Митовете за IT специалистите

Секси IT не е оксиморон

0 коментара Сподели:

За обикновените хора IT специалист често е онази мистериозна професия, която се извършва от леко скучни, леко асоциални гении, посветени в тайните на дигиталния свят. Те имат проблеми с общуването, носят очила и рошави коси, интересуват се от най-различни джаджи и прекарват живота си зад компютъра. Да, вероятно в кутийката за IT специалист се влиза именно след покриването на тези критерии, но в живота всичко е далеч по-сложно.

Сигурно и ти имаш поне един приятел IT, който не отговаря на това описание обаче. И ние имаме такива. Време е да разбием митовете за  ITхората с малко откровения от тяхна страна.

Попитахме 10 ИТ-та кои са най-небивалите неща, които са чували за професията си, посмяхме се заедно и решихме да ти ги представим:

МИТ 1: IT-ТАТА СГЛОБЯВАТ, РАЗГЛОБЯВАТ И ПОПРАВЯТ ВСЯКАКЪВ ВИД ТЕХНИКА, НАЛИ?

"Хората си мислят, че понеже си IT, можеш да поправиш всичко, по което тече ток и има платка. Карали са ме да хаквам playstation-и и да оправям хладилници, понеже съм IT. Истината е, че честo изпитвам проблеми с работата с микровълновата фурна и не мога да си размразя рибата, без да я сготвя."

Виктор Марков

"Всички в IT сферата сме хардуерни специалисти.

Не знам кой е най-добрият лаптоп/таблет/телефон за вас/детето ви/баба ви.

Не знам защо така пращи компютърът ви и не мога да ви сменя дисплея на телефона. Вероятно разбирам по-добре съставните части на тези устройства, но много бегло. Аз съм програмист и пиша код. Ако имам проблем с хардуера, правя като вас – дърпам шалтера или подритвам машината, докато заработи. Ако и това не стане, отивам в специализиран сервиз – направете го и вие."

Беатрис Бонева

МИТ 2: IT-ТАТА СА АСОЦИАЛНИ, НЕАДЕКВАТНИ И НЕПРИВЛЕКАТЕЛНИ

"Чувал съм, че програмистите сме супер разглезени, безотговорни и задръстени момченца, помпащи мускули по фитнесите, ходещи по тениска, шорти и джапанки. Истината е, че винаги съм насреща да помогна на приятел в беда, интересувам се от различни доброволчески каузи, прекарвам почти цялото си време сред близки и познати с прилично облекло за обстановката и случая." 

Димитър Куманов

“Такова хубаво момиче, пък програмист! Само за тази реплика, ако получавах пари, нямаше да ми трябва “програмистката заплата”. “Хубаво момиче” и “програмист” не са взаимноизключващи се понятия. Абсолютни стереотипи. И не, не ми е скучно.“

Беатрис Бонева

МИТ 3: СТАВАШ ITИ ВАЛЯТ „ПАРИ КАТО ВЕСТНИЦИ“

"Мисля, че най-сериозният мит за програмистите е, че не правим нищо и взимаме много пари. Истината е, че работата ни е адски интересна, трудна и достойно добре заплатена. Отстрани се вижда много привлекателно да работиш в офис на кожен стол с плаващо работно време и голяма заплата, с адски много привилегии и бонуси, но през това време се сблъскваме постоянно със сериозни, различни проблеми, които понякога са способни да те накарат да се озовеш в 18:00 в неделя в офиса, мъчещ се да решиш проблем, който не си успял да решиш през цялата предишна седмица, защото срокът му е в понеделник. И че не сме яки, това също е мит."

Георги Николаев

"Ти си лесен! Взимаш хартийката от университета и парите потичат! – Мммм, не! Държа да отбележа, че не познавам програмист, който е изчакал да завърши, преди да започне работа. Заедно с всичките ми познати и приятели учим и работим (или сме учили, когато сме започнали работа) едновременно и си жертваме свободно време и нерви покрай двете.

Без опит и образование започваме от дъното на стълбичката и почти всички се съгласяваме, че работата е основният ни източник на знания.

Емил Кирилов

МИТ 4: „КОДЕНЕТО“ Е ИНДИВИДУАЛНО ЗАНИМАНИЕ

"Когато стане дума, че се занимавам със софтуер, обикновено питат: А, значи през повечето време пишеш код?  Не, разбира се.  Всъщност процесът е мисловен и колективен. Мисловен, защото дълго време се умува как кодът да остане ненаписан, и колективен, защото обикновено целият екип осмива изискванията на Product Owner-a, пиейки бира."

Йордан Джамбазов

МИТ 5: IT– ТОВА Е ЧОВЕК, КОЙТО МОЖЕ ДА СИ ПРЕИНСТАЛИРА САМ WINDOWS-А

"Преинсталирате Windows! –  Не. Просто не. Това е почти гаранция, че няма и да чуете за този човек повече. Аз дори не помня кога за последно съм работила на Windows и не желая да си припомням.“

Беатрис Бонева

МИТ 6: IT И ХАКЕР СА СИНОНИМИ

Ако има черен екран с буквички – значи хакваш нещо. Можете ли да ми хакнете един фейсбук? – обичайната ситуация.

Камен Коцев

Сега сигурно ще се разтърсиш за IT-та сред приятелския си кръг, на които да пратиш това и да излезете на по бира като нормалните не-ITхора. Те няма да ти поправят playstation-a, да ти преинсталират лаптопа или да ти дадат 50 лева назаем, но ще са благодарни, че дори няма и да ги питаш за това. Стереотипите са, за да бъдат разбивани на пух и прах.

Чудиш се къде можеш да срещнеш всички тези свежи хора, работещи като ИТ и още много себеподобни? HackConf е мястото. HackConf е една от най-големите технологични конференции в България. Организира се за трета поредна година на 30 септември и 1 октомври 2017 г. Основната цел на конференцията е да подпомогне напредъка на разработчиците, софтуерните инженери и ИТ специалистите и да им помогне да станат по-добри в работата си.

Можеш да намериш билети за събитието тук.

Лекторите на събитието са тези.

А тук ще намериш повече инфо за събитието.

Митовете за успеха на рекламата във Facebook…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *