопетнена красота, която виждаш. Плаж Липите е див, неохраняем, без нито един бар или шезлонг, той е закътан в малък залив на юг от Синеморец. Част е от защитена местност Силистар, която е разположена в границите на Природен парк „Странджа“. Плаж Липите, а също и следващите по-южни плажове Листи и Силистар имат четворна екологична защита. Национална защита по Закона за защитените територии, затова, ако ще идваш тук – много го пази. Ценен ни е и вярваме, че ще си остане див още дълго.

Приятно общуване с морето и да го поздравиш от нас – изпращаме му любов, колкото може да вземе.

Go Guide Seaside Awards 2024 започна – гласувай за любимите ти места на Черноморието

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *