Мулти-култи спотовете на София: турове, култури и столичния Вавилон

Интернационалното лице на столицата, в което да се влюбиш през есента

0 коментара Сподели:
Водим те до мулти-култи спотове в София

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia 

Есента е тук и макар да си мислиш, че градът няма какво интересно да ти предложи, истината е съвсем друга.

Всъщност любимата ни София може да ни отведе на мултикултурно пътешествие без дори да се налага да напускаме пределите ѝ. Ако ти се опознават чужди култури, ако ти се говори с хора, пропътували хиляди километри, за да стигнат до тук, ако ти се отскача до Близкия Изток или ти се хапва изумителна ливанска храна – този текст е точно за теб. Показваме ти всички мултикултурни спотове в града – тези, на които може да срещнеш чужденци, да опознаеш традициите им и да се докоснеш до уникалния им бит и култура. София е пъстра и все повече интернационална, затова грабвай си усмивката и идвай с нас. Показваме ти нашите любими фюжън местенца, които да обикнеш, и заради хората и заради уникалната енергия, която носят.

Туровете – приятели наши

Водим те до мулти-култи спотове в София

Първото място, на което може да срещнеш хора наистина от цял свят са градските турове, които ти показват София по необикновен начин. Без да се замислиш може да се впуснеш във Free Sofia Tour например или Sofia Graffiti Tour. Тези пешеходни обиколки са ни давали възможност да научим толкова неща за собствената ни столица, които дори не сме подозирали, но най-вече са ни обогатявали с познанства от цял свят. Японците изпитват почти страхопочитание и огромен респект към българската история и тях можеш да срещнеш в най-големите ни археологически или исторически музеи, испанците задължително държат да видят града ни през храната и уличното изкуство, а французите или англичаните умират да им покажем всичко пивко – от ракия, през мастика и хубаво българско вино. На тези турове се създават огромни приятелства и задължително ще получиш покана да ти върнат жеста и да гостуваш я в Букурещ, я в Мадрид. Възползвай се, защото чужда култура се опознава най-добре чрез преживявания с местните.

Дни на чуждите култури –  като по учебник

Водим те до мулти-култи спотове в София

Ако се чудиш как да се докоснеш до други култури директно от извора – не пропускай възможността да посетиш Чуждестранните културно-информационни центрове в София.

Говорим за Британския съвет на ул. „Кракра“ № 7, Гьоте институт на „Будапеща“ № 1, Руския културно-информационен център на ул. „Шипка“ № 34, Френския институт в София на пл. „Славейков“ № 3, Унгарски културен институт на ул. „Аксаков“ № 16, Полския институт на ул. „Веслец“ № 12, Чешкия културен център на ул. „Г. С. Раковски“ № 100, Италианския културен институт на ул. „Париж“ № 2, Испанския културен институт „Сервантес” на ул. „Света София“ № 3, Културно-информационния център на Република Македония на ул. „Оборище“ № 7 или Институт Конфуций на бул. „Александър Стамболийски“ № 82 с вход от ул. „Опълченска“. Дните на чуждите култури у нас също са вариант да разбереш например как се прави японска автентична чаена церемония или индийски традиционен хляб. Тази година за 34-ти пореден път ще се проведат Дни на японската култура в България, като събитията стартираха на 6-ти септември и ще продължат чак до ноември. Дните на индийската култура в България пък се провеждат традиционно от 15 до 24 август, а за още такива чествания – непременно провери официалните сайтове на посолствата или социалните им мрежи.

Женският пазар – Вавилон и то какъв!

Къде другаде, ако не в района на Женския пазар да попаднеш в чисто наш, роден Вавилон и да срещнеш хора от Ливан, Пакистан, Гърция, Турция, Африка и къде ли още не. Тук е толкова пъстро, многоцветно и различно, че искаме ли да пътуваме до много далеч, просто идваме на Женския. Започваме с кафе и закуска по украински в сладкарница Цукерня Савенко, продължаваме с табуле, хумус, фалафели и кебе в уютния ливански ресторант Зайтуна Бей или със сочно агнешко в Ашурбанипал – станалият прочут иракски ресторант на Фреди и Линда, който е истински скрито съкровище в града и завършваме разбира се с разходка по така наречената арабска улица.

Това всъщност е мястото в района на Женския пазар, в частта на Цар Симеон между Мария Луиза и Христо Ботев.

Наричат я „арабската улица“, защото приютява бежанци от Близкия Изток от над 20 години, като сградите наоколо ни предлагат бръснарници, арабски халал месарници, дюнерджийници и магазини с шарени витрини и екзотични имена като Багдад, Дияла, Арбил и Ау-Лаха. Тук пазаруваме къри, куркума и шафран и задължително не пропускаме легендарния магазин Багдат, както и магазина за стоки от Сирия, който ни радва със за’атар, сумак, кориандър и рядката вода от портокалов цвят. Удоволствие за небцето ти ще са и турските сладкарници, както и лахмаджуна, който тук продават на парче и буквално ще си оближеш пръстите.

За финал казваме – докосвай, опитвай, усмихвай се, говори.

Опознавай другите, нека ти разказват истории, нека говорят за родните си места, за бабите си, които познават и живота в пустинята и аромата на розов цвят. Нека си спомнят с любов за културите си, защото те са богатство и трябва да бъдат разказвани. Тези култури са ти на една ръка разстояние в сърцето на София. Грабни си от тях и сме сигурни, че ще се почувстваш пътувал с всичките си сетива.

Рори Милър пътува, живее и готви „на око“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *