Съвременната приказка за равенството между половете

>||<ЕНА и МЪ>||<

0 коментара Сподели:

Ж. Какво виждаш в тази буква? Знак за по-малко и знак за по-голямо? Сега ще добавя една чертичка за равно, и ще въведа двамата главни герои >||<ЕНА и МЪ>||<.

Някога тя и той били тайна, прошепната след полунощ. Тъмни времена забулвали в сенките си справедливостта, потушавали искрите на човещина, издигали в култ удобни религии. Страхът от змейове, рекламни стереотипи и инквизитори приковавал красивите им очи в калта и нямало никакви цветя и дъги, защото никой не ги гледал. Тогава владетелите носели тежка корона, украсена с диамантени знаци за неравенство. Тя и той един ден прогледнали, опълчили се на тъмните сили и повели дълга война. Тук започват няколко тома с тежки битки, в които се отличили силни и решителни воини. Неуморно отвоювали една по една териториите на равенството, за да стигнем до днес.

Тя е едно смело момиче, има енергия на вулкан и воля на прилив.

Ръцете ѝ са отборът по художествена гимнастика на звездите и дирижират цветовете на май пред обективите.

Очите ѝ са кафе, от което сърцето ти прескача планински урви, буди те сутрин, а вечер ти пречи да спиш. Тя е песен за лятото на Еверест, пред която светът мълчи възхитено. Високотехнологичното ѝ сърце създава алгоритъма на бъдещето, мозъкът ѝ е суперкомпютър, който изстрелва ракети. С полета си вдъхновява новоизлюпените, а после ги учи на изкуството на вятъра. Тя презентира летни бури и фасилитира историята на човечеството.

Той е момче хубаво като бор, ухае на облаци, миглите му са паралелни реалности, думите му са древни богове, обвити в мъгли и мълнии. Мисълта му е река и прокарва идеите на новите светове през скалите. Извор е на смях и на сълзи и епицентърът на съществото му отваря черни дупки от пренасищане. Може да омеси хляб от ежедневието си и да сложи на масата топъл уют. Плановете му са цъфтенето на розите през май, разлистват се безпрекословно и ухаят на вълшебства от приказките. Той е пролетното почистване на философията, цветен космонавт в един черно-бял космос.

Вече жената и мъжът си подаряват честни, човешки думи на светло, а енергиите им с обич и уважение се преплитат в музика.

Прекосяват вселени, за да бъдат един до друг. Те са най-добрият отбор по живеене, най-усмихнатият неделя следобед и най-грабващият шоу-тандем. Просто са прекрасни в своето различие и заедно образуват цветовия спектър. Допълват се като деня и нощта, като кафе и мляко, като пясъка и водата. Танцът им ражда златното сечение на черупката на охлюва, ин и ян върху пълната луна в окото на междузвезден кит. Те завъртат планетата около оста си, а преплетените им ръце образуват  “=”.

Днес войната на равното продължава въпреки всички големи и малки победи. Фронтове има навсякъде – в африкански училища, на конферентни маси в Европа, на вечерната трапеза в южен американски щат.

За щастие все повече хора побеждават във вътрешната си война за равенство и проглеждат – на улицата, пред компютъра или в офиса откриват едно уравнение с две събирателни – мъжът и жената, със сбор безкрайност.

Умножават ги по мечти и получават “бъдеще”, разделят ги на две, но магнитните сили ги връщат обратно заедно. За финал изваждат от уравнението егото и получават теорема, която идните поколения да изучават.

Присъедини се към силите на доброто на 10 май. С Български център за жените в технологиите ще обсъждаме „Равенството – необходима съставка за всяко успешно начинание”.

Тази статия е вдъхновена от целите за устойчиво развитие на ООН и кампанията „17-те цели за 2017-а“ на Българските младежки делегати към ООН, програма на Дружество за ООН в България.

Почерпи вдъхновение от една крехка, но силна жена – Одри Хепбърн.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *